Незалежна громадсько-політична газета

У Черче дві вулиці освітлюватимуть за сучасними технологіями

economim-1

Мешканці згаданого поліського села добре знають, як це жити у темряві. Щоразу, коли сонце зникає за небокраєм, ті змушені майже навпомацки діставатися до своїх домівок, адже вуличних ліхтарів, які б освітили їм шлях, тут просто немає. Однак після років сподівань селяни нарешті отримають шанс хоча б частково покращити ситуацію.

Цьогоріч у Черче стартувала основна фаза спільного проекту Євросоюзу та ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, метою котрого є інтегрувати інноваційні технології на певній території, щоб зробити життя тутешніх громад більш комфортним і безпечним. Зокрема, в рамках проекту планується облаштувати енергозберігаюче освітлення на двох вулицях — Шкільній та частині Центральної. На даний час здійснюється підготовка бази для спеціального обладнання (сонячних панелей, батарей і ліхтарів).

За словами сільського голови Юрія Соколова, вже виконана більша половина роботи: встановлені чотири бетонні опори, проведені комунікації, на завершальному етапі реконструкція даху на адмінбудівлі, де й будуть змонтовані сонячні панелі. Також у цьому приміщенні зберігатимуться акумуляторні батареї, в котрих накопичуватиметься зібрана за день енергія небесного світила.

– Хоча раніше ми мали певні протиріччя з освітянами щодо шляхів реалізації проекту. Вони наполягали, що обладнання слід розташовувати на даху пришкільного гуртожитку. Але зараз питання вирішилось на нашу користь. Конкурс виграла сільська рада, відповідно вона приймає рішення що будувати. Згідно з проектом, запланували встановлення сонячних панелей саме на адмінбудівлі. Роботи виконані вже приблизно на 70 відсотків: встановлені ліхтарі, прокладена лінія і майже завершене перекриття даху. Виконують їх дві луцькі фірми: “Спеціалсервіс” і “Енергодар”, які виграли тендер. Акумулятори зберігатимуться теж тут. Для цього маємо окремий вільний кабінет, – розповідає Юрій Соколова.

Як пояснює керівник громади, саме освітлення буде гібридне. За потреби можна вирішувати – користуватися традиційним джерелом струму, що подається із трансформаторної підстанції, чи виключно “сонячним”.

– До прикладу, у світлу пору доби ми братимемо енергію із підстанції, сплачуватимемо за тарифом енергетичної компанії. А вже вночі можемо послуговуватись сонячною, а накопичені за день панелями “зайві” кіловати продавати і на цьому мати заробіток.

Юрій Соколов додає, що загалом кошторисна вартість робіт становить близько 500 тисяч гривень. З них 112 тисяч виділила районна рада, 100 тисяч гривень надійшло з Кабміну, 255 тисяч гривень – частка ЄС та ПРООН.

– Зі свого боку сільська рада профінансувала виготовлення проектно-кошторисної документації, експертизу проекту, на що витратили 10 тисяч гривень. Орієнтовно до кінця року проект маємо завершити. Сьогодні нам не вистачає ще 60 тисяч гривень. Планується, що цю суму отримаємо з районного бюджету.

Проте Юрій Соколов бачить переваги проекту не тільки у його енергоощадності, а й в тому, що він допоможе врятувати будівлю від руйнування.

– У кожного сільського голови є свої клопоти. В нас — це адміністративне приміщення. Воно було аварійне: дах протікав, балки гнилі, могло завалитися будь-якої миті. З приходом осінньо-зимового періоду проблем додавалося ще більше, через перепад температур і вологість постійно обвалювалося облицювання стін, завівся грибок. Можете уявити, як працювати в таких умовах! Три роки тому ми замінили підлогу. Та зараз половина покриття знищена, бо через дірявий дах всередину постійно затікала вода. Протягом десяти років своїми силами проводили ремонт, знаходили резерви, але це давало тимчасовий ефект. Нарешті, дякувати Богу, наші біди вирішаться.

А ось самі селяни, певне, зовсім скоро щиро радітимуть, що пізньої ночі їм нарешті не доведеться йти навпомацки темними вулицями.

Олександр ПРИЙМАК, село Черче.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *