Незалежна громадсько-політична газета

Стягнення аліментів по-новому

Без имениПроблема забезпечення належної виплати аліментів сьогодні торкається багатьох сімей, оскільки питання виконання батьками обов’язку щодо утримання своїх дітей не втрачає актуальності.
8 липня ц.р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», який суттєво врегульовує багато прогалин і неточностей, що були присутні у цій сфері. Головна особливість нововведень – спрямованість на першочерговий захист інтересів дитини. Отже, що ж змінилося?

Аліменти – власність дитини

Аліменти, одержані на дитину, будуть власністю дитини. Раніше аліменти вважалися власністю того з батьків, на ім’я якого вони сплачувались.
Той з батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, зможе розпоряджатися ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.
Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані на його утримання.
Також неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до ЦКУ. Нагадаємо, що відповідно до ст. 32 ЦКУ неповнолітня дитина у віці від 14 до 18 років має право самостійно розпоряджатися своїми доходами і засобами на банківському рахунку.

Мінімальний розмір

Згідно зі змінами, мінімальний розмір аліментів на одну дитину становитиме 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Зараз мінімальна виплата дорівнює 30% прожиткового мінімуму.
У 2017 році прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років: з 1 травня – 1426 гривень, з 1 грудня – 1492 гривні; з 6 до 18 років: з 1 травня 2017 року – 1777 гривень, а з 1 грудня – 1860 гривень.
Крім того, до обставин, які суд враховує при визначенні розміру аліментів, додалися: наявність рухомого і нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, в тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведене джерело походження коштів.

Спрощення судового процесу

Позитивним аспектом новацій законодавства є можливість звернення до суду з вимогою про стягнення аліментів у порядку наказного провадження. Це означає, що рішення суду з чітким визначенням розміру аліментів буде прийнято вже протягом 3-х днів з моменту відкриття провадження.
У заяві про видачу судового наказу викладається вимога про стягнення аліментів у розмірі 1/3 доходу платника на одну дитину, 1/3 доходу – на двох дітей, 1/2 доходу – на трьох і більше дітей. Отримувач аліментів може зазначити у заяві про бажання отримувати аліменти у фіксованій сумі (50% від прожиткового мінімуму). При цьому закон забороняє платнику аліментів звертатися до суду із заявою про скасування судового наказу.

Вплив ухилення від утримання дитини на поділ спільної сумісної власності

Згідно із нововведеннями, під час поділу спільного майна подружжя суд вправі відійти від презумпції рівності їхніх часток, якщо один із подружжя ухилявся від участі в утриманні дітей. Таким чином особі, яка самостійно утримувала дитину, ніби компенсуються здійснені витрати.
Чи потрібно щось платити за розгляд справи в суді?
Судовий збір за видачу судового наказу оплачується заявником, а становить він 320 грн. Надалі його буде стягнуто з боржника і повернуто заявнику.
Куди звертатися?
У районний суд за місцем прописки матері або батька, з яким проживає дитина.
Едуард ГРЕЧКО,
юрист Камінь-Каширського бюро безкоштовної правової допомоги.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *