Незалежна громадсько-політична газета

Експеримент з документами: внутрішній і закордонний паспорти можна оформити одночасно

Виготовлення закордонного паспорта та ID-картки у Камінь-Каширському районному відділі управління державної міграційної служби у Волинській області відтепер є можливість замовити синхронно. Така послуга відтепер у секторах ДМС області стала можливою завдяки пілотному проєкту.

13222

Як розповів керівник районного відділу Олександр Макарчук, перші замовники уже чекають на свої документи.
— З початку впровадження такої можливості ми прийняли від наших громадян уже кілька замовлень на одночасне виготовлення і закордонного паспорта, й ID-картки. Ця послуга стала доступною на Камінь-Каширщині із 23 травня. Проте виготовлення документів сьогодні, у період дії воєнного стану, є дещо тривалішим, ніж зазвичай, — зазначає Олександр Андрійович.
Втім вартість виготовлення через складну ситуацію в країні суттєво не змінилася. Певне здорожчання біометричних паспортів відбулося ще з 1 січня цього року. Так, вартує послуга одночасного оформлення паспортів 1105 гривень (у разі термінового оформлення — 1583 гривні). Якщо ж хтось замовляє «подвійні» документи, але при цьому ID-картку оформляє вперше, то сплачується лише за закордонний паспорт.
— Зазначу, що практика одночасного виготовлення паспортів для людей є досить зручною. І бажаючих це зробити постійно більшає. Адже раніше отримання паспорта громадянина України у формі ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон були окремими процедурами. Це означало, що потрібно було двічі звертатися для оформлення паспортів та витрачати свій час. Тепер цей процес оптимізували, — каже Олександр Макарчук.
А скористатися можливістю одночасного оформлення паспортів можуть громадяни, зокрема, у разі обміну паспорта при зміні прізвища, імені та по батькові, закінчення його терміну дії чи ж у випадку втрати документа.
До речі, саме через те, що у воєнний час виникла потреба швидко та зручно оформити або поновити втрачені паспортні документи, і з’явилася ініціатива одночасного оформлення ID-картки та закордонного паспорта.
— Слід зауважити, що в рамках цього експериментального проєкту, який запроваджено згідно з відповідною постановою Кабінету міністрів України, заява для оформлення закордонного паспорта подається, зокрема, особою з 14 років особисто, без присутності законного представника, — додав керівник Камінь-Каширського районного відділу управління ДМС.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *