Незалежна громадсько-політична газета

Освіта на шляху реформи

-v2NUXLaFaYВсього лише кілька днів залишилося до 1 вересня. Знову в школах України пролунає перший дзвінок. Мільйони школярів сядуть за шкільні парти, серед яких буде й чимало першокласників. Не секрет, що батьки заздалегідь готують своїх малюків до школи, купують їм новий одяг, зошити, підручники. Словом, роблять все, щоб їх дитина була максимально забезпечена усім необхідним. А чи готові школи району прийняти вихованців? Про це далі у нашому інтерв’ю з начальником відділу освіти райдержадміністрації Вікторем Пасем.

 Вікторе Івановичу, сьогодні наша країна перебуває у вкрай непростій економічній ситуації. Очевидно, що фінансові проблеми в державі не могли не позначитися на освітній галузі. Розкажіть, будь-ласка, наскільки готові школи району до нового навчального року. З якими проблемами цьогоріч довелося стикнутися нашим освітянам, що і в яких школах було зроблено за рік минулий?

— Проведена значна робота з підготовки закладів освіти до нового навчального року. Всі кошти першочергово спрямовувались на здійснення ремонтів будівель, енергетичного обладнання, котельного господарства, зовнішніх інженерних мереж, накопичення запасів палива. Були здійснені якісні ремонти навчальних класів, кабінетів, спортивних та актових залів, підсобних приміщень. Завершено будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Житнівка. Також за рахунок реконструкції частини приміщення сільського будинку культури облаштовано навчальний клас, спортивну кімнату, кімнату-музей, санітарні кімнати в навчально-виховному комплексі села Видричі. Приємно, що цьогоріч два навчальні заклади району виграли обласні проекти із енергозбереження. Завдяки цьому будуть замінені 45 вікон на металопластикові пакети в Нуйнівській та 18 одиниць вікон на пакети в Сошичненській загальноосвітніх школах. В школі села Нуйно також буде замінено двоє вхідних дверей на металопластикові блоки. Окремо проведена профілактична очистка водонапірних башт та водогінних мереж. Чимало зроблено із благоустрою територій навчальних закладів. Відремонтовані та частково замінені огорожі, відмостки, ганки, цоколі.

— Розкажіть, яка ситуація з будівництвом шкіл в селах Оленине та Осівці. Адже не секрет, що жителів згаданих громад давно турбує доля навчальних закладів.

Рішенням сесії обласної ради виділені кошти в сумі 2 млн. гривень для початку будівництва загальноосвітньої школи у селі Осівці та 1 млн. гривень для продовження будівництва загальноосвітньої школи у селі Оленине. 25 серпня цього року управлінням капітального будівництва Волинської обласної держадміністрації проведено тендер на будівництво школи в селі Осівці. На даний час визначається переможець, який здійснюватиме це довгоочікуване будівництво. Також за рахунок коштів відділу освіти та батьківської громади села Оленине ведуться роботи з добудови трьох класних кімнат, учительської та санітарної кімнати в загальноосвітній школі села Оленине.

 

Чи готові школи до нового опалювального сезону? Ми знаємо, що енергоносії дорожчають щороку. Так, наприклад, опалювати приміщення газом нині стало особливою розкішшю. В минулі роки деякі школи району були переведені на твердопаливні котли. Чи було здійснено встановлення енергоощадливих котлів цьогоріч?

— Чимало зроблено й для підготовки навчальних закладів до опалювального сезону. Зокрема, повністю реконструйовані котельні загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів сіл Нові Червища та Пнівне. Проведена повна заміна системи опалення першого поверху ЗОШ І-ІІІ ст. с.Видерта. Влаштоване центральне водяне опалення в ЗОШ І-ІІІ ст. с.Бузаки. Придбано три твердопаливні енергозберігаючі котли. Цьогоріч на тверде паливо переводиться котельня дошкільного навчального закладу с. Видерта. Практично завершено завезення палива, на придбання якого виділені кошти в сумі 1 млн 940 тис. грн.

—        Яка нині ситуація із забезпеченням шкіл новими підручниками?

— Район в основному забезпечений підручниками за кошти державного бюджету. В цьому навчальному році маємо отримати нові підручники для 8 класу, на даний час вдалося забезпечити їх на 25% від потреби. На жаль, дещо складнішою є ситуація із постачанням нових підручників для учнів 4-х та 7-х класів. Крім того, за кошти держбюджету у 2015 році закуплено 50% підручників. У цьому році виділено 300 тис. грн. коштів освітньої субвенції та місцевого бюджету. Підручники школярі будуть отримувати протягом вересня-грудня 2016 року.

— Зараз відбувається освітня реформа. На базі школи села Пнівне було створено освітній округ. Розкажіть, що являтиме собою цей округ і якою є мета його створення?

— Так, уряд пропонує нову концепцію опорних шкіл, які матимуть інвестиції в навчання. Це означає, що в такій школі буде безкоштовний інтернет, виділятимуться кошти на ремонт спортивних залів, кабінетів, заходів з енергоефективності. Тому з метою забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти, створення умов для здобуття загальної середньої освіти, впровадження допрофільної підготовки і профільного навчання, поглибленого вивчення окремих предметів, а також допрофесійного навчання школярів незалежно від місця їх проживання створено освітній округ та визначено опорною загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів с.Пнівне з філіями на базі загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с.Соснівка та загальноосвітніх шкіл І ступеня сіл Волиця і Фаринки. Тут буде обладнано мультимедійними комплексами класні приміщення, оснащено кабінети фізики, математики, хімії, біології. Все це робиться для того, щоб наші діти отримували якісні знання. В даний час на розвиток опорного закладу вже виділено 1 млн 977 тис.400 грн.

— Які нововведення в навчальному процесі чекають школярів у 2016/2017 роках?

— Нині в Україні ведеться робота над розробкою стандартів нової української школи, які базуватимуться на компетентнісному підході. У перший клас такої школи діти підуть вже у 2018/2019 навчальному році. Зазначу, що перші стратегічні кроки у процесі реформування зроблено. З 1 вересня учні 1-4 класів навчатимуться за оновленими програмами, в які внесені суттєві зміни у плані їх розвантаження. Початкова школа, на думку учасників обговорення  концепції нової української школи, має бути безпечною, комфортною, особистісно-орієнтованою, з розвивальним середовищем і SMART-простором, забезпеченою сучасною матеріально-технічною базою та готовою до партнерства із сім’єю і громадою. Ідеться про видалення з програм зайвої інформації, усунення дублювання навчального матеріалу, вибір найбільш важливих тем та їх логічний виклад, а також запровадження компетентнісного підходу. Уніфіковано термінологію, що дало можливість наблизити її до вікових особливостей дітей, а також сприяти побудові міжпредметних зв’язків. За оновленими  програмами з історії та правознавства будуть навчатися також учні 10-11 класів.

Спілкувався Сергій Шиліпук.

 

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *