Незалежна громадсько-політична газета

Михайло Степанець: Патрульна поліція отримала кредит довіри від жителів району

1З 4 серпня (саме цей день у календарі українців віднедавна відзначений як день Національної поліції) на теренах Камінь-Каширського району розпочала свою постійну роботу новостворена патрульна поліція. Жителям міста та сіл району неодноразово потрапляли на очі свіжопридбані автомобілі поліцейських, що курсують місцевими дорогами. Отож ми зустрілися із заступником начальника відділу поліції та за сумісництвом керівником патрульної поліції Михайлом Степанцем, який розповів про роботу очолюваного ним правоохоронного підрозділу.

— Михайле Віталійовичу, розкажіть нашим читачам, що являє собою патрульна поліція і які обов’язки на неї покладені?

— 4 серпня цього року на теренах Волинської області запущено нову структуру в роботі поліції — сектор реагування патрульної поліції. У нашому районі вже працює три таких сектори. Тобто Камінь-Каширщина поділена на 3 зони, в кожній з яких є свої місця дислокації патрульної поліції. Так, один з таких секторів базується в Камені-Каширському, другий — в селі Сошичне, третій — в селі Боровне. У цих зонах працюють три поліцейські наряди, які чергують цілодобово. На добу у нас на чергування заступає три автомобілі та шестеро патрульних. Вони працюють одну добу через дві та постійно знаходяться на території району, працюють з електронними планшетами, на які їм надходять повідомлення з диспетчерської. Хочу відмітити, що з 9 серпня всі дзвінки на номер 102 спершу адресуються на “гарячу” лінію в місто Луцьк, а вже звідти повідомлення надсилаються на планшети патрульних. Наприклад, якщо подія трапилася в селі Сошичне або навколишніх населених пунктах, то на виклик реагує той наряд, який працює в цій зоні. Загалом же метою секторів патрульної поліції є оперативне реагування на повідомлення громадян. В сільській місцевості на доїзд до місця виклику згідно з нормативами дається 20 хвилин, у місті — не більше 5-7 хвилин. Якщо ж до села вкрай погана дорога, то, як прописано в Законі, на це відводиться розумний час, який потребується для доїзду на місце автомобілем.

В чому сьогодні полягає робота патрульної поліції та які вона має повноваження?

–  Робота патрульних полягає в реагуванні на адміністративні, кримінальні, цивільно-правові повідомлення, загалом на будь-які сигнали про порушення. Однак повноваження стосовно остаточних рішень по справі у патрульних обмежуються виключно адміністративними порушеннями. Тобто, вони не приймають рішень щодо кримінальних чи цівільно-правових справ. Патрульні мають право складати адміністративні протоколи за порушення безпеки дорожнього руху, вирішують заяви, що не містять ознак кримінального характеру. Візьмемо, наприклад, ситуацію: патрульні їдуть і бачать, що на узбіччі певні особи розпивають алкогольні напої. Тепер вони мають право реагувати на такі порушення. Головне, щоб люди не чекали правоохоронців по півдня, а оперативно. Звісно ж, якщо вони фіксують кримінальне діяння, то мають право здійснювати затримання небезпечних підозрюваних осіб, однак по таких справах остаточний вердикт виносить вже суд. Робота ж патрульного в цих випадках в першу чергу полягає у збереженні правопорядку, а також захисті спокою громадян. Так, загалом з 4 серпня по 15 серпня в нас було зареєстровано 137 повідомлень від жителів району, на 114 з яких відреагувала патрульна поліція.

Як забезпечена сьогодні районна патрульна поліція?

— Приємно, що нам видали три нових автомобілі — два джипи і один мінівен. Це дозволяє патрульним ефективно покривати території секторів, постійно бути в русі. Благо, в даний час на потреби поліцейських вистачає і паливно-мастильних матеріалів.

Значно розширився штат нашої поліції. Сьогодні у нас на місцях працює 32 правоохоронці, також в штаті наявні ще 4 вакантних робочих місця. Сьогодні в патрульних нова форма — чорний однострій. Хочу наголосити жителям району, що сьогодні у нас дві форми. Це нова чорна, а також звична з міліцейських часів. До кінця цього року згідно перехідних положень Закону України про національну поліцію працівники поліції використовують старі зразки форменого одягу, посвідчення та печатки. Тому ми хочемо донести до людей, що якщо поліцейський одягнений у форму старого зразка чи має такий же значок, це не означає, що він не має повноважень. Просто наразі поліція переживає перехідний етап і хотілося б, щоб люди з розумінням поставилися до таких тимчасових невідповідностей. Примітно, що в нових умовах люди стали більше довіряти працівникам поліції. Відчутно поліпшилася співпраця. Люди дали кредит довіри поліції, а це не може не радувати.

— Сьогодні в чинному законодавстві змінилися підстави для зупинки патрульними транспортних засобів громадян. Розкажіть, у яких випадках поліцейський має законні підстави для зупинки автомобіля?

— Згідно із статтею 35 Закону України “Про Національну поліцію” визначений перелік випадків, які надають право працівнику поліції зупинити транспортний засіб. Таких причин є всього 9 і всі інші підстави є незаконними. Так, щоб читачам газети було зрозуміло, поліцейський зупиняє авто у таких випадках: якщо водій порушив Правила дорожнього руху, якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу; якщо поліцейські володіють інформацією про те, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення. Також зупинити ваше авто можуть, якщо транспортний засіб перебуває в розшуку або необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути. Зобов’язаний водій зупинитися і в тому разі, якщо у поліції є необхідність залучити його до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод. Можуть зупинити авто і тоді, коли уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху, якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху, або наявні порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Відмічу, що працівник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинки. Будь-які інші підстави для зупинення учасника руху не передбачені. Якщо працівник поліції здійснить зупинку з іншої причини — він порушить закон. Тому у нас прохання до людей, щоб вони повідомляли про подібні порушення правоохоронцями на лінію 102.

— Нещодавно набрали чинності нові, більш суворі штрафи за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Чи вже траплялися новій патрульній службі водії “під мухою”, яким довелося сплатити штраф у 10 тисяч гривень?

— Вже зафіксовано 3 випадки керування в стані алкогольного сп’яніння. Надіємося тільки, що любителі сісти напідпитку за кермом трохи візьмуться за розум, адже окрім великих штрафів на них ще й чекає позбавлення права керування автомобілем. Наразі у нас триває місячник безпеки дорожнього руху, який завершиться 12 вересня.  Лише патрульними за 3 дні місячника було виявлено 11 правопорушень, серед яких проїзд перехресть не за правилами, не надання пішоходам переваги, несправності транспортних засобів. Це говорить про те, що водії району надзвичайно часто нехтують приписи правил дорожнього руху через їх незнання або ж небажання їх виконувати. Окремо хочу відмітити те, що автомобілісти не надають перевагу транспортним засобам з увімкненими проблисковими маячками, неважливо будь-то поліція, пожежники чи швидка допомога. Цю ситуацію слід виправляти і, до уваги таких водіїїв, ми будемо це робити.

— Нещодавно міською радою в Камені-Каширському було встановлено камери спостереження, які в режимі реального часу будуть передавати інформацію на поліцейський сервер. Чи працює зараз ця система?

— Так, працює 4 камери, які тримають в полі зору перехрестя біля райдержадміністрації та повністю накривають територію площі Культури. Ця система досить ефективна. Ми поки що ще не складали жодного протокола щодо порушників, але ми маємо дані про тих, хто полюбляє там накручувати “вісімки”. Номери цих автівок фіксуються, ми викликаємо водіїв і на перший раз робимо їм попередження. А в майбутньому будемо складати протоколи. Зафіксовані камерами зображення є реальним доказом проти порушників.

  • Спілкувався Сергій Шиліпук.

ІНТЕРВ'Ю

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *