Незалежна громадсько-політична газета

Невдовзі вода для жителів міста знову подорожчає

3b25731c3804be27Комунальне підприємство має намір запровадити з 1 лютого нові тарифи на водопостачання і водовідведення.
Справжній “подарунок” під новорічну ялинку для жителів Каменя-Каширського підготувало місцеве комунальне господарство. Із 1 лютого тут мають намір запровадити нові тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для всіх груп споживачів. За попередніми прогнозами, суми у наших платіжках збільшаться аж на цілих 44%. Що, погодьтеся – немало. Причиною такого стрімкого злету у ВЖКГ називають соціально-економічну ситуацію в країні; зростання вартості електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, розміру мінімальної заробітної плати.
Аби зрозуміти, чи виправдані такі кроки, та як вплине це здорожчання на пересічних громадян, давайте поглянемо на тарифну сітку, що діє тепер. Так, на січень 2017 року водопостачання (для усіх категорій споживачів) вартує 6, 24 грн. за 1 м. куб., водовідведення – 14, 59 грн. за м.куб. Мінімальний розмір заробітної плати сьогодні складає 3200 гривень. Мінімальної пенсії за віком – 1247. До прикладу, коли сім’я з 4 осіб споживає в середньому щомісяця 12 кубічних метрів води, то за її постачання вона має викласти із гаманця майже 75 гривень, а ось за водовідвід – трохи більше 175. Разом за дві послуги – 250 гривень у місяць. Відчутно, але ще жити можна.
Прості розрахунки показують, якщо попередні суми збільшать на 44%, то у новому році споживачам доведеться платити за водопостачання додаткові 2, 75 грн. (буде 8,99 за 1м3), а ось водовідведення подорожчає на 6, 42 грн. (в кінцевому результаті 1 м3 відпрацьованої води коштуватимеме трохи більше 21 гривні). Тобто, за новим тарифом сімейний бюджет схудне на 107,88 та 252 гривні відповідно. У підсумку – майже на 360 гривень! Вражаюче, чи не так? Однак, як пояснюють в житлово-комунальному господарстві, при встановленні рівня мінімальної заробітної плати у 3200 така різниця нівелюється. Те ж саме вважають комунальники, стосується і пенсій, адже їх також обіцяють підвищити на кілька сотень гривень.
– Це прогнозований, максимальний відсоток, на який, можливо, зростуть тарифи у цьому році, – заспокоюють у ВЖКГ. – Планово вони збільшаться не більше ніж на 17-20%. Ми змушені іти на такий крок, адже сьогодні дорожчають паливно-мастильні матеріали, електроенергія, змінився і розмір мінімальної заробітної плати.
За словами комунальників, лише за електроенергію підприємство щомісяця сплачує 90-100 тисяч гривень.
– У місті діє п’ять свердловин, вони обслуговуються нашими працівниками, задіяна охорона. Усім цим людям потрібно платити зарплату. Підйом води із надр і доставка її до осель кінцевих споживачів теж коштує немалі гроші. Як і кожного року все впирається у вартість електроенергії. Якщо вона знизиться, то й тариф буде відкоригований відповідно до цього показника. Поки нами проводилися тільки попередні розрахунки. Вони ще не подані на розгляд до міської ради. Коли це буде зроблено і міські депутати затвердять такі цифри, тоді вже і можна говорити про остаточну вартість послуг.
Що ж, будемо вірити, що сказане нашими співрозмовниками виправдається і для камінь-каширців запровадження нових тарифів пройде безболісно. Та якщо урядовці “кинуть” громадян і зростання соціальних стандартів, зокрема, пенсій, таки не відбудеться, то в лютому ми з вами заживемо “по-новому”. Зважаючи, що більшість абонентів, котрих обслуговує камінь-каширське ВУЖКГ – пенсіонери, першими відчують таке “покращення” саме вони.
Нагадаємо, на сьогодні послугами водопостачання у місті користуються 1837 абонентів, водовідведенням – 923. Перегляд тарифної сітки вже відбувався минулого 2016 року, тоді вартість послуг зросла майже удвічі.
Олександр Приймак.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *