Незалежна громадсько-політична газета

Попри війну діти вчитимуться у школах

Як здобуватимуть освіту протягом навчального року, який стартує вже завтра?

IMG-130891a283d6cefe65ab0dbbb5f48500-VПершовересень  кличе до школи. З тривогою та надіями розпочинають освітній процес у всіх закладах освіти Камінь-Каширщини. Зокрема, у Камінь-Каширській громаді працювати офлайн мають намір 26 ліцеїв і гімназій, а також 16 закладів дошкільної освіти. Тож 1 вересня 617 першокласників громади сядуть вперше за парти таки у школах.

Про це розповів очільник управління гуманітарної політики Камінь-Каширської міської ради Сергій Лукашук. Він зауважив, що в громаді доклали максимум зусиль до створення безпечного освітнього середовища для дітей та вчителів.  А тому навчання відбуватиметься в очному та змішаному форматах.

370788180_614823544159539_6254759373470976251_n«Перетворення кожного закладу освіти на територію безпеки – головна мета організації освітнього процесу громади. Протягом минулого навчального року ми провели ряд заходів, спрямованих на це.  Найбільше зусиль доклали до створення найпростіших безпечних приміщень. Так, облаштували та внесли до фонду захисних споруд  цивільного захисту Камінь-Каширського району 30 укриттів. І завдяки інтеграції та можливості спільного використання їх організували навчання в очному та змішаному режимах у 38 закладах освіти (15-ти дошкільної, 19-ти загальної середньої та 4-х закладів позашкільної освіти)», — підсумовує результат роботи Сергій Лукашук.

Протягом літніх канікул робота зі створення безпечних умов для  учасників освітнього процесу та облаштування укриттів продовжувалася. І до початку цього навчального року підготували й обстежили комісією ще кілька. Так, за словами керівника управління гуманітарної політики, позитивний висновок вже мають захисні споруди у Ворокомлівському ліцеї та Волицькій початковій школі. Також завершуються роботи із облаштування відповідно до встановлених вимог ще 6 найпростіших укриттів. А саме: у  Черченському ліцеї, Соснівській, Підбороччанській, Підрічанській гімназіях-філіях та  Добренському закладі дошкільної освіти.

До речі,  ремонт та облаштування укриттів  відбувається у співпраці батьків, працівників закладів освіти та міської ради. Як зазначає Сергій Лукашук, витратили з місцевого бюджету на це понад 4 мільйони гривень. А крім того, додає, за кошти громади зробили косметичні ремонти закладів (для всіх була закуплена фарба), ремонти шкільних автобусів, провели благоустрій та озеленення територій. В усіх закладах освіти встановили лічильники обліку споживання води, на що витратили 24,5 тисячі гривень. У Волицькій початковій школі — ремонт фасаду та утеплення приміщення (25 тисяч гривень), збудували нову котельню у Черченському ліцеї (орієнтовно 300 тисяч гривень), здійснили капітальний ремонт санвузла та каналізаційних труб у Пнівненському ліцеї (52 тисячі гривень), закупили котли для Воєгощанського, Пнівненського, Видричівського, Черченського, Хотешівського ліцеїв, Теклинської гімназії, Підбороччанської гімназії-філії. Все, так би мовити, задля безпеки та комфорту дітей.

Але от питання забезпечення школярів новими підручниками залишається частково не вирішеним. «На виконання наказів Міністерства освіти і науки України у 2022-2023 роках проведено конкурсний відбір електронних версій оригінал-макетів підручників для 1, 5, 6 і 10 класів. Однак через брак фінансування в умовах повномасштабної війни питання забезпечення підручниками школярів 5, 6 і 7 класів Нової української школи відійшло на другий план. Ситуація досі залишається складною. Втім позитивні зміни є. У цьому навчальному році у наші заклади надійшли підручники з математики для 5-го класу НУШ. У серпні цього року отримано більшу частину підручників для 6 класу. Вони придбані за кошти державної субвенції та вже доставленні до наших закладів освіти. Уже надруковані (за спонсорські кошти європейських партнерів) підручники із «Української мови», «Природничих наук», «Довкілля» для 5 класу нової української школи. Їх надходження очікуємо до середини вересня цього року», — каже Сергій Лукашук. І разом з тим зауважує, що всупереч всім викликам війни намагаються робити чіткі кроки для забезпечення рівного доступу до якісної освіти в умовах воєнного стану. І у новому навчальному році, який триватиме аж до 28 червня, готові працювати з новими силами, досвідом і знаннями.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

 

 

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *