Незалежна громадсько-політична газета

Африканська чума свиней поруч!

divanna-sotnya Її спалахи виявлені у Любешівському і Ратнівському районах. Тож ряд сіл 17 сільських рад нашого району віднесені до зони нагляду, адже під загрозою захворювання опинилося близько 8 тисяч свиней, що утримуються в господарствах селян. Проте ветеринари заспокоюють, не радять вирізати поспіхом тварин, оскільки ситуація під контролем.

 У сусідніх Любешівському та Ратнівському районах виявили африканську чуму свиней. 26 серпня головне управління Держпродспоживслужби в області отримало підтвердження 4 випадків зараження АЧС на Волині. Це, зокрема, у  селах Залізниця, Воля Любешівська Любешівського району, селищі Любешів та селі Кортеліси Ратнівського району. Ветеринари Камінь-Каширщини заспокоюють, мовляв «за всіма законами чума до нас не повинна прийти». І тим не менше радять усім бути пильними, оскільки є загроза поширення захворювання.

У зв’язку з цим минулої п’ятниці відбулася екстренна нарада за участю керівників профільних структур – членів державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації. Голова ОДА Володимир Гунчик порекомендував не лише обмежити, а загалом заборонити продаж м’ясних продуктів на ринках, торгових площах та в супермаркетах Любешівського та Ратнівського районів. Окрім того тут мали облаштувати ветеринарно-поліцейські пости: 8 — на Любешівщині та 1 – на Ратнівщині, аби локалізувати осередки цього захворювання.

Тим часом у нашому районі ветеринари також обмежили переміщення в першу чергу живих свиней в районі. У суботу, 27 серпня, та неділю, 28 серпня, на свинячих ринках у селі Бузаки та місті Камені-Каширському не дозволялося продавати поросят.

— Такі заходи були вжиті для того, щоб на територію району бува не завезли хворих тварин, — розповідає начальник Держпродспоживслужби в районі Віталій Макарчук.

Поряд з цим вчора відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, на якому доповідалося про те, що у сусідніх Любешівському та Ратнівському районах оголошено карантин, а також визначено межі епізоотичного осередку, захисної зони та зони нагляду.

— До зони нагляду входить ряд населених пунктів нашого району. Це, зокрема, села Видричівської, Хотешівської, Черченської, Мельники-Мостищенської, Бузаківської, Осівецької, Грудківської, Воєгощанської, Ворокомлівської, Видертської, Броницької, Пнівненської, Тоболівської, Новочервищанської, Олениненської, Боровненської, Гута-Боровненської сільських рад, — розповідає Віталій Юхимович.

У зв’язку з цим в районі передбачено облік усього поголів’я свиней у господарствах усіх форм власності та диких свиней з наступним посиленням спостереження за ними. Тобто працівники ветеринарної служби та сільських рад вже проводять підрахунок свиней на території, що входить у другу зону нагляду. Окрім того тепер забороняється торгівля на ринках свининою та іншими продуктами свинарства, постачання населенню продуктів тваринництва без наявності супровідних ветеринарних документів. Вирішили також вдатися до таких заходів як винищення бродячих собак та котів гуманними методами, а також дератизація місць утримання тварин, відстріл диких свиней з метою моніторингу в дикій фауні.

— На випадок виникнення захворювання на африканську чуму свиней на Камінь-Каширщині в установах ветмедицини створений необхідний запас засобів для відбору та пересилки патологічного матеріалу, спецодягу та засобів захисту. На поготові автомобілі, дезінфекційна установка. Є мінімальний запас деззасобів, — розповідає начальник Держпродспоживслужби в районі Віталій Макарчук. – А тому в паніку не треба в падати, — застерігає.

Ветеринари не радять вирізати усіх свиней, бо поряд зі здоровими можна зарізати і хворих. М’ясо з них, звичайно, їсти можна. При термічній обробці збудник гине, але, наприклад, у засоленому салі він може зберігатися досить тривалий час, так само як і на одязі та взутті людини, котра контактувала з хворою свинею. Для людини африканська чума свиней загрози не несе.

У людей виникає маса запитань з приводу того, а що ж тоді робити, якщо раптом АЧС прийде і до нас. Ветеринари кажуть, що головне — уважне спостереження за свинями. При найменших проявах будь-якої хвороби слід звертатися до них, а своєчасне лікування може врятувати тварину. Адже африканську чуму дуже легко сплутати із бешихою, пастерельозом, навіть віспою та іншими хворобами свиней. Хоча сама африканська чума лікуванню не піддається. Немає проти неї і вакцини. Якщо ж, не доведи Господи, ця напасть дійде і на Камінь-Каширщину, то цілком можливо доведеться вдаватися до крайніх методів.

— В таких випадках зазвичай туші хворих тварин спалюються у відведених місцях, а здорових свиней відправляють на переробку на консерви.

Та чи буде господарям якась компенсація? Голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук, у якого це питання також на контролі, зазначив, що державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при ОДА прийнято рішення щодо компенсації громадянам вартості вилучених тварин. На це будуть виділені кошти з резервного фонду облдержадміністрації.

Людям же слід бути особливо уважними. Хвороба АЧС розвивається зазвичай дуже швидко і є надзвичайно заразною. Вірус африканської чуми свиней стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. А тому у трупах свиней він зберігається до десяти тижнів, у м’ясі хворих тварин — до 155 днів, у копченій шинці — до 5 місяців, у гноєві — до 3 місяців.

Ознаки хвороби – лихоманка (підвищена температура), синюшність шкіри та обширні крововиливи у внутрішніх органах.

Тетяна Приходько.

 

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *