Незалежна громадсько-політична газета

«Тоболи – поблизу Стоходу»

На Камінь-Каширщині презентували книгу про історію села поліської глибинки. Авторами науково-краєзнавчого дослідження стали Микола та Костянтин Борбичі.

342176734_196336893260202_8729795140994977197_nТе, що Костянтин Борбич давно збирає різноманітні історичні артефакти на Камінь-Каширщині, а особливо у селах Червищанського кутка, знали давно. Когорті краєзнавців було відомо і про ряд статей Костянтина Федотовича про рідний край, виданих Волинською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України у науковому збірнику “Минуле  і сучасне Волині та Полісся». Тому не здивувало і те, що він став співавтором книги про Тоболи, а скоріш за все було очікуваним.

«Зазначу, що левова частка роботи над змістовним наповненням книги про рідне село належить моєму уже, на жаль, покійному братові Миколі. Ідею написання її ми виношували давно. Років з десять. Мали чимало цікавого історичного матеріалу, тож потрохи його упорядковували, систематизували, доповнювали і видання вийшло у світ лише тепер», — розповідає Костянтин Борбіч.
Науково-краєзнавче дослідження базується на багатьох історичних джерелах, тут використані й матеріали з публікацій Костянтина Борбича про Першу світову війну, зокрема хімічну атаку, про залізницю Камінь-Каширський—Пінськ. А також на оповідях старожилів села Тоболи. Наприклад, Любові Іванівни Мазурик, Ольги Григорівни Мазурик. Багато інформації почерпнуто з розповідей вчителя Сергія Григоровича Борбича. Також використано інформацію, якою поділився фольклорист, доктор філологічних наук Віктор Федосійович Давидюк.
341689574_772809047490475_9038469397641331623_n«Далеко не всім відомо, що Тоболи та інші села Червищанського ключа в окремих коротких миттєвостях бойових дій 1916 – 1917 років перебували навіть у центрі світових новин. Тому з впевненістю можна стверджувати – викладений матеріал зацікавить не лише односельців, але й усіх тих, кому не байдужа історія рідного краю», — йдеться в анотації до збірки.
І дійсно книга зацікавлює. Вона досить детально відкриває новим поколінням незвідані сторінки колишнього життя тоболян.
«Частково розповідається у дослідженні і про інші села «червищанського ключа» — Нові Червища, Рудку-Червинську, Старі Червища. Та Тоболи все ж в центрі уваги. Лише шкода, що у книзі мало фотоілюстрацій», — зазначає Костянтин Федотович.
Відтак він сподівається, що односельчани відгукнуться і допоможуть виправити цей недолік, надавши світлини зі своїх сімейних альбомів. А тому наступний наклад може бути уже й суттєво доповненим. До речі, надрукували працю у видавництві «Терен» в Луцьку. Перший наклад становив 100 примірників. Але оскільки вони розійшлися дуже швидко (практично одразу після презентації, яка відбулася у Тоболах 18 квітня), співавтор вже обмірковує можливість довидання.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *