Незалежна громадсько-політична газета

Немає світла — не біда. Є альтернатива

Українці масово використовують для освітлення осель, забезпечення енергозалежних приладів у домі генератори, акумулятори…

Levitra está disponible como un comprimido único. Puede tomarse cuando lo desee, sin tener en cuenta la hora del día, siempre que no haya más de 4 horas para la próxima comida. No obstante, antes de tomarlo, es conveniente consultar siempre con el médico para evitar problemas de malabsorción. Aunque se toman la mayoría de los medicamentos por vía oral, existe una serie de dosis más específicas que requieren una administración intravenosa, como el tratamiento de la insuficiencia hepática.

В умовах, коли масштабно постраждала від ракетних обстрілів ворога енергетична інфраструктура країни й, зокрема, нашої області, треба завжди бути готовим до аварійного відключення світла або до того, що воно не увімкнеться взагалі. Тож мати генератори, повербанки та інші акумулюючі пристосування вдома – це тепер велике щастя. Але чи всі можуть їх придбати й чи всім вони по кишені у нашому райцентрі? Адже дедалі складніше купити їх навіть у Польщі. Й люди наввипередки намагаються «вполювати» їх, як тільки вони десь з’являються на прилавках магазинів.

image (1)Відвідавши на початку листопада декілька пунктів продажу мототехніки та обладнання у нашому райцентрі, лише в одному знайшли в наявності бензогенератор. У решті торгових закладів все моментально розібрали ще під час жовтневих аварійних відключень електроенергії, і якщо в асортименті впродовж останніх тижнів з’являлась якась одиниця цього товару – її одразу купували. Нині ситуація на місцевому ринку особливо не змінилася. Хіба що ціни ще трохи підросли. І тепер, окрім генераторів, все складніше знайти ще й акумулятори: гелеві, зокрема, взагалі зникли з продажу в Україні та Польщі, літієві сягають космічних цін, а автомобільні не зовсім годяться для альтернативного використання.
Зі слів місцевих підприємців, дефіцит цього товару на ринку насправді не настільки критичний і виник не стільки через ажіотаж, скільки через проблеми з логістикою. Адже раніше його також завозили із-за кордону, проте тоді він прибував у порти Одещини. Тепер же його доставляють сухопутними шляхами і він часто «застрягає» на митницях. Відповідно, як і на решту товарів, за останні пів року його вартість суттєво змінилася. І, між іншим, у країнах, звідки українці почали везти акумулятори з генераторами для особистих потреб, розцінки також раптово значно зросли. Вони вже штучно «накручені», зумовлені масовим попитом наших громадян. Ну, наприклад, за генератор, який ще у жовтні коштував у Польщі 1000 злотих, тепер правлять 4000.
«Пік продажу генераторів припав на 24-25 лютого, а потім на 22-30 жовтня. Відтоді люди регулярно запитують про наявність цього товару. І що частіше у них пропадає світло, тим активніше вони цікавляться. Навіть кияни телефонують сюди й запитують про наявність цих електромашин, бо думають, що тут біля кордону ситуація краща. Адже з настанням великих морозів міста активніше починають користуватися обігрівачами, що створює велике навантаження на електромережу, й відповідно світло все частіше починає зникати в усіх населених пунктах. Та й додаткових атак ворога не варто відкидати, – пояснюють працівники одного з магазинів у Камені-Каширському. – Влітку ажіотаж на генератори дещо спав, збували по 1-2 одиниці за місяць, і то переважно військовим. Від початку повномасштабної війни ціни на них зросли вдвічі. Навіть ще у жовтні оптимальний варіант генератора для приватного будинку на 2,5-3 кВт стартував від 18-20 тисяч і коливався до 30 тисяч гривень, залежно від виробника та інших параметрів. Зараз же ціни стартують від 24 тисяч гривень на аналогічну модель».
Однак, кажуть підприємці, найближчим часом постачальники обіцяють поповнити наші прилавки новою партією акумуляторів та генераторів на дизпаливі, бензинові й газові. Всі відштовхуються від дати 1 грудня, коли почне діяти рішення про скасування мита на імпорт цього товару. Тож кризового становища, вважають, виникнути не повинно.
Щодо ситуації із повербанками, то на ринку міста цих пристроїв для підживлення телефонів поки вдосталь у наявності, а от потужніших, як для зарядки ноутбуків чи підключення телевізорів, — обмаль.
«Поки були старі запаси, то ціна трималася стабільною. Зараз вона зросла у 1,5-2 рази. Наразі ціна на звичайний пристрій на 10-20 тис. міліампер стартує від 700 гривень. Його вистачатиме, аби двічі зарядити телефон. У лютому ми чимало повербанків віддали безоплатно нашим військовим на передову. Тоді за місяць у мережах трьох наших магазинів ми продали й роздали 200 пристроїв. Майже стільки ж ми реалізували за жовтень – 182 одиниці. Для порівняння, у жовтні минулого року цей показник був у 7 разів меншим. Тож дійсно громадяни почали активніше скуповувати акумулюючі пристрої, але їх поки що вистачає, аби покрити попит», – ділиться своєю аналітикою Богдан Придатко, власник камінь-каширських магазинів «Біг-Бен» та «Мобілочка».

Іванна ГАЙДУЧИК.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *