Незалежна громадсько-політична газета

Хто поглумився над пам’яттю предків?

Повалені надмогильні надгробки і хрести на цвинтарі села Брониця — сліди гріховного вчинку невідомого поки що безбожника

1...
Селом Брониця поширилися недобрі чутки, що в пообідню пору однієї з неділь хтось понівечив надмогильні надгробки та хрести на місцевому кладовищі. Наслідки чиєїсь нездорової забави виявили місцеві жителі. Вони й викликали працівників поліції, які задокументували сліди руйнувань.

Наразі встановлюються особи, причетні дo скоєння цього злочину. Начальник Камінь-Каширського відділу поліції Валентин Чих розповів, що згідно зі статтею 297 Кримінального Кодексу України (нaругa над могилами) за цим фактом відкритo кримінальне прoвaдження. Очільник районної поліції повністю відкинув версію, що пам’ятники міг перекинути вітер. За його словами, це однозначно справа чиїхось рук.
— Але нам не зрозумілі мотиви скоєння такого ганебного вчинку. Слідчі поліції опитали потерпілих осіб, тобто людей, могили родичів яких було зруйновано. Вони стверджують, що ніяких робіт із надмогильними пам’ятниками не проводили, — підсумував Валентин Іванович.
Журналісти “Полісся” теж побували на цвинтарі села Брониця. Ми теж пересвідчилися, що тут хтось звалив на землю верхні части відразу трьох пам’ятників. Всі бетонні надмогильні споруди практично однієї конструкції, з верхніми частинами у вигляді православного хреста. Та й понівечені надгробки розміщені не в різних частинах кладовища, а в практично середині центральної частини, тобто стоять вони поряд один біля одного. Що свідчить про те, що це дійсно є справа рук людини. Крім того на території цвинтаря лежало багато повалених старих дерев’яних хрестів, які раніше були встановлені біля могилок.
Голова Броницької сільської ради Петро Кошелюк припускає, що таке могли вчинити підлітки з хуліганських мотивів. Цвинтар у цьому населеному пункті давній, на ньому ховали споконвіку померлих жителів не лише Брониці, а й сусідніх сіл.
— Кладовище — святе місце для села, адже тут покоїться прах наших предків, дідів-прадідів, родичів, цілих поколінь, що жили задовго до нас. Тому мені важко повірити, що таке міг вчинити хтось із дорослих мешканців села. Це скоріше вчинок якогось підлітка, який ще не зовсім усвідомлює, що робить, або він чинив таку наругу під впливом алкоголю, несвідомо, — наголосив Петро Маркович.
Олесь Федорович,
фото автора, село Брониця.

3...

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *