Незалежна громадсько-політична газета

Від Гутинських ставів залишилася лише назва

DSC_0197---Тутешні орендарі, як розповів Клітицьки сільський голова Степан Склезь, порушують усі норми чинного законодавства, обмежили доступ до водойм рибалкам, відпочивальникам, довели водне плесо до заростання рослинністю. А один із орендарів Олександр Коваль впродовж тривалого часу користується водним плесом без будь-яких погоджувальних документів.
Пред Новим роком до редакції зателефонував новообраний Клітицький сільський голова Степан Склезь. Він розповів про те, що до нього звернулися жителі села Гута Камінська, які розповіли, що хтось викопав та вивіз з берегової зони водних об’єктів Клітицької сільської ради, котрі віддані в оренду, труби, якими закачувалась в ставки вода… Степан Степанович відразу ж повідомив про це і у відділ поліції. Також він запросив журналістів поїхати з ним та сфотографувати сліди злочину, щоб в подальшому мати хоч якісь докази.
Виявляється, що до орендованих ставів уже не так просто потрапити. Вони фактично стали закритою зоною як для рибалок, так і для звичайних відпочивальників. Наприклад, найбільший став, яким опікується Олександр Коваль з Каменя-Каширського, цілодобово охороняє зграя сторожових псів. Те, що ми тут побачили, до болю вразило: ставок, де років ще так п’ять-шість купалися, засмагали люди, де жили білосніжні лебеді, перетворився на болото. Все довкола поросло очеретом та осокою. А води зовсім немає. Довкола віє пусткою. Ще більше страху наганяв велетенський пес, який рвався з цепу та скалив зуби. Всього за кілька метрів від ставка орендар влаштував таку собі імпровізовану ферму, на якій він розводить овець. На зиму Олександр Коваль спустив воду. Вочевидь, щоб виловити рибу. Про якусь тут зимову любительську риболовлю тепер й мови вже не ведеться!
Неподалік ми зустріли самого господаря, що набирав зі стіжка сіно. На запитання Степана Склезя чи не бачив він часом, де тут викопали труби, Олександр Коваль сказав, що їх забрали не біля нього, а біля сусіднього ставка, який орендує Петро Швай з Клітицька. Отож, прямуємо туди. І дійсно аж під лісом ми знайшли сліди (на фото) від тягача та свіжо перекопану землю. Вже повертаючись додому, довго говорили зі Степаном Склезем. Він зізнався, що хоче повернути став, яким користується пан Коваль, назад у власність держави. Бо орендар, на його переконання, для водойми та громади не зробив нічого, хіба що винищив природну рибу. Тепер ані молодь з довколишніх сіл не має де відпочити, ні діти покупатися, ні рибалки порибалити. Знищено все… За словами Степана Склезя, цим питанням вже зацікавилася прокуратура. Адже Олександр Коваль так і не зміг укласти договір оренди на водойму і впродовж тривалого часу користується нею без погоджувальних документів. При цьому він обмежує доступ до ставка, який належить громаді.

DSC_0207---
Олесь Федорович,
Фото автора.

СИТУАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *