Незалежна громадсько-політична газета

Дахові костелу повернуть минулу пишність та велич

СКультурну та духовну спадщину краю примножували щонайменше два духовних ордени. Ченці Чину святого Василія Великого розгорнули свою діяльність у селі Верхи. А ось монахи ордену проповідників – домініканці лишили своє надбання, заснувавши у Камені-Каширському  обитель та звівши за сприяння місцевих магнатів при ньому пишний римо-католицький костел св. Архістратига Михаїла.

Верхівський храм, збудований стараннями уніатської конфесії, навіть у часи найбільших потрясінь не зачиняв своїх дверей для віруючих. І зараз намолена за віки церква, яка цьогоріч відзначила своє 275-річчя, кличе до молитви на службу  вже місцеву православну парафію.

А ось у костелу, на жаль, похмура доля. Так сталося, що з приходом на Західну Україну “совєтів” безбожна влада комуністів зробила все, щоб костел у нашому місті припинив виконувати своє первісне призначення, як культова будівля. У післявоєнний час в його приміщенні працював деревообробний завод, а з 80-х років двадцятого століття по 2012 рік діяв кондитерський цех.

Відновити первісний вигляд пам’ятки історичного минулого нашого міста взявся депутатський корпус самоврядного органу району. Ще на початку року райраді таки вдалося викупити приміщення костелу в облспоживспілки, яка була власником споруди, під краєзнавчий музей.

Будівля тривалий час стояла в запустінні. І ось нарешті розпочалися ремонтні роботи.

Як повідомила на своїй сторінці в мережі Facebook депутат райради Світлана Сидорук, щоб зберегти будівлю від руйнування, вирішено першочергово перекрити дах. За кошти району виготовлено проект, в якому передбачено збереження попередніх форм даху.

“За сприяння народного депутата України Ірини Констанкевич з державного бюджету виділена цільова субвенція на ремонтні роботи з перекриття даху цього приміщення. Профінансовано підряднику 170 тис. грн. Наразі будівельна бригада виконує роботи”, – підкреслила Світлана Макарівна.

Заступник голови райради Сергій Дмитрук раніше в коментарі журналісту “Полісся” повідав: щоб виконати всі роботи відразу, потрібні чималі кошти. Дах — це перший етап робіт, завданням яких є збереження приміщення.

“Головне, що нам вдалося викупити будівлю в комунальну власність району. Таким чином вона знову повернута громаді. А ремонтні роботи будемо виконувати в міру поступлення фінансування”, — наголосив Сергій Олександрович.

Олесь Федорович.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *