Незалежна громадсько-політична газета

У Камінь-Каширської громади забрали землі лісогосподарського призначення

ліс1Господарський суд Волинської області задоволив позов Камінь-Каширської окружної прокуратури про витребування земельної ділянки площею понад 4,5 гектара з комунальної у державну власність.

Мова ведеться про площу, яка знаходиться на території колишньої Ворокомлівської сільської ради. Як з’ясували прокурори, у 2013 році Головне управління Держземагентство у Волинській області провело інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності в межах Камінь-Каширського району площею орієнтовно 4549,2 га. Зробили це згідно з розпорядженням Камінь-Каширської райдержадміністрації. До числа земель, які інвентаризували, увійшла і ділянка площею 4,535 га. Її сформували на підставі технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель сільськогосподарського призначення, які перебували у державній власності за межами населених пунктів на території Ворокомлівської сільської ради. Тоді ці площі віднесли до земель сільськогосподарського призначення — до ріллі.
Згодом, коли Ворокомлівська сільська рада увійшла до складу територіальної громади Камінь-Каширської міської ради, наказом Головного управління Держгеокадастру у Волинській області разом із усіма землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів їй передали і згадану земельну ділянку.
Однак, як з’ясувалося тепер, відносити ці землі до таких, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, не могли. Кабінет Міністрів України рішення про погодження зміни цільового призначення, передачу земельної ділянки до земель запасу сільськогосподарського призначення за рахунок земель лісового фонду, що перебували у постійному користуванні ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», не приймав. Головне управління Держгеокадастру у Волинській області не наділене такими повноваженнями. Тож виходить, що всі наступні дії, пов’язані із передачею ділянки у комунальну власність, були неправомірними – земля, по суті, залишається у лісовому фонді, бо з користування державного лісогосподарського підприємства не вилучалась.
Про це у своїх листах повідомляло лісогосподарське підприємство. А згідно з оглядовим планом запроектованих господарських заходів Кримнівського лісництва Камінь-Каширського спеціалізованого лісогосподарського підприємства (лісовпорядкування 2000 року), а також інших лісогосподарських документів (лісовпорядкування 2000 та 2008 років) ця земельна ділянка площею 4,535 га накладається на землі лісогосподарського призначення, які розташовані у відповідному виділі Кримнівського лісництва. Ці документи виготовлялися на основі даних попередніх років. І наступні відповідно аналогічно. Таким чином у 2015 році Київська лісовпорядна експедиція Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об’єднання провела базове лісовпорядкування у ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» і тоді ж був розроблений План лісонасаджень Кримнівського лісництва, що передбачав лісогосподарські заходи в тому числі на землях, про які йде мова.
Господарював лісгосп там і надалі. Після реорганізації ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» земельну ділянку в числі всіх земель, що перебували в користуванні, передали у ДП «Камінь-Каширське лісове господарство». А після наступних етапів реформування лісової галузі постійним користувачем цих площ стала філія «Камінь-Каширське лісове господарство» ДП «Ліси України».
Таким чином суд проаналізував ситуацію та ухвалив рішення про витребування земельної ділянки у державну власність. Якщо в апеляційній інстанції його оскаржувати не будуть, то вже за тиждень воно набере законної сили.

Тетяна ПРИХОДЬКО.
Фото ілюстративне

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *