Незалежна громадсько-політична газета

Голосування підняттям рук відійшло в історію

Чергова двадцять друга сесія районної ради сьомого скликання залишиться в історії як така, на якій депутати вперше визначалися з використанням електронної системи голосування.

 

Тепер депутати сидять за спеціально виготовленими столами на добротних м’яких стільцях. Щоправда, обладнання, вмонтоване в столи, поки що не працює, тому кожен народний обранець забезпечений переносним пультом для голосування. На спеціальному табло висвічуються  результати голосування, питання порядку денного сесії, фото депутатів тощо.

Хочеться сподіватися, що і робота депутатів буде такою ж якісною, як їхні робочі місця. Щоправда, явка народних обранців на сесійні засідання бажає бути кращою. Для прикладу, цього разу на сесію прибуло лише дві третини від загального складу ради. Найбільше прогульників, як наголосила у своєму виступі депутат від УКРОПу, голова  комісії з питань депутатської діяльності, етики, законності Світлана Сидорук, у фракціях Блоку Петра Порошенка, ВО “Батьківщина, Радикальної партії Олега Ляшка і УКРОПу.

 

І на виплату зарплати виділили, і про розвиток подбали

 

За підсумками шести місяців ц.р. районний бюджет по власних доходах знову перевиконано. Виконання склало 109,3 відсотка. До районної казни понад план надійшло 1 млн. 534,5 тис. грн.

 

Зазвичай такі кошти як правило годилося б використовувати на соціально-економічний розвиток громад. Нікуди не зникла така потреба і цьогоріч. Є дуже багато невирішених питань і в місті, і в селах району. Однак цьогоріч доволі непростою є ситуація з виплатою заробітної плати у бюджетній сфері. Станом на початок року на ці потреби не вистачало понад 20 мільйонів гривень.  Отож із кожного перевиконання бюджету депутати змушені виділяти максимальну частину цих коштів на виплату зарплати бюджетникам. Таким чином дефіцит асигнувань, зокрема, в галузі освіти, як повідомила доповідач, заступник начальника управління фінансів райдержадміністрації Лариса Ковальчук, зменшено до 18,6 мільйона гривень. З них дошкільна освіта потребує 6,2 мільйона гривень. Тож і цього разу при  розподілі коштів депутати врахували потреби освітян. Так, відділу освіти на збільшення кошторисного призначення на  заробітну плату з нарахуваннями виділено 465,0 тис. грн., в тому числі: позашкільним закладам — 49,0 тис. грн., ДНЗ – 305,0 тис. грн., дошкільному відділенню навчально-виховного комплексу села Видричі – 14,0 тис. грн., методичному забезпеченню – 24,0 тис.грн. , господарській групі – 4,0 тис. грн., централізованій бухгалтерії – 9,0 тис. грн. та МНВК – 60,0 тис. грн.; на співфінансування облаштування санвузлів ЗОШ с.Соснівка -100,0 тис. грн. та тамбура ЗОШ с. Гута-Боровенська – 18,0 тис. грн., на оплату послуг із заміни лічильників обліку електроенергії – 25,0 тис. грн. та 102,0 тис. грн.- на утримання загальноосвітніх шкіл.

Також з коштів перевиконання депутати вирішили виділити:

районній раді на утримання апарату — 198,0 тис. грн. (в т.ч. заробітна плата з нарахуванням — 111,6 тис. грн, на придбання предметів і матеріалів – 57,0 тис. грн. та розрахунки за теплопостачання – 29,4 тис. грн.) та 20,0 тис. грн. на виплату допомог за заявами громадян ;

районній державній адміністрації – 8,0 тис.грн. (Центр первинної медико-санітарної допомоги на проведення експертизи проектно-кошторисної документації з реконструкції ФАПу села Полиці (спец.фонд, бюджет розвитку);

управлінню соціального захисту населення райдержадміністрації на збільшення призначення з виплати допомог за заявами громадян на 80,0 тис.грн. (в тому числі 10,0 тис.грн. учасникам АТО) та на компенсацію по догляду за людьми похилого віку – 25,0 тис. грн.;

службі у справах дітей для придбання та ремонту житла дітям-сиротам, дітям, позбавлених батьківського піклування – 90,0 тис.грн.;

відділу культури райдержадміністрації — 25,0 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції примішення костелу під музей ( бюджет розвитку);

відділу у справах молоді та спорту райдержадміністрації – 98,0 тис. грн. (в тому числі:  на  програми у справах молоді (проведення призову в армію) – 12,5 тис. грн.; на проведення навчально – тренувальних зборів та змагань, що проводяться  громадськими організаціями, – 25,5 тис.грн.; на оплату праці з нарахуванням центру соціальних служб – 10,0 тис. грн. та 50,0 тис. грн. — на придбання газонокосарки для стадіону (бюджет розвитку).

За рахунок додатково отриманих доходів депутати також виділили сільським бюджетам через субвенцію 270,0 тис. грн., в тому числі: на збільшення асигнувань з оплати праці з нарахуванням працівникам ДНЗ- 200,0 тис. грн., 20,0 тис. грн. – на ремонт покрівлі ДНЗ та 50,0 тис. грн. Ворокомлівській сільраді на співфінансування з утримання та розвитку інфраструктури доріг місцевого значення.

У  рішенні, схваленому депутатами, також враховано зміни в трансфертах з державного, обласного та інших бюджетів.

Зокрема, розпорядженням Кабінету Міністрів України № 310-р від 11 травня 2017 року району виділена субвенція з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку в сумі 1300,0 тис. грн. Прийняте відповідне розпорядження голови РДА № 169 від 14.06.2017 року, згідно з яким на  суму даної субвенції збільшується обсяг по доходах загального фонду районного бюджету та по видатках за головними розпорядниками і в показники міжбюджетних трансфертів з районного бюджету іншим бюджетам на 2017 рік відповідно до об”єктів фінансування передбачених розпорядженням: райдержадміністрації — 300,0 тис. грн. для придбання медичного обладнання Камінь-Каширській  центральній районній лікарні (бюджет розвитку спеціального фонду); Раковоліському сільському бюджету – 100,0 тис. гривень на будівництво спортивного ядра з біговими доріжками в селі Раків- Ліс; Заліському сільському бюджету – 100,0 тис. гривень на будівництво вуличного освітлення в селі Залісся; Добренському сільському бюджету –  100,0 тис. гривень  на реконструкцію адмінбудинку під ДНЗ в селі Добре; Бузаківському сільському бюджету — 200,0 тис. гривень на реконструкцію ДНЗ в селі Бузаки; Грудківському сільському бюджету — 100,0 тис. гривень на капітальний ремонт електромереж СБК села Грудки; Черченському сільському бюджету — 100,0 тис. гривень на застосування енергозберігаючого обладнання при облаштуванні вуличного освітлення в селі Черче та обласному бюджету — 300,0 тис.гривень (в тому числі: на будівництво ЗОШ І-ІІІ ступенів у селі Осівці – 100,0 тис.гривень, на будівництво ЗОШ І-ІІ ступенів у селі Оленине — 200,0 тис. гривень).

 

*   *   *

На цій сесії депутати розглянули понад півтори десятка питань. Зокрема, прийняті рішення про план роботи районної ради на друге півріччя ц.р., про внесення змін до регламенту ради у зв’язку з використанням електронної системи голосування, про внесення змін до рішення районної ради від 29.07.2011 р. №10/5 “Про окремі питання управління майном спільної власності територіальних громад міста і сіл району” і ін. Серед іншого народні обранці ухвалили рішення збільшити місячний розмір іменної стипендії районної ради імені Євгена Шабліовського з 200 до 500 гривень. Також підтримано рішення про надання відпустки голові ради Віктору Сусу з 14 серпня ц.р. тривалістю 21 календарний день та про надання відпустки заступнику голови ради Олександрові Дмитруку з 1 серпня тривалістю 14 календарних днів.

Цього разу депутати знову повернулися до питання щодо створення на базі Камінь-Каширського району госпітального округу. Про це вони прийняли звернення  до Голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України та голови Волинської облдержадміністрації. У документі, зокрема, йдеться: “26.12.2016 року районна рада зверталась до Вас з проханням про створення на базі Камінь-Каширського району госпітального округу, мотивуючи це наявною матеріальною базою, висококваліфікованим вузькопрофільним лікарським складом, зручним географічним розміщенням, необхідністю інтенсивного лікування жителів Чорнобильської зони та ін.

На жаль, вже більше, як півроку, дане питання не вирішується, що в свою чергу вносить напругу у соціальне середовище, викликає незадоволення жителів району.

Просимо найближчим часом вирішити позитивно питання про створення на базі Камінь-Каширського району госпітального округу”.

 

Петро ТРОФИМЧУК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *