Незалежна громадсько-політична газета

Без школи село приречене на вимирання

У цьому переконані жителі Котуша, які не підтримують ідеї центральної влади ліквідувати малочисельні сільські школи. Солідарна із селянами і народний депутат України Ірина Констанкевич

Про необхідність осмислювати наперед свої дії здавна вчить народна мудрість: сім раз відміряй, а раз — відріж. Дивлячись на окремі реформи, зроблені сьогочасними можновладцями, мимоволі дивуєшся — та хіба ж цього прагнуть українці? Це здивування особливо значне, коли народні обранці економлять на завтрашньому дні нації — на школярах, кусні хліба для них, книгах для шкіл, закривають малочисельні школи. А тому й не дивно, чому бунтують у селах люди.

Ще миулоріч президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, згідно з яким протягом 2016-го року має відбутися закриття малокомплектних шкіл з чисельністю учнів менше 25-ти чоловік у сільській місцевості. Є такі школи і у Камінь-Каширському районі. Серед них — початковий навчальний заклад Котуша Хотешівської сільської ради, який відвідують десять учнів. Днями жителі села вступилися за цю школу. Відбулися збори громади, на яких її члени одностайно висловилися проти  закриття школи. Вони також звернулися до народного депутата Ірини Констанкевич. Батьки готові взяти на себе фінансування навчального закладу, лиш би дітей не переводили до школи у сусідній Хотешів.

— Між нашими селами відстань майже у сім кілометрів. Дорога розбита, взимку її перемітає снігом. Хіба таке нововведення підніме рівень освіти? — наголосив місцевий житель Леонід Свиридюк, діти якого навчаються в цій школі.

Народний депутат Ірина Констанкевич підтримала жителів цього села.

— Держава буде тратити мільйони, щоб забезпечити довезення діток у сусіднє село.  Це реально не покращення освіти, а навпаки — розтрата державних грошей, — сказала вона в інтерв’ю одому з телеканалів.

А ось директор освітнього закладу села Котуш Тетяна Царук вважає, що після закриття школи село взагалі занепаде.

— Буде школа — житиме село, — зазначила Тетяна Миколаївна. — Це — прописна, здавалося б, істина, і кому як не вихідцям із села, які нині пишуть закони і підзаконні акти для освітянської галузі держави, це знати. Наше село довели вже до того, що сюди маршрутний автобус їздить через день. А як закриють школу, то село взагалі вимре.

Назустріч громаді села Котуш пішла Хотешівська сільська рада. Як розповів сільський голова Володимир Маковецький, нещодавно це питання було винесено на розгляд сесії сільської ради. Депутати ухвалили рішення взяти школу на фінансування з сільського бюджету.

— Слід визнати очевидне: спроба економити бюджетні кошти за рахунок скорочення кількості шкіл — найбільш невдала ідея, — додав Володимир Федорович. — Без базової освіти нація не має майбутнього. Або ми перетворюємось на націю неуків — або чітко і недвозначно заявляємо: освіта на селі має бути збережена. Тому ми домовилися, що сільська рада візьме на свій кошторис фінансування зарплати шкільного кочегара та прибиральниці, а відділ освіти пообіцяв забезпечити зарплатню двом вчителям.

Слова Володимира Маковецького підтвердив і начальник відділу освіти райдержадміністрації Віктор Пась.

— Рішення про ліквідацію і призупинення діяльності навчального закладу у селі Котуш ніхто не приймав. Я не розумію, звідки взялася така чутка, яка збунтувала людей. Я дивився телесюжет, який показували у програмі ТСН на телеканалі 1+1. Але він наполовину скорочений. Тож складається враження, що телематеріал має замовний характер, – додав Віктор Іванович.

Тим часом у Котуші школа справді діє у звичному режимі — діти навчаються, вчителі працюють. Отож і у батьків тутешніх дітей не повинно бути підстав для тривоги. Поки що.

Олесь ФЕДОРОВИЧ,

село Котуш.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *