Незалежна громадсько-політична газета

Україна – доросла та самостійна!

VLUU L210  / Samsung L210 Тяжко було зростати нашій країні: у 1990-ті вона вечорами опановувала науку при тьмяному світлі свічки, вистоювала черги за дефіцитними продуктами, терпіла місяці безгрошів’я. Згодом, у 2000-ні боролася з економічними, політичними негараздами. Майже впритул наблизившись до другого десятиліття, змушена протистояти підступам агресорки Росії, що силою зброї шматує її терени на сході. Ще й досі кровоточать відкриті рани Донбасу та Криму, болить душа за загиблими воїнами – синами, котрі стали на захист Батьківщини. Ворог не вірив, що вона зуміє вистояти і поступово оговтається від ординського нашестя. Сьогодні розвиває економіку, реформує законодавство, медицину, правоохоронну сферу, скасовує бар’єри, що розділяли українців з європейськими країнами, живе і вірить – зовсім скоро все налагодиться.

І ось у свій День народження – 24 серпня, вбрана в синьо-жовті шати, красується іменинниця на увесь світ: приймає щирі вітання і подарунки. Сидячи за святковим столом, тішиться велелюддю гостей, що прийшли на гучний бенкет. А таких цього дня зібралися тисячі в кожному населеному пункті держави, зокрема і Камені-Каширському, де також відбулись святкові заходи, присвячені черговій річниці незалежності України.

VLUU L210  / Samsung L210

Лунатиме велично “Слава Україні!”

Камінь-Каширський сяє причепуреними вулицями. Краса… Видно, до дійства готувалися належним чином. Проїжджаючи центром, чи минаючи головні в’їзди до міста, у вічі одразу впадають безліч національних стягів, які ніжно тріпоче полохливий вітер. Ще від рання в тутешні храми попрямували одягнені у традиційне національне вбрання патріоти, які спільно помолилися за Україну, згадали полеглих і живих героїв минувшини і сучасності. Передзвін церковних дзвонів, що час від часу лине над містом, лише додає величності миті. Богослужіння поступово добігають кінця.

VLUU L210  / Samsung L210

Потому основна частина врочистостей зміщується до міського парку. Тут, найперше, був проведений тематичний мітинг, під час якого громадськість, керівництво району, міста ще раз засвідчили свою відданість і шану українській державі. Зокрема, звертаючись до присутніх, голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерій Дунайчук зазначив, що сьогодні можна з цілковитою впевненістю вважати – Україна відбулась як держава… народом якої захоплюється весь демократичний світ.
– Як тисячолітня історія, так і кожна мить сьогодення демонструє, що ми – зріла, могутня, мирна, творча та працьовита європейська нація. Ми любимо рідну землю, назавжди об’єднані під синьо-жовтим знаменом, яке супроводжує наших бійців у боротьбі з російським агресором на Сході, – мовив Валерій Савович.
Солідарні зі сказаним попереднім промовцем і заступник голови районної ради Сергій Дмитрук, а також міський голова Василь Бондар, котрі почергово підходять до мікрофона, аби виголосити вітальну промову. Вони теж вказують на стійкість українського народу до різноманітних викликів сьогодення, пригадують наші здобутки, звеличують Україну та її прагнення до вільного, мирного життя в колі європейської родини. Помітно, що ці слова близькі громаді. Тому на кожне “Слава Україні” ті щиро відповідають “Героям слава”.

VLUU L210  / Samsung L210

Тиша… А далі повітря збурюють звуки “Гімну України” у виконанні духового оркестру РБК, якому вторить багатоголосий натовп. Кожен куплет проходить наче крізь твою душу, особливо, коли помічаєш, як натхненно виконують його вже сучасні захисники Батьківщини: молоді хлопці, чоловіки, які самовідданим ратним подвигом здобули нагороди, що сьогодні виблискують на їхніх грудях. Коли згодом хвилиною мовчання вшановують тих, хто віддав життя за її незалежність: сотні тисяч воїнів, серед котрих безліч наших краян – жителів Камінь-Каширського району. Як потому під загальне “Слава Україні” учнівська молодь покладає корзини квітів до пам’ятників борцям за волю України.
І такою доречною при цьому є порада клірика Свято-Миколаївського храму міста Каменя-Каширського Олега Мицька, що тепер нам потрібно бути більш стійкими.
Не оминули увагою під час заходу і невтомних трудівників, професіоналів мирного фронту, які сумлінно працюють на благо Камінь-Каширщини, і загалом України.
Гарним підсумком дійства став святковий концерт, де свої номери представили фольклорні колективи та вокалісти району. До прикладу, тепло зустріли присутні виступ Романа Птачика і чоловічого колективу РБК, які майстерно виконали авторську композицію “Камінь-Каширський назавжди”.
… Опісля місто поринуло у звичний ритм життя: частина камінь-каширців вирушила на традиційний “картоплефест”, а для молоді організували веселі забави, які завершились ближче до опівночі.
Зазначимо, що напередодні – 23 серпня, в нашому місті відбулись урочисті заходи (мітинг) до Дня українського прапора, що зібрали на площі біля адмінбудинку близько сотні свідомих жителів.
Олександр ПРИЙМАК,
місто Камінь-Каширський.
Фото автора.

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *