Незалежна громадсько-політична газета

На міській водоймі оселилися лебеді

с1Два вишуканих білих птахи кілька тижнів тому облюбували став поблизу колишнього маслозаводу. Птахи є дуже товариськими. Вони без боязні підпливають до людей і беруть з їхніх рук принесений корм. Один із красенів позначений жовтого кольору биркою з цифрами.  

Мешканці довколишніх вулиць разом з дітьми приходять помилуватися птахами та зробити фотографії. До слова, птахи на цей став прилітають чи не щовесни.
— Було таке, що одного року вони плавали на цій водоймі у трьох. А було, що прилітало сюди їх і більше. Певно їм тут до вподоби, — розповідає місцева жителька Сніжана Хвесик, яка із своїми синочками Павликом та Іллюшею прийшла підгодувати лебедину пару.
Усміхнені діти кидають птахам шматочки хліба, а ті охоче беруть від них корм. При цьому білосніжний самець, у якого на одній із лап видніється жовтого кольору бірочка з цифрами, постійно ґелґоче у бік своєї коханої, неначе із нею про щось він перешіптується. Якщо серйозно, то враження від спілкування із цими птахами неймовірне, від них віє якоюсь позитивною енергетикою.
— Можна помітити, що ці лебеді не є дикими. Вони звичні до присутності людей і часто охоче беруть майже з рук корм, — веде далі свою розповідь Сніжана Хвесик.
Орнітологи розповідають, що зазвичай лебеді зимують на берегах Чорного та Каспійського морів. А от на гніздування полюбляють прилітати до нас. Як-не-як, а довкола Каменя-Каширського є багато лісових водойм. Але чомусь лебеді облюбували саме цю міську місцину. Можливо, тут вони почуваються у безпеці. Адже, як розповіли у редакції нещодавно рибалки, в попередні роки хтось постріляв із рушниці лебедів на ставах села Гута-Камінська.
До речі, вчені радять, що годувати цих птахів велетів краще в міру, при цьому є ряд застережень. Якщо мова йде не про масову підгодівлю, то зрідка це може бути й хліб. Однак слід не забувати, що це неприродний для птахів корм і він може негативно вплинути на їх травлення. Тож краще підгодовувати лебедів зерном або дрібно посіченими овочами.
Олесь Федорович,
фото автора.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *