Незалежна громадсько-політична газета

Перші нагороди восьмимісячної Бріксани

ссНа Камінь-Каширщині таких більше нема та й загалом на Волині їх легко злічити. Адже попри те, що це найвідоміша порода з чотирьох різновидів швейцарських вівчарських собак, утримують її переважно справжні поціновувачі вишуканих чотирилапих друзів. І у нас у Камені-Каширському знайшлася сім’я, яка, обираючи собі домашнього улюбленця, надала перевагу саме бернському зенненхунду.

Бріксана Стіл живе у сім’ї Копців. Олександр та Катерина давно мріяли про пса в першу чергу добродушного, з живим характером і обов’язково охоронця дому. А собаки цієї породи саме такі. Тому, коли у Каті та Сашка випала нагода, вони без роздумів обрали саме бернського зенненхунда.

Бріксана Стіл, яку купили у луцького прихильника цієї породи, вже три місяці живе у Копців. Усі члени сім’ї просто в захваті від цієї дівчинки. І хоч клопоту з нею трохи є (а саме через це від багатьох можна почути нерозуміння такого вибору господарів), проте утримувати такого пса — це і маса задоволення від спілкування з ним.
— Наша Бікса (так скорочено називають свою улюбленицю Копці) перевершила усі сподівання. Вона розумна, грайлива, чуттєва, уважна, — не втомлюється підбирати слів господарка Катя (на фото).
А ще Бріксана, додамо від себе, гарна і велика. Гляньте на фото. Оце пес! Такого і справді гріх не показати на виставці. Тим більше вона має пристойний родовід. І її батьки мають чимало нагород різного роду. Так у Бріксани Стіл є паспорт, а її господарі є членами кінологічної спілки. Тобто вони мають право брати участь у виставках та змаганнях собак. І Копці такою можливістю вже скористалися.
Бріксана вперше взяла участь у нещодавній виставці собак усіх порід рангу CAC-UA, що відбулася минулих вихідних в розважальному комплексі «Адреналін-Сіті» у Луцьку. Загалом там виставлялося до 400 чотирилапих з усієї України і з-за кордону. Господарі нашого зенненхунда дуже хвилювалися, переживали за те, щоб її не вибракували. Адже до участі у подібних заходах допускаються лише ті собаки, у яких немає жодних відхилень від норм тієї чи іншої породи. Тобто чи відповідає колір та довжина шерсті, висота, вага, розмір голови, товщина кісток, кількість зубів та їх розташування і таке інше. Тож Біксу оглянули досвідчені експерти, а серед них були навіть фахівці міжнародного класу, які приїхали не лише з інших регіонів України, а й з Польщі та Білорусі. На щастя, у неї не виявили браку і допустили до участі у виставці. В результаті наша Бріксана Стіл отримала дипломи та медальки кінологічної спілки України волинського обласного осередку «Волинь стар-2017» та «Перлина Волині-2017». З чим і вітаємо господарів. Бо ж ці нагороди — великою мірою заслуга і їхня. Адже, щоб собака мав хороший вигляд, вони повинні за ним правильно доглядати.
Отже, які ж особливості у догляді за бернськими зененхундами.
Як розповідає Олександр Копець, тут головне увага, а з нею вже правильне годування, проведення всіх щеплень, обробка від кліщів, бліх…
— Бріксані багато чого не можна їсти. Наприклад, кісток, м’яса свинини, солодощів. А от суп із овочами, кашами пшеничною, рисовою чи гречаною з яловичиною – те, що треба, — розповідає господарка пса Катя.
І хоч пес з вигляду дуже великий, проте їжі для нього треба не так уже й багато, як здається. В день вистачає два літра ось такого супу. Але після участі у виставці господарі вирішили, що взагалі краще годувати спеціальним збалансованим кормом: він забезпечить організм собаки необхідними поживними речовина, що є запорукою доброго росту і правильного розвитку тварини. Тим більше, що, як підрахували, це не буде дорожче.
— Часом ми, звичайно, пригощаємо нашу Бріксу печивом. Вона його дуже любить. І за бублик ладна все зробити, — зауважує Сашко.
До речі, виникає логічне запитання: собак таких порід, напевне, треба правильно дресирувати. Проте, як розповідають власники Бріксани, тут не так все просто. Не завжди професійний дресирувальник зможе налагодити потрібний контакт із зененхундом. А все тому, що особливістю цієї породи є відданість господарю. Собака розуміє його і підкоряється лише йому. Тому господар часом навіть краще справляється із навчанням собаки. Тож Сашко із Бріксою уже відпрацьовує елементарні команди, поступово виховуючи у ній найкращі риси зененхундів.
Сашко впевнений, Бріксана Стіл обов’язково буде хорошим охоронцем і відданим псом. Це стало помітно з першого дня. І хоч вона наче байдуже і неагресивно ставиться до чужих, це не означає, що дозволить образити тих, кого охороняє. Ігнорування нею чужих лише означає, що вона вміє поводитися. Бо ж навіть на виставку не допускаються собаки, які при першій же нагоді «створюють конфлікти» з чотирилапими, чи агресивні до людей.

с4
Брікса ж дуже любить спілкування. У її погляді завжди присутнє прохання погратися, прогулятися з господарями. Вона любить увагу і не переносить самотності. Тож, навіть коли їй дати їсти і при цьому стояти поруч, вона не накидатиметься на їжу, а проситиме уваги, стрибатиме, гратиметься. Вона відчуває емоції і чуттєва до дитячого плачу. Навіть коли господарка Катя прикинеться, що плаче, собака обов’язково проявлятиме своє співчуття, лащитиметься наче заспокоюючи.
Звичайно, після всіх цих хороших слів про бернського зененхунда багатьом може захотітися і собі придбати такого красеня, але тут варто зауважити, що для цих собак потрібен простір. А ще є й такий нюанс як ціна. Коштують щенята цієї породи до 20 тисяч гривень. Вартість, звичайно, суттєво коливається залежно від наявності паспорту та родоводу. Проте затрати на придбання та утримання такого домашнього улюбленця можна компенсувати уже з першого виводка. Народжують самиці до 10 і навіть 13 щенят. Ветеринари, правда, рекомендують злучати зененхундів через рік, щоб організм не виснажувався. А за злучку, до речі, також доводиться платити чимало – до 10 тисяч гривень.
Тетяна Приходько.

*Дуже важливо правильно і уважно слідкувати за здоров’ям бернських зененхундів. Собаки цієї породи чутливі до укусів кліщів. Наприклад, Брікса вже після першої прогулянки в лісі після того, як зійшов сніг, постраждала від цього кровопивці. Внаслідок укусу кліща у неї температура тіла піднялася до 40 градусів. Благо, ветеринар Віталій Макарчук врятував її. Кілька уколів та таблеток і Бріксана одужала.

 

image-0-02-04-f3dfb45d8f3ed3ba1f7c3932b96391a26dc7448171efeaf13ac812c32f1892ba-V

с3

 

ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *