Незалежна громадсько-політична газета

Карасинська та Сошичненська громади на порозі доленосного вибору

 

Схоже, що децентралізаційний марафон, хоч із значними потугами, але все-таки стартував і на Камінь-Каширщині. Минулого четверга своє пленарне засідання розпочала сесія Сошичненської сільської ради, на розгляд якої винесене ключове  питання про утворення об’єднаної територіальної громади із центром у селі Сошичне. У її роботі, окрім місцевого депутатського корпусу, взяли також участь голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, депутат райради Світлана Сидорук, представники та голови усіх (крім Заліської) сільських рад, які відповідно до перспективного плану розвитку територій області мають увійти до складу цієї майбутньої об’єднаної територіальної громади.

А об’єднатися цей населений пункт, який знаходиться на перетині шляхів сполучення, може із Нуйнівською (село Нуйно), Качинською (села Качин, Олександрія, Ставище), Личинівською (село Личини), Сошичненською (села Сошичне, Запруддя), Стобихівською (села Стобихівка та Радошинка), Карасинською (села Карасин та Карпилівка), Заліською (село Залісся) сільськими радами. Щоправда, лише Карасинська підтвердила готовність до об’єднання. Тож після всіх виступів та довгого обговорення, як розповів очільник Сошичненської сільської ради Ігор Волосюк, щоб дати час іншим на роздуми, було прийнято рішення не закривати пленарне засідання сесії в цей день, а перенести його на наступний четвер. Саме цього дня і буде ухвалене остаточне рішення про об’єднання в територіальну громаду.

— Врешті, вирішувати об’єднуватися чи ні, мають самі ж громади, — наголосила депутат райради Світлана Сидорук. — Процес добровільний. Але їхні керівники повинні чітко усвідомити, що якщо держава з 1 січня не профінансує в наступному році бюджети сільських рад, які і так мізерні, де вони братимуть гроші? Адже саме з цього періоду наступлять прямі фінансові відносини між державою та об’єднаними громадами.

За її словами, Сошиненська та Карасинська сільські ради для себе вже чітко визначилися щодо свого спільного майбутнього.

— Об’єднатися довкола Сошичного — хороша перспектива. У населеному пункті — розвинута інфраструктура і нормально фінансово забезпечена сільська рада. Село має амбулаторію, у якій крім фізкабінету і кабінету сімейного лікаря є денний стаціонар, лабораторія, стоматолог, акушерський кабінет.

При цьому вона звернула увагу на ще одну важливу деталь для району в цілому.

— Сільради мали три роки, щоб добровільно визначитися. Цей час вже сплив, тепер треба йти чітко на цей процес, адже нині ми лише встигаємо прийняти рішення відповідно до перспективного плану, який нам запропонувала обласна рада, щоб отримати фінансування від держави. Від того, як ми спрацюємо, залежить доля району в цілому. Валентин Малиновський, головний ідеолог адміністративної реформи на Волині, запевнив, що саме у Камені-Каширському повинен бути центр майбутнього повіту, що саме у нас повинен бути центр госпітального округу. Але якщо ми зірвемо процес утворення об’єднаних територіальних громад у районі, то цього всього може і не бути, — підкреслила Світлана Макарівна.

Ігор Волосюк з ентузіазмом сприймає нові виклики об’єднання. На запитання чи не шкодує, що так сміливо пішов шляхом реформ, він відповів впевнено: “У жодному разі! Ми не наосліп взялися реалізовувати Закон України про об’єднання територіальних громад, а добре вивчили ситуацію і зрозуміли, що вичікувати не варто. Собі ж буде гірше!», — зазначив сільський голова.

Олесь Федорович,

село Сошичне.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *