Незалежна громадсько-політична газета

Добрий вечір тобі, пане господарю

с1

До Каменя-Каширського завітали “Три празники в гості”. Та не з порожніми руками, а з автентичними колядками та щедрівками.

Справжнім казковим духом, веселими піснями та щирим сміхом була наповнена центральна площа нашого міста у четвер, 12 січня. Причина – 19 фольклорних колективів зібралися тут, аби представити свої вміння на районному огляді-конкурсі щедрувальників “Три празники в гості”.
Під покровом ошатної красуні-ялинки учасники дійства вміло відтворювали самобутні різдвяні звичаї і обряди, вражали глядачів своїми співочою майстерністю, колоритними костюмами, віншували люд на добру долю, бажали усім миру, достатку і добра. Повсюди панувала атмосфера святковості. А лапатий сніг, що так неочікувано посипав із небес, лише додавав романтизму такій захоплюючій події. Послухати різдвяні піснеспіви цього дня прийшло безліч шанувальників української автентики, серед яких міський голова Василь Бондар, секретар міської ради Наталія Бащук, жителі міста та району.
Розпочався захід виступом колективу “Полісянка” із дитячої школи мистецтв. З перших ритмів мелодика юних ангельських голосів огортала теплом душі усіх довкола, тож публіка радо, а головне щиро аплодувала веселим колядкам і щедрівкам у виконанні малечі. Не менш унікальним був спів і діток із села Черче.
Особливо цікавим було почути зворушливу колядку повстанських часів, що має назву “Через поле України ішла Божа Мати”. Доля цього твору трагічна та переповнена історичним реалізмом (у тексті автори зобразили Богородицю, яка збирає колоски на полях України, символічно натякаючи на події Голодомору. – Авт.). Протягом довгих років панування радянської влади колядка була заборонена, а відродили її лише років 5 тому.

Пригадав під час свого виступу історичні події, але вже сучасності, і колектив із села Фаринки “Фаринчанка”, учасники котрого жартівливо побажали псевдо-республіці ДНР швидкого зникнення.
А ось аматорський гурт “Ворокомлівська родина” подивував глядачів стародавньою колядкою “Вставай, вставай, господарю”, яку передали сучасникам бабусі. Запам’ятався гостям свята також народний колектив із села Боровне “Журавка”. Вже понад 30 років його колоритні вокалісти діляться із публікою своїм співочим талантом. За цей час, кажуть, пережили стільки усього, що не бояться майже нічого, навіть поганих доріг. До слова, подорож на описаний різдвяний концерт для цих сміливих жіночок видалась досить екстремальною, через ожеледицю на автошляхах, ті заледве не потрапили в аварію. На щастя, усе минулося добре. Та навіть і цей прикрий випадок вони сприймають з гумором. Зізнаються, що завжди поїдуть зі своїми керівниками будь-куди і аби-яким транспортом, адже мають невимовну тягу до пісні.
Вартий уваги і зведений хор сільських працівників культури. Хоч він створений лише у грудні минулого року, але все ж глядачі добре відчули великий професійний рівень та майстерність його виконавців.
Родзинкою свята став виступ четвірки народних аматорських фольклорних колективів: “Дубровойка” (Оленине), “Приданки” ( Гута-Боровенська), “Криниця” (Видерта), “Нуйнівські співухи” (Нуйно), які влаштували на вуличній імпровізованій сцені справжнє театралізоване шоу з закличними гаслами, стародавніми костюмами та різдвяною атрибутикою. До речі, зовсім нещодавно всі вони взяли участь у телепрограмі “Фольк-Music”, що транслюється на Першому національному.
Наприкінці близько 400 учасників дійства усім миром заспівали колядку “Нова радість стала”, що стало його приємним підсумком.
Додамо, в організації цього конкурсу посприяли відділ культури Камінь-Каширської РДА, який забезпечив фінансову складову, міська рада. А також поліція, котра успішно керувала безпековою частиною святкового заходу.

Олександр Приймак.
Фото автора.

VLUU L210 / Samsung L210

VLUU L210 / Samsung L210

VLUU L210 / Samsung L210

VLUU L210 / Samsung L210

с6

с7

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *