Незалежна громадсько-політична газета

Чума свиней: ситуація під контролем!

pigsloling_729x547Чутка про те, що теренами Волині шириться чума свиней, не на жарт збурила жителів нашого району. Ще б пак, адже масла в вогонь додавав той факт, що епіцентр біди зовсім поряд (в сусідніх Любешівському та Ратнівському районах), де виявили кілька випадків смертей тварин від захворювання, симптоми якого були аж надто подібними до африканської чуми. Тож господарники масово кинулись забивати своїх пась в надії, що таким чином захистяться від збитків. Та паніка виявилась поспішною.

Про це в режимі телефонної розмови журналістів “Полісся” запевнив начальник управління ветеринарної медицини Віталій Макарчук. Так, станом на четвер, 8 вересня, здійснено декілька планових рейдів у зону нагляду, що охоплює 29 населених пунктів району. Перевірено та обліковано 7474 селянських господарств (дворів), в яких утримується 1415 голів свиней. Також працівниками ветеринарної медицини району були обстежені 8 мисливських угідь та обліковано 230 голів диких свиней. Жодних фактів зараження не виявлено!

– У питанні африканської чуми усім потрібно трохи заспокоїтись, – пояснює Віталій Юхимович. – Ми намагаємось донести об’єктивну інформацію про лихо, у тому числі через місцеві засоби інформації. Проводимо активну роз’яснювальну роботу серед громадян. Додам, що наразі ситуація в районі  під контролем. Силами спеціалістів нашої установи, разом з працівниками патрульної поліції проводиться постійне патрулювання м’ясних ринків, точок продажу м’ясної продукції в місті Камені-Каширському.

Як розповів головний ветеринар району, така торгівля дозволена лише свининою боїнського походження (тобто з м’ясокомбінатів, котрі мають на продукцію відповідну ліцензію і дозвільні документи),  а ось  продаж свинини місцевого походження призупинений. Тож жителі району не зможуть реалізувати м’ясо власноруч вирощених свиней до часу, доки тривають карантинні обмеження.

Щодо коштів, які надійшли на протидію епідемії, то сусідні Любешівський та Ратнівський райони, наразі, отримали 530 та 227 тисяч гривень відповідно. Питання про фінансову допомогу Камінь-Каширському району  вирішується.

Олександр Приймак

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *