Незалежна громадсько-політична газета

Віктор Пась: «Камінь-Каширська міська рада багато робить для оборони»

02«Гроші — на дрони, а дороги потім побудуєте», «Підтримайте військових — це перша необхідність. Нам потрібна перемога!», — з подібними закликами звертаються люди до влади у соціальних мережах під публікаціями про спрямування коштів на деякі проєкти місцевих потреб. Вони обурюються, що окремі громади витрачають свої бюджети не на підтримку військових на передовій, а на справи, які «можуть почекати», наприклад, дороги, тротуари, стадіони.
Втім так думає лише частина громадян. Є й такі, які вважають, що критика тут не завжди доречна – «українські міста та села, де, на щастя, немає бойових дій, не повинні занепадати, про них теж потрібно дбати».
І поки українці обговорювали придбання барабанів для бомбосховищ у столиці,перекладання бруківкина одній із центральних вулиць Києва, на Волині здійнялася хвиля критики з приводу наміру збудувати стадіон у Ківерцях вартістю 145 мільйонів гривень. А на Камінь-Каширщині піддали осуду оголошення тендеру на будівництво двох доріг вартістю 4 мільйони гривень.
Відтак журналісти газети «Полісся» поспілкувалися з очільником Камінь-Каширської міської ради Віктором Пасем з приводу того, чи використовують кошти міської казни на підтримку військових.

— Вікторе Івановичу, нещодавно управління капітального будівництва міської ради оголосило закупівлю на проведення поточного ремонту вулиць Українська та Захисників України у Камені-Каширському. Очікувана вартість робіт мала скласти понад 4 мільйони гривень. Однак наразі відомо, що торги не відбулися. На це вплинула негативна критика жителів громади, які активно почали обговорювати пріоритетність витрат бюджетних коштів?
— Звичайно, ми прислухаємося до позицій, думок жителів громади. У тому числі до висловлених у соцмережах. Якщо вони слушні, реагуємо на них відповідним чином. Що стосується тендеру, то не відбувся він, бо не надійшло жодної пропозиції. Але зауважу, що приведення дорожнього покриття на цих вулицях до належного стану – на часі. Це можуть засвідчити жителі цих вулиць. Зокрема, якби відремонтували дорогу на Захисників України (колишня Матросова), можна було б очікувати зменшення автомобільного навантаження на центральні вулиці.
— Сьогодні людям болить війна. Вони хочуть, щоб вона закінчилася якомога швидше, щоб не гинули наші захисники. Відтак вважають, що кошти з місцевих бюджетів не варто витрачати на потреби, які навряд чи пришвидшать перемогу України у війні.
— Цілком з цим згідний. І, повірте, Камінь-Каширська міська рада робить багато чого для оборони. Кошти з місцевого бюджету спрямовуються і на придбання шин, запчастин до автомобілів для військових, і на зарядні станції, генератори, ноутбуки, планшети. Все, на що отримуємо запити від військових.
— Тобто, хто до вас звертається, тим і допомагаєте?
— Так. Але звернення має бути офіційним від конкретного військового формування. Наприклад, від бригади. Ми не можемо ось так просто на прохання Івана, Степана, Миколи взяти придбати щось та йому віддати. Витрачаємо бюджетні кошти лише, дотримуючись законодавства. А воно передбачає багато бюрократичної тяганини. Ми купуємо(з дотриманням певних тендерних процедур), приміром, ті ж мавіки, але, щоб хлопці могли їх використати на фронті, відповідне військове формування повинне прийняти їх собі на баланс.
— Чи можете сказати, скільки Камінь-Каширська міська рада вже спрямувала на підтримку ЗСУ?
— За перше півріччя 2023 року на Збройні сили з бюджету нашої громади було витрачено 20 мільйонів 600 тисяч гривень. Це, зокрема, на закупівлю необхідного за зверненнями, а також фінансова підтримка за зверненнями. Одне з інтернет-видань області проаналізувало доходи громад Волині, показники надходжень ПДФО, а також обсяг коштів, витрачених ними на закупівлю амуніції, технічних засобів для військових ще з початку 2022 року. І, як виявилося, Камінь-Каширська громада на третій позиції серед тих, хто на підтримку ЗСУ спрямував найбільше коштів. За півтора року ми на це витратили понад 58 мільйонів гривень, що становить 19 відсотків від загального обсягу бюджету. І, до речі, це більше, ніж сплачено військовими ПДФО до бюджету громади.
— Отже, витрати на військових становлять 19 відсотків від загального обсягу бюджету Камінь-Каширської міської ради. На що витрачаються інші 81%?
— Є безліч «статей», фінансування яких обов’язкове – «захищені статті». Крім того, у нас діє чимало програм, на які також спрямовуються бюджетні кошти. І це не лише на підтримку сил оборони: тероборони, ЗСУ, прикордонників, а також рятувальників, поліції. А й на вирішення соціальних питань, зокрема надання допомоги сім’ям загиблих. Так, були витрати на розвиток громади. Але, якщо ми 58 мільйонів спрямували на військових, то, вважаю, осуджувати за витрачені 10 мільйонів на розвиток не справедливо. Тим більше, що це — кошти з вільних залишків, тобто ті, які не були витрачені в минулому році.
— Вікторе Івановичу, знаємо, що усі громади Камінь-Каширського району долучалися фінансово до зміцнення кордону з Білоруссю. Яка участь у цьому була Камінь-Каширської міської ради?
— Дійсно ми виділяли кошти на облаштування фортифікаційних та оборонних інженерних споруд. Загалом на ці цілі спрямовано 1 млн. грн. Компенсовували і компенсовуємо витрати на пальне для підприємців, чия техніка працює над укріпленням держрубежу в межах району. Також зауважу, що цьогоріч ми виділили 500 тисяч гривень із міської казни Благодатівській громаді Херсонської області, у відбудові якої беруть участь волиняни. Ідуть немалі бюджетні кошти на облаштування укриттів у закладах освіти. Є також проєкти, які співфінансуємо.
— Ви маєте на увазі міжнародну співпрацю?
— Ні. Співпраця з латвійцями, естонцями, поляками, канадцями, німцями сьогодні відбувається на благодійних засадах. Закордонні партнери надають громаді матеріальну допомогу, яку ми переважно передаємо для наших захисників. Я маю на увазі проєкти, які реалізовуються за фінансової участі державного чи обласного бюджетів. От, наприклад, зараз на перекриття міського ліцею №1 Волиньрада виділила 1,5 млн грн, а міська рада має дофінансувати ще майже 2 млн грн, бо вартість даху складає поверх 3 мільйонів. Так само допомогли у придбанні медичного обладнання для Камінь-Каширської ЦРЛ. З міського бюджету виділялося на це 1,5 млн грн.
— Тобто, з ваших слів, видатки з бюджету Камінь-Каширської міської ради відбуваються на актуальні під час війни цілі? Це стосується і виділення коштів на дороги, тротуари, тому подібне?
— На мою думку, так. І на думку депутатів, які за них голосують, також. Адже це безпека наших жителів: дітей, водіїв. Повірте, ми так само хочемо, щоб війна закінчилася. І як можемо, допомагаємо нашим захисникам. Де складно з бюджету, робимо це власним коштом: працівники міськради щомісяця складаються по 500 гривень для підтримки ЗСУ. Загалом це виходить щомісяця по 30 тисяч гривень ми спрямовуємо на придбання дизпалива, тепловізорів, прицілів, генераторів та іншого, чого потребують захисники. Якщо підсумувати відколи ми почали таким чином підтримувати ЗСУ (із червня 2022 року), на це спрямували вже майже пів мільйона гривень. А тому вірмо, що спільними зусиллями ворога здолаємо. Він же намагається нас знищити не лише військовою зброєю, а й інформаційною, зруйнувати економіку. Тож не забуваймо, що наша сила в єдності.

Спілкувалася
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *