Незалежна громадсько-політична газета

Палиці в руки — і вперед на дистанцію!

Жительки райцентру організували групу здоров’я зі скандинавської ходьби

unnamedУ хорошій компанії, відволікаючись від сумних реалій сьогодення, жінки сповідують альтернативний вид спорту на аматорському рівні, який незалежно від віку підходить чи не усім бажаючим продовжити молодість та довголіття.

Ходьбу із палицями ще називають фінською, адже одні з перших цей вид тренувань почали практикувати фінські лижники, підтримуючи фізичну форму у безсніжні періоди підготовки до змагань. Особливість «скандинавки» полягає у тому, що людина може ходити в парку, лісі, алеями міста тощо. На переконання жінок із так званої групи здоров’я саме міський стадіон «Колос» є найпристосованішим для занять, має зручне розташування, а головне тут облаштовані легкоатлетичні доріжки, що суттєво полегшують пересування, бо мають певну амортизаційну властивість. Про те, як відкрили для себе цей активний відпочинок, розповідає зачинателька справи Валентина Варчук. До слова, їй вдалося згуртувати більше десятка жінок елегантного віку. До когорти постійних учасниць групи долучилася молодь. Валентина Павлівна переконує, що ранковий рух з палицями заряджає енергією на увесь день.

unnamed (1)— Ні для кого не секрет, що активний рух —запорука хорошого самопочуття і гарного настрою. Рухатися потрібно кожній людині незалежно від віку чи роду занять. Особисто мене підштовхнув до цього син. Після перенесеної операції, щоб не допустити спайкового процесу, я почала багато ходити. Але такі прогулянки закінчувалися променадом неподалік будинку. Згодом, коли син подарував мені скандинавські палиці, узялася шукати собі колежанку, яка б розділила мій інтерес. Вже за кілька днів організувався колектив однодумців, який між собою ми стали називати групою здоров’я. Крім того, що заняття дають користь, вони ще й приносять позитивні емоції від живого спілкування. Ми ділимося різноманітними рецептами страв, консервацій, обговорюємо поточні новини, — зізнається Валентина Варчук.

О восьмій годині ранку група спортивних активісток уже на звичному місці. Починають своє пробудження з невеликої зарядки вдома, а далі десять кіл інтенсивної ходьби замінюють годину повноцінного фітнес-тренування на стадіоні. За період прогулянки в середньому спалюється від 400 до 600 калорій. Скандинавська ходьба, певні учасниці групи, надзвичайно корисна передусім людям старшого віку. Адже з роками слабне м’язова маса, натомість піша хода допомагає її зберегти. Тренування з палицями розвантажує спину, деякі м’язи опорно-рухового апарату. Крім того в тонусі перебуває уся серцево-судинна система.

Давно забула про надокучливий біль у суглобах учасниця спортивного колективу Любов Занчук. Жінка першою підтримала ініціативу Валентини Варчук близько чотирьох років тому.

— Спробуйте пройти кілька кілометрів без палиць, і одразу відчуєте різницю. Ефект із палицями набагато є яскравішим. При цьому тренується верхній плечовий пояс. Уже після стартового заняття людина відчуває втому м’язів. Тому що під час звичайної прогулянки робота плечей та рук не є настільки активною. Я давно забула що таке задишка та біль у спині, — розповідає Любов Занчук.

Скандинавські палиці повинні бути певної довжини та обладнані спеціальними наконечниками. Вони не слугують опорою, а створюють додаткове навантаження. Інвентар просто слідує за порухом руки, здійснюючи мах і в жодному разі палиця не має бути затиснута в кулаці. Тож спину прямо, ноги злегка зігнуті в колінах, кроки довші як зазвичай і вперед. У деяких країнах Європи скандинавську ходьбу практикують у школах та навіть в садочках як фізкультурно-оздоровче заняття.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *