Незалежна громадсько-політична газета

Пісенне розкрилля Романа Птачика

Його основна професія не має жодного стосунку до мистецтва. Проте з музикою він все життя.
Гітара в його руках оживає і на папір лягають акорди пісні.

Роман Птачик має у своєму творчому доробку близько 50 пісень та віршів, покладених на музику. І завтра у Луцьку він виступатиме з двома своїми творами на п’ятому туристичному фестивалі авторської пісні, фото- і кіноаматорів «Вітрила пригод», що пройде під гаслом «Україна єдина». Роман представлятиме на фестивалі пісню «Камінь-Каширський назавжди», яку написав до 820 річчя міста. А також відбудеться прем’єра нещодавно написаної пісні «Присвята перемозі».

21919326_1285411734903619_736701823_nВзагалі це буде вже не перша участь камінь-каширського піснетворця у подібних фестивалях. Таку практику він має ще зі студентських років.
— Захопився музикою у школі. Полюбив у студентські роки, — розповідає Роман. — Перший свій приз за авторську пісню я отримав у 1990 році на фестивалі «Золотая осень», що проходив у Бресті. Тоді виконував пісню «Мир затих осенней тишиной». Потім брав участь у «Червоній руті».
До речі, тоді, у 2010 році, у відбірковому обласному турі Роман зайняв перше місце. А представляв на фестивалі баладу «Журба за рідну землю». Цей же твір він виконував і на фестивалі «Вітрила пригод» у 2013 році. Разом з тим представляв ще авторську пісню «Осінь, що вже не поверне». Тоді Роман Птачик отримав нагороду “Майбутнє фестивалю”. І ось знову він – його учасник.
— Такі фестивалі надихають. Це нові знайомства, нові емоції, а часом і нові можливості. Це черпання ідей, — каже Роман.
— Однак, що ще вас надихає на написання пісень?
— Навіть не знаю. Скоріш за все хороші люди. Часом, певні події. Взагалі я не пишу пісню заради того, що мені її треба написати. Я пишу пісню тоді, коли хочеться творити. Буває сумно на душі, а напишу пісню — і стає легше. Коли є натхнення, то за тиждень виходить 2-3 твори, а буває місяцями нічого.
— Скільки ж у вас вже є власних пісень?
— Близько п’ятдесяти.
— Слова і мелодію ви придумуєте самі?
— Так. Пишу ще вірші. Мелодії іноді наспівую на диктофон, щоб не забути. А потім їх розписую. Я не професіонал, тому прошу інших людей, аби мені розкладали пісні по нотах. Хоча у студентські роки я був аранжувальником пісень гурту «Екіпаж 444», у якому і сам брав участь.
— Скажіть, а як вашу творчість сприймають рідні?
— Мої діти мене завжди підтримують. Ось навіть цього разу на фестивалі я виступатиму зі своєю донечкою. Оля читатиме епіграф, так само написаний мною до пісні «Присвята перемозі».
Зазначимо, що Оля Птачик була двічі переможницею обласних конкурсів читців. Своїм майстерним виконанням вона зачепила суддівські серця, зумівши тонко передати зміст творів, що виконувала. А татові вірші вона, напевне, ще краще відчує і передасть.
До речі, кліп до пісні «Камінь-Каширський — назавжди», знятий місцевим фотомитцем Андрієм Куницьким, також буде представлений на фестивалі «Вітрила пригод».
Зрештою, Роман правий, такі фестивалі — це нові знайомства, творчі зустрічі. І цьогоріч гостем фестивалю буде Олег Володкевич, який з 2009 року є режисером туристичної телепередачі «Феєрія мандрів».
Тетяна ПРИХОДЬКО,
м.Камінь-Каширський.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *