Незалежна громадсько-політична газета

Як навчатимуться діти у воєнний час

У Камінь-Каширському районі освітній процес відбуватиметься як в очному, так і дистанційному форматах

1 вересня в Україні розпочнеться навчальний рік у умовах повномасштабної війни.
Міністерство освіти та науки рекомендує школам працювати в очному форматі за умови, якщо дозволяє безпекова ситуація, а заклади оснащені укриттями. Якщо при школі захисних споруд немає, комісія розглядає питання використання приміщень подвійного призначення, зокрема, підвалів суміжних будівель або спорудження фортифікаційних укриттів.

b58a6688333a0d33313a493e2a146899_w640

Згідно з рішенням Ради оборони Волинської області в територіальних громадах, розташованих в 50 кілометровій зоні від кордону з білоруссю, навчання відбуватиметься лише дистанційно. Така форма здобування освіти розповсюджується на освітні заклади Камінь-Каширської та Любешівської громад. Натомість частково у Сошичненській, Прилісненській та Маневицький громадах діти можуть сісти за шкільні парти. В межах згаданих територій розпочати навчання у звичному режимі вибірково дозволяється, втім лише там, де пристосовані бомбосховища.
Придатність та відповідність укриттів у навчальних закладах Сошичненської громади визначатиме спеціальна комісія у складі представників ДСНС, повідомив заступник голови Сошичненської сільської ради Віталій Ярощук. “Втім за попередніми висновками навчання офлайн навряд чи розпочнеться, адже так звані “сховища” на випадок повітряної тривоги наразі не відповідають чинним вимогам у жодному навчальному закладі. Тож, схоже, що освітній процес цього року стартуватиме поза приміщенням школи”, — прокоментував ситуацію посадовець.
Очна форма навчання у поєднанні з “дистанційкою” буде запроваджена на Маневиччині. Нині захисні споруди пристосовують хоча б за мінімальними вимогами. За словами начальника відділу освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради Валерія Марчука, у закладах, де облаштовані укриття, проведення уроків планується за традиційним розкладом або у змішаному форматі.
Тим часом прилісненські школи здебільшого не готові приймати учнів у межах навчальних приміщень знову ж таки через відсутність укриттів, повідомила головна освітянка громади Ірина Горбань. Крім того, 5 сіл, що територіально перебували в старих межах Камінь-Каширського району, взагалі потрапляють до числа тих, які входять до 50-кілометрової зони від кордону сусідньої держави. У решті закладів просто немає споруд, де можна сховатися під час повітряної тривоги.
До слова, цього року до навчальної програми школярів внесуть обов’язкові уроки безпеки під час війни.

Леся МІНІБАЄВА.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *