Незалежна громадсько-політична газета

Право на пільговий проїзд є. Та скористатись ним зась!

маршрутка......Держава в особі владних мужів, надавши право усім пільговим категоріям громадян безкоштовно користуватись автомобільним пасажирським транспортом, “забула” цьогоріч виділити кошти на компенсацію підприємцям, які надають послуги з перевезення пасажирів…

Що не рік, то в перевізників один і той же головний біль: їм доводиться вибивати з держави гроші, які вона заборгувала їм за перевезення пільгових категорій громадян. Цьогоріч масла у вогонь підлило й те, що урядовці на чолі вже з екс-прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком “примудрилися” позбутися доволі серйозної проблеми пільгових перевезень у громадському транспорті, переклавши її на плечі органів місцевого самоврядування. Іншими словами — відмовилися виділяти кошти на компенсацію перевізникам і переклали цю функцію на місцеві ради. Тільки де візьме районний бюджет кошти, якщо за найменшими підрахунками на ці потреби потрібні мільйони. У результаті цього склалася доволі парадоксальна ситуація. Перевізники нині — у безвихідній ситуації. З одного боку вони зобов’язані безкоштовно перевозити громадян окремих пільгових категорій, а з іншого — грошей держава на це їм не передбачила. Як результат, власники маршрутів змушені відмовлятися возити безкоштовно людей, які мають гарантоване законом право на пільговий проїзд, і тим самим ущемляти їхні права.

Можна, звісно, ставити й так питання: перевізники не збідніють, якщо підвезуть похилого віку людину. Недаремно ж у районі гасає якихось декілька десятків маршруток, отже, займатися цим бізнесом вигідно. Але якщо поглянути з іншого боку, то треба і перевізників розуміти.  Вони сплачують податок. Що не день, то дорожчають бензин і запчастини. Та й про розбиті дороги в селах розповідати не треба, що аж дуже впливає на технічний стан транспорту.

Один із перевізників, транспорт якого курсує районом, підприємець Юрій Ратнюк на наше прохання прокоментувати нинішню ситуацію, не приховуючи емоцій, сказав: “Поставте себе на місце добросовісного, як кажуть, приватного перевізника. Упродовж другого півріччя минулого року ми возили пільговиків, вважайте, безкоштовно. Бо і до цих пір не отримали за це від держави жодної копійки. Цьогоріч грошей не обіцяють зовсім. Тому ми змушені чинити, як велить совість. Домовились, що возитимемо безкоштовно лише учасників АТО та членів їхніх сімей. Також не відмовляємо в праві на безоплатний проїзд членам родин загиблих в антитерористичній операції військовослужбовців. Врешті-решт, підвозимо і немічних людей з обмеженими можливостями, стараємось із-за того десятка гривень не втрачати людську подобу. Але зрозумійте й нас: возити всіх пільговиків собі у збиток або ж за кошти жителів району, котрі не мають пільг, ми не маємо змоги”.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Максим Демидюк говорить, що всі категорії пільговиків мають  право на пільговий проїзд. Однак сказати, коли будуть компенсовані власникам маршрутів витрати за пільгове перевезення, він не зміг.

Ніхто у владних кабінетах не сказав нам нічого конкретного і про поширену у ЗМІ в лютому-березні ц.р. інформацію щодо ухвалення 18 лютого ц.р. Верховною Радою законопроекту №4024 “Про державний бюджет на 2016 рік”, внесений у парламент народним депутатом з Ковеля Степаном Івахівим і групою його колег. Згідно з цим документом на відшкодування безкоштовного проїзду пільговиків народні обранці виділили 1,9 млрд. грн., із них 36 млн. грн. передбачено для Волинської області.

“Нам вдалося виправити прикру помилку, якої припустився уряд, плануючи бюджет на 2016 рік. Після того, як закон підпише Президент, пільговиків, згідно з чинним законодавством, знову перевозитимуть безкоштовно”, — наголосив Степан Івахів у коментарі, який було використано у публікації “Ми відстояли безкоштовний проїзд для пільговиків”, надрукований у газеті “Волинь-нова” за 25 лютого ц.р. З тих пір минуло багато часу.

То де ж ці гроші? Владні мужі розводять руками, мовляв, нічого не бачили і не чули, ніяких грошей в район не надходило. Тому й досі їздять люди, які мають право на пільговий проїзд, за свої кошти.

Олесь Федорович.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *