Незалежна громадсько-політична газета

Люди й досі чекають перерахунку пенсій

385043444У районі й досі активно обговорюють пенсійну реформу. Частина пенсіонерів не приховує свого обурення з приводу тих надбавок, які отримали, частина ще й дотепер не дочекалася перерахунку, і лише невелика кількість людей задоволена новою пенсією.

 У номері «Полісся» за 4 листопада ц.р. пенсіонери знайшли відповіді на чимало запитань, які турбують їх. Однак у цій публікації нічого не було сказано про перерахунок пенсій для тих громадян, що трохи раніше зверталися до суду. Отож житель району Петро Вахарик зателефонував до редакції та попросив з’ясувати, що ж із ними? Адже йому і досі пенсію не перерахували.

Отож, у пенсійному фонді пояснюють, що фізично не встигають одразу для всіх провести перерахунок. А перерахувати пенсії в ручному режимі їм потрібно для майже трьох тисяч жителів району. З них близько 1600 громадянам перерахунок пенсій вже проведений, надбавки виплачені чи виплачуються. А з 20 листопада і до кінця місяця розпочнуть виплату по додаткових відомостях і для решти.

“Немає підстав для хвилювання. Поступово черга дійде до всіх. Пенсії ж все одно перераховуватимуть, починаючи із 1 жовтня, — заспокоює начальник Камінь-Каширського об’єднаного управління  Пенсійного фонду України Валерій Должко. — Тому не варто турбуватися. Пенсіонер отримає оновлену пенсію вже у листопаді і йому виплатять надбавку і за жовтень, і за листопад”.

Інша справа, що ці надбавки можуть бути несуттєвими. І тут, як пояснює Валерій Юрійович, буває по-різному. Перед впровадженням реформи була пересторога, що усім, хто звертався до суду за перерахунком пенсії по двоскладовій формулі, пенсії не зростуть. Проте тепер, як свідчить практика, після перерахунку пенсій по-новому люди знову ж таки отримують більші виплати.

“Як я уже казав, усе залежить від розміру зарплати та стажу пенсіонерів”, — зауважує Валерій Должко.

Валерій Юрійович пояснив, що зросли в основному пенсії для тих категорій людей, які працювали у сферах освіти, медицини та інших установах, організаціях і вийшли на пенсію 10 років тому і більше. Зрозуміло, за умови, що отримували порівняно немалу зарплату.

Водночас зазначимо, що є, звичайно, пенсіонери, які після перерахунку пенсій відповідно до нового закону отримали менші виплати. Це певна частина тих, хто звертався до суду за перерахунком. І Валерій Юрійович це підтверджує:

— Дійсно, є випадки, коли пенсії зменшилися, але їх розмір встановлений відповідно до законодавства.

Отож, пенсіонери хвилюються і з нетерпінням чекають, коли ж і які оновлені пенсії вони отримають. Життя ж бо тепер дороге.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *