Незалежна громадсько-політична газета

Успішної подорожі Країною Знань!

cОсь і закінчилося безтурботне літо. Дітвору знову за парти покликав перший дзвінок. на урочистих лінійках у шкільні родини радо прийняли першокласників. А їх цьогоріч у районі аж 1058.
2017/2018 навчальний рік буде непростим. Адже освіта — на шляху реформ. У переддень першовересня журналісти “Полісся” зустрілися з начальником відділу освіти РДА Віктором Пасем і попросили відповісти на кілька запитань.

— Вікторе Івановичу, розпочинається новий навчальний рік. Чи всі школи району готові до його початку?
— Із впевненістю кажу — так. Всі школи повністю готові до нового навчального року. Здійснені якісні ремонти навчальних класів, кабінетів, спортивних та актових залів, підсобних приміщень.
На виконання всіх робіт було витрачено 2 мільйони 100 тисяч гривень.

c1
Добротно облаштовано кабінети та коридори для початкових класів в ЗОШ І-ІІІ ступенів сіл Ворокомле, Карасин, ЗОШ І-ІІ ст. Мельники-Мостище. Капітально відремонтовано спортзали ЗОШ І-ІІІ ст. сіл Нуйно, Полиці, обідня зала в ЗОШ І-ІІІ ст. села Сошичне. Утеплено фасад з нанесенням декоративної штукатурки навчального корпусу ЗОШ І-ІІІ ст. села Бузаки. Замінено 132 квадратних метри дерев’яного настилу підлоги. Благоустроєно території шкіл, відремонтовано обладнання спортивних майданчиків, футбольних полів.
— А як справи із забезпеченням школярів підручниками?
— Комплектування бібліотечних фондів навчальних закладів підручниками, виданими за державним замовленням, здійснюється з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.08. 2010 року №781 «Деякі питання забезпечення підручниками та навчальними посібниками студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів», тобто, підручники видаються почергово один раз на 5 років. У цьому навчальному році нові підручники отримають учні 9-х класів. Їх завезення уже розпочато. Однак, на 1 вересня отримано підручники лише з п’яти назв.
Стовідсотково будуть забезпечені підручниками учні 1-3-х, 8-х, 10-11-х класів. Щоб всіх першокласників забезпечити підручниками, відділ освіти докупив 53 букварі.
У зв’язку із значним збільшенням контингенту учнів 4—7-х класів, виникнуть проблеми у забезпеченні школярів окремими підручниками. Тож у першу чергу навчальні книги отримають діти–сироти, діти–інваліди та діти з малозабезпечених сімей.

c2
— Минулого року в районі створили освітній округ на базі Пнівненської школи. Чи були вже якісь інвестиції держави у навчання школярів цього округу?
— У рамках інноваційного проекту щодо створення шкіл нового типу уже рік функціонувала опорна школа І-ІІІ ступенів села Пнівне з трьома філіями. На оснащення навчального закладу сучасною матеріально-технічною базою із освітньої субвенції державного бюджету виділено 1 мільйон 977 тисяч 400 гривень. Придбано меблі для 12 класів, 20 плазмових телевізорів, тренажери, 19 магнітних дошок, 3 проектори, Wi-Fi-роутери, два комп’ютерні класи, кабінети хімії, фізики, географії, математики, біології, облаштовано цифрову лабораторію з фізики, майстерні з трудового навчання для хлопців та дівчат.
— Вікторе Івановичу, а що нового чекає на школярів та вчителів у 2017/2018 навчальному році?
— На сьогодні триває реформування освітньої галузі нашої держави, мета якого — стати розвиненою європейською державою, нарощувати свій науково-освітній потенціал.
Реформування початкової освіти – перший крок у рамках впровадження Нової української школи. З 1 вересня 2018 року набуває чинності новий Державний стандарт загальної початкової освіти. Але перш ніж нові підходи будуть впроваджені в масштабах країни, їх відпрацюють 100 ретельно відібраних шкіл, які з вересня 2017 року впроваджуватимуть новий освітній стандарт в пілотному режимі. Конкурсний відбір пройшли 4 навчальні заклади Волинської області, в тому числі — загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Раків Ліс, два перші класи якої братимуть участь у пілотному проекті.
Колегією Міністерства освіти і науки України затверджено оновлені програми для 5-9 класів, за якими вчителі почнуть працювати вже з вересня цього року. Передбачається, що оновлення програм сприятиме формуванню ключових компетентностей школярів, таких як: спілкування державною та іноземними мовами, математичної компетентності, основних компетентностей у природничих науках і технологіях, інформаційно-цифрової компетентності, умінню вчитися впродовж життя, ініціативності і підприємливості, соціальної та громадянської компетентності тощо. За новою концепцією вчитель отримає більше самостійності в організації освітнього процесу. Запроваджено принцип академічної свободи вчителя, згідно з яким він має право розподіляти кількість годин на вивчення певних розділів у межах навчального року на власний розсуд. В усіх програмах очікувані результати навчання поставлено на перше місце, що дасть змогу педагогу переорієнтуватись на компетентнісну модель навчання.

c3
— Сподіваємося, що всі нововведення лише сприяють підвищенню рівня знань учнів. До речі, які результати продемонстрували школярі Камінь-Каширщини цьогоріч на ЗНО та ДПА?
— Державну підсумкову атестацію за шкалою 1-12 балів, що проводилась цьогоріч лише у формі ЗНО, здавали 487 випускників загальноосвітніх навчальних закладів району.
Високий рівень знань з обов’язкових предметів виявили випускники з математики, яку здавали 41% одинадцятикласників. Якість знань становить 54,6%, що на 8,2% вище минулого року. Початковий рівень знань показали лише 5 учнів (3,9%), в минулому році — 10 учнів (8,3%).
Українську мову здавали всі випускники. Якість знань становить 45,7%, що на 0,8% нижче показника минулого року. Проте, на 6,2% зменшилась кількість випускників, які отримали оцінювання початкового рівня (у минулому році – (19,7%) .
Порівняно з минулим роком покращились результати ДПА з історії України. Якість знань становить 25,5%, що на 4% вище показників минулого року. На 1% зменшилась кількість випускників, які отримали бали початкового рівня. Всього оцінювання початкового рівня з історії отримали 35 (8,7%) учнів.
В цілому, за результатами ДПА і ЗНО, найкращі результати засвідчили випускники НВК №1, де якість знань з усіх предметів становить від 90% (англійська мова) до 47,2% (історія України), та НВК №2, де незначний відсоток оцінювання початкового рівня та тих, хто не «подолав поріг» з 4-х предметів.
Зовсім відсутні оцінки початкового рівня у випускників ЗОШ І-ІІІ ступенів сіл Добре, Підцир’я; лише з одного предмета — в школах сіл Нуйно, Піщане, Тоболи, Хотешів.
Аналіз вступу цьогорічних випускників на навчання у вищі навчальні заклади засвідчив наступне: у ВУЗи ІІІ-ІV рівнів акредитації поступило 190 (38,5%, у минулому році -35,3%), з них 8 – у ВУЗи Польщі (4 –НВК №1, 2 – НВК №2, по одному із ЗОШ І-ІІІ ст. сіл Піщане, Підцир’я); у ВУЗи І-ІІ рівнів акредитації — 94 (19,0%); ПТУ – 119 (24,5%), ще не визначились — 90 (18,3%). Всього у ВУЗи І-ІV рівнів акредитації поступило на навчання 284 учні, що становить 57,6% від загальної кількості випускників, що на 4,7% більше, ніж минулого року (52,9%.)
Найбільший відсоток випускників, які поступили на навчання у ВУЗи ІІІ-ІV рівнів акредитації, мають НВК №1, НВК №2, ЗОШ сіл Грудки, Підцир’я, Залісся, Ворокомле, Черче.
— Щоб добре вчилося учням, у школах повинно бути комфортно та тепло. Чи не застануть їх зненацька холоди?
— Гадаю, ні. Завершуються роботи з підготовки навчальних закладів до початку опалювального сезону. Проведено ремонти котелень і паливних, промито опалювальні системи, перевірено контрольно-вимірювальні прилади. В трьох навчальних закладах планується встановлення твердопаливних котлів нового покоління.
— До речі, а як просуваються справи на об’єктах будівництва навчальних закладів?
— На будівництві нової школи І-ІІІ ступенів в селі Осівці зосереджена основна увага. Наразі там уже працюють над зведенням третього поверху. Продовжуються роботи з добудови та облаштування навчальних класів та внутрішніх санітарних кімнат у Соснівській філії.
До кінця року планується ввести в дію дошкільний навчальний заклад в селі Добре. Відкрито додаткові групи в дошкільних навчальних закладах сіл Нові Червища, Пнівне, Гута-Боровенська, Хотешів.
Спілкувалася Тетяна ПРИХОДЬКО.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *