Незалежна громадсько-політична газета

Реконструкцію електроліній зробили,а проблеми зі світлом не зникли

світлоЖителі села Краснилівка скаржаться на те, що після заміни у їхніх оселях старих електролічильників на нові почали виникати незручності через автоматичні відключення від електромережі.

А все тому, що після проведення повної реконструкції електричних ліній в їхньому селі для споживачів електроенергії встановили лічильники, які здатні обмежувати величину потужності. Відтак тепер у селян при одночасному ввімкненні кількох електроприладів вибиває в оселях світло. Зрозуміло, люди невдоволені. Для них незручно щоразу, наприклад, коли ріжуть січку, бігти в дім і вимикати холодильники, морозильні камери, слідкувати за тим, щоб не був увімкнений телевізор, електробойлер, чайник чи пилосос.

З цього приводу краснилівчани вже скаржилися начальнику Камінь-Каширської філії ПАТ «Волиньобленерго» Ігорю Ярошуку. Зверталися вони і до голови районної ради Віктора Суса, голови райдержадміністрації Валерія Дунайчука, народного депутата Верховної ради Ірини Констанкевич, мовляв, для чого було робити реконструкцію, якщо стало ще гірше.

Справа в тому, що до того як енергетики взялися наводити лад на електролініях,  жителі села Краснилівка мали проблеми з тим, що не у всіх споживачів була потрібна потужність. Ті, хто знаходиться ближче до розподільчої електропідстанції, могли безперешкодно користуватися будь-якими електроприладами. Інші ж, які знаходилися в кінці лінії, потерпали від блимання лампочки.

Тож після реконструкції селяни сподівалися на покращення. Але… Після задіяння нових лічильників працівники «Волиньобленерго» кожному споживачеві встановили потужність відповідно до договорів. А це від півтора до п’яти кіловат, що виявляється замало для обслуговування сучасних електроприладів. Тож тепер у господарствах через перевантаження  автоматично вимикається електрика.

Тим часом ПАТ «Волиньобленерго» пояснює, що за статистикою, з 2008 року споживання електроенергії одним домогосподарством в середньому зросло на 40…60 відсотків. І, на жаль, переважна більшість споживачів не повідомляє енергопостачальника про нові потреби в потужності й підключають прилади самовільно. Люди надто активно використовують енергоємні побутові електроприлади: електрочайники, бойлери, пральні машини чи мікрохвильовки. Але ж раніше, при будівництві переважної більшості будинків, їх електропроводка розраховувалась на кілька лампочок, телевізор і холодильник, тому електромережі на нинішні навантаження просто не розраховані.

— Упорядкування розподілу потужності назріло вже давно, адже перевищення споживачем обумовленої договором потужності, часом і мимовільне, створює неприємності для великого кола інших споживачів, – відповідають у прес-службі ПАТ «Волиньобленерго». — Як доказ – 8 разів жителі району подавали письмові скарги на погану якість напруги. Була така скарга і з Краснилівки. А кількість скарг усних – то не злічити!

Разом із тим, упорядкування розподілу потужності унормовується «Правилами користування електричною енергією для населення», зокрема п.37:  «Енергопостачальник має право встановлювати технічні засоби, які обмежують постачання електричної енергії побутовому споживачу в межах, передбачених договором».

Проте енергетики звертають увагу, що, якщо величина дозволеної потужності є недостатньою, можна узгодити нові умови договору та «докупити кіловати». Стосовно вартості, то її визначає не енергопостачальник (ПАТ «Волиньобленерго»), а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яка щорічно встановлює фіксовану вартість за одиницю потужності.

Тож і жителям Краснилівки запропонували «докупити» собі кіловати. Та от проблемка: для  багатьох це не по кишені. Як пояснив Бузаківський сільський голова Микола Панасюк, селянам пропонують збільшити потужність, додатково заплативши за підключення кожного кіловата близько 1400 грн. У результаті споживачам потрібно викласти одноразово від 5 до 15 тисяч гривень залежно від потрібної потужності для обслуговування всіх електричних приладів у будинку та господарстві.

— То скільки вже можна збагачуватися на наших мозолях, — кажуть обурені селяни і все таки сподіваються на якесь розуміння.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

НОВИНИ
One comment on “Реконструкцію електроліній зробили,а проблеми зі світлом не зникли
  1. Чому селяни, які справно платять за споживання електроенергії, повинні доплачувати за збільшення кВт??? Адже вони платять за електрику повністю стільки, скільки нарахують в РЕСі, не питаючи за якість наданої електроенергії. Чому норми підключеної потужності з 50-60 років минулого сторіччя вважають електрики за норми споживання на теперішній час? Чому вони не проводили розвантаження електроліній з тих пір коли провели електрику аж до минулого року, а заставляли купувати трансформатори селян за свій кошт і потім прихватизовували їх (трансформатори) на свій баланс безкоштовно? Чому в електромережі 220 вольт зустрічаються дуже-дуже рідко, а в основному 205-206 і нижче? Чому на теперішній час щоб нагріти води я повинен витратити електрики в 2 рази більше і оплатити її? Чому немає альтернативної компанії, яка могла б надати якісні послуги по електроенергії? Цих багато ЧОМУ і Вам направлені, – чому Ви ознайомлюєте своїх читачів з реформами в енергопостачанні, якщо таких немає: це нагадує поїзд, який розхитують самі пасажири і вагоновожатий кричить, щоб не зашвидко їхали! Станьте на сторону правдивої інформації, а не реклами, за яку Вам обіцяють певні пільги. Це звернення не тільки до газети а взагалі до всіх хто платить за неякісну електроенегрію. І ЧОМУ ВРЕШТІ РЕШТ НЕ МОЖУТЬ ТАКУ Ж ЯКІСТЬ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ НАДАТИ АДМІНБУДИНКУ І ВСІМ ХТО ТАМ ПРАЦЮЄ – ЦЕ, ДУМАЮ, ХОЧА Б ТРІШКИ ЗДВИНЕ НАДАННЯ ПОСЛУГ В КРАЩУ СТОРОНУ!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *