Незалежна громадсько-політична газета

Кожному будинку і квартирі — лічильник обліку води!

 20620952_584224675079784_4196156286664005702_n2 серпня ц.р. вступив у силу закон про комерційний облік послуг з постачання теплової енергії та водопостачання, який передбачає обов’язкове встановлення у житлових приміщеннях приладів обліку — лічильників. Саме ці заходи, на думку його творців, повинні навчити наших громадян більше заощаджувати в побуті, знизити обсяг необлікованих витрат води у внутрішньо-будинкових системах та скоротити споживання теплової енергії.

Отож, що змінить у Камені-Каширському новий закон? Чи допоможе він скоротити обсяги споживання питної води і таким чином розв’язати проблему безперебійного водопостачання в нашому місті? На ці та інші запитання кореспондента “Полісся” спробував відповісти начальник Камінь-Каширського виробничого управління житлово-комунального господарства Ігор Каденчук.

 

— Ігорю Миколайовичу, передбачається, що мешканці, побутові споживачі холодної води, повинні обладнати будинки і квартири лічильниками протягом двох років. Хто і за чий рахунок тепер повинен забезпечувати їх ними? Чи вони мають купувати лічильники води собі самостійно? 

— У споживачів залишається право самостійно купити лічильника обліку води. До того ж, в обліку найперше зацікавлені самі мешканці, їм вигідно буде економити. А лічильники споживачам ми маємо встановлювати в обов’язковому порядку вже з наступного року. Тож, сподіваюся, багато хто з жителів до того часу потурбується про себе і поставить лічильника собі власним коштом. Думаю, так буде дешевше. Адже як відбуватиметься цей процес в майбутньому, ще ніхто не знає.

— Скільки у вас на балансі споживачів води і яка кількість із них користується лічильниками?

— Щомісяця ми надсилаємо споживачам 2 тисячі 700 абонентських рахунків. З цією кількості 460 жителів користуються приладами обліку води.

— Комунальні тарифи, у тому числі на воду, чи не щороку ростуть. Чи вчить це наших громадян заощаджувати, рахувати витрати через встановлення лічильників?   

— Ця цифра не така вже і велика. Наприклад, минулого місяця жоден із мешканців міста не погодився відмовитися від фактичного споживання за нормами та перейти на облік споживання за лічильником. Причина цього криється у нарахуванні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Так, пільгова норма централізованого постачання холодної води — 4 кубометри на одну особу.

— Я читав про ноу-хау цього закону, яке він передбачає для мешканців багатоквартирних будинків. Говорять, що скоро рахувати тарифи на воду й тепло будуть не лише за квартирними лічильниками, а й за будинковими?

— Систему пропонують таку: якщо будинок спожив одну кількість кубів води, а згідно з показниками квартирних лічильників вона значно менша, то різницю ділять між усіма жителями будинку.

— Але якщо споживач цієї води не отримав, то чому він має за неї платити?

— Все просто. Відповідно до житлово-комунальної реформи, жителі багатоквартирних будинків набули права на все будинкове майно, в тому числі і на підвальні та коридорні приміщення. А це не лише вода, а ще й усі її витоки через зношеність водомереж, приміром, у підвалах.

— Ігорю Миколайовичу, а чи приймала міська рада якісь програми, щоб підтримати цю справу фінансово, через бюджет?

— Поки що ні! Адже ми хочемо більше вивчити ситуацію. На сьогодні ми проводимо лише роз’яснювальну роботу із споживачами, які виявили бажання під’єднатися до центрального водопостачання, та наголошуємо їм на необхідності встановлення приладів обліку спожитої води.

— Не секрет, що в засушливі літні місяці гідромережа міста не справляється з необхідним постачанням води. Серед основних причин цього — нераціональне використання водоресурсу окремими мешканцями, які марнують його для наповнення власних ставків, поливу садків, огородів тощо. Можливо, лічильники привчать недобросовісних споживачів заощаджувати?

— Повірте, хто знайшов гроші, щоб збудувати собі дорогий будинок, викопати великий ставок, то знайде їх, щоб розрахуватися за воду. Суть проблеми в іншому. З року в рік наше містечко розростається, все більше і більше нових споживачів під’єднується до центрального водопостачання. Але мережа у нас проектувалася, коли втрат іще не рахували, та й з розрахунком на тогочасні межі забудови. Також люди стали більше користуватися побутовою електротехнікою: ручними мийками, пральними машинками, посудомийками. Тому лише встановленням лічильників обліку цю проблему не вирішити, треба вдосконалювати саму систему подачі води в місті. Наприклад, через встановлення насосних станцій та заміну труб на старих магістралях. Але на це потрібні, зрозуміло, значні кошти.

Спілкувався

Олесь Федорович.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *