Незалежна громадсько-політична газета

У селах встановлюють “розумні” електролічильники

Відповідно до інвестиційної програми ПрАТ “Волиньобленегро” проводить у Камінь-Каширському районі заміну лічильників старого типу на новітні електровимірювальні прилади, обладнані додатковими комп’ютеризованими “розумними” механізмами, котрі дозволяють здійснювати віддалений моніторинг і передачу даних обсягу спожитої електроенергії. Стовідсотково ними мають обладнати домогосподарства сіл Карасин, Карпилівка, Піщане, Малі Голоби, Іваномисль, Запруддя. Для жителів згаданих населених пунктів процедура є повністю безкоштовною. І це не єдині переваги, які отримають краяни від того, що в їхній оселі тепер буде новий лічильник. Представник компанії розповів журналістам “Полісся” про основні плюси такої модернізації.

teplo-3952

– Український енергетичний ринок не стоїть на місці, він розвивається навіть попри непрості умови воєнного часу, поетапно впроваджуючи європейські стандарти, покликані вивести співпрацю між споживачами та надавачами послуг – енергетичними компаніями на вищий рівень. І комп’ютеризація систем обліку та передачі інформації щодо фактичного використання електроенергії кінцевими споживачами – те, що допомагає цьому, значно спрощує контроль спожитої електроенергії. Завдяки лічильникам, які ми встановлюємо за умовами інвестиційної програми, надавач послуг може зчитувати показники без потреби прямого доступу до домогосподарства, а клієнтам не потрібно повідомляти їх щоразу особисто компанії, адже показники постійно, без втручання останніх, передаються на сервери ПрАТ “Волиньобленерго”. Це зручно обом сторонам, – пояснює директор Камінь-Каширської районної філії Андрій Герасимчук.
Зі слів співрозмовника, при заміні лічильників споживачі не несуть жодних фінансових витрат, виконання робіт, як і вартість приладів обліку, оплачується коштом енергетичної компанії. У клієнтів також зберігаються тарифні плани, згідно з якими вони обслуговувалися раніше. Якщо споживач виявить бажання, то він може перейти на двозонний тариф, диференційований за періодами часу (день/ніч), і відчутно здешевити собі електроспоживання в разі, коли пікове його споживання припадатеме на нічну пору – від 23 години ночі і по 7 годину ранку. Адже нічний тариф передбачає зменшену на половину плату за використання електричної енергії від діючої розцінки.
– Щоб почати користуватися послугами за двозонним тарифом, споживачу потрібно лише написати заяву. Перший перехід на тарифну зону безкоштовний. Додам, що лічильники пройшли попередню повірку, присутні всі тавра, пломби, магнітні покажчики, мають багатогранний захист, відповідають державним стандартам. А, отже, гарантують точність збору даних. Окрім того ці сучасні прилади обліку унеможливлюють махінації. Будь-які втручання у роботу системи одразу фіксуються, – підсумував Андрій В’ячеславович.

Олександр ПРИЙМАК.

РЕЗОНАНС

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *