Незалежна громадсько-політична газета

У Хотешові АЧС. Карантин триває

чумаУ селі заб’ють всіх свиней.

А потому хотешівці не зможуть їх утримувати ще півроку.

 

У селі Хотешів продовжують проводити заходи з ліквідації та недопущення розповсюдження африканської чуми свиней, яку тут виявили 21 серпня. Нагадаємо, на в’їзді та виїзді населеного пункту діють два ветеринарно-поліцейські дезпости. В районі заборонили торгівлю живими свинями, поросятами та свининою. Серед населення проводиться інформаційна робота. Людям пояснюють необхідність забити здорових тварин.

 

Поряд з цим ветеринари постійно здійснюють подвірний обхід з метою виявлення хворих та підозрілих на захворювання свиней. До речі, ще одразу ж вони вилучили 6 свиней хворих на АЧС та 12 тварин підозрілих у захворюванні.

Як повідомляє начальник управління Держпродспоживслужби у Камінь-Каширському районі Віталій Макарчук, цих свиней умертвили та утилізували з дотриманням усіх вимог. Їх закопали на глибину 2-х метрів у визначеному місці, обробивши хлорним вапном.

У підсобних господарствах, де були вилучені свині та де вже забиті, проводиться дезінфекція. У цій справі задіяно три дезустановки.

— У районі встановлений карантин і триватиме він 40 днів від останнього випадку захворювання свиней, — пояснює Віталій Юхимович.

Ветеринари зауважують, що дуже важливо, аби люди з розумінням поставилися до ситуації та все-таки піддали забою здорових тварин. Таким чином зменшиться ризик поширення АЧС на інші населені пункти. І чим надалі відкладатимуть цю справу господарі, тим на довше може відтягнутися карантин. От, наприклад, через два тижні знову виявиться якесь хворе чи підозріле порося і відлік 40 днів розпочнеться спочатку.

Звичайно, для селян карантин створює незручності. Тим більше що тепер задля безпеки ще деякий час у Хотешові діятиме заборона на продаж (вивіз) кормів, зокрема, картоплі. Тож хотешівці не так скоро зможуть реалізувати новий врожай. Це не стосується інших населених пунктів. Картоплю могтимуть продавати і жителі сіл Котуш та Добре, що входять у зону нагляду.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *