Незалежна громадсько-політична газета

Пасажирів поменшало, але у районі рейсів не скасовували

251354179_192644453053311_1092144069669957160_nЗ якими викликами зіткнулися камінь-каширські перевізники та пасажири у зв’язку із запровадженням нових карантинних правил міжобласних перевезень.

Нові вимоги щодо здійснення пасажирських перевезень запрацювали з 21 жовтня. Відтоді усі, хто хоче вирушити в іншу область громадським транспортом, повинні мати із собою або електронний сертифікат про вакцинацію від COVID-19 у додатку «Дія»; паперове міжнародне свідоцтво про вакцинацію; документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини від COVID-19 (для регіонів у жовтій зоні); або негативний ПЛР чи експрес-тест на визначення антигену (діє впродовж 72 годин). Нововведення не розповсюджуються на осіб до 18 років (хоча діти віком від 12 літ зобов’язані використовувати захисні маски під час перебування у  транспорті). Раніше наголошували, що відповідальність як за водія, так і за пасажира у разі відсутності відповідних документів нестиме перевізник. Однак цю норму змінили: відтепер кожен мандрівник відповідає сам за себе. А як дотримуються карантинних правил подорожуючі, контролюють правоохоронці.

Наприкінці минулого тижня, 30-го жовтня, очільник Камінь-Каширського районного відділу поліції Сергій Редько провів робочу зустріч із перевізниками об’єднаного району.

Нарада з перевізниками у відділі поліції

“Обговорили та роз’яснили підприємцям нові правила міжрегіональних перевезень на «жовтому» та «червонному» рівнях епіднебезпеки. Крім того на автостанціях району проводяться перевірки громадського транспорту на дотримання карантинних норм», — повідомив Сергій Олексійович.
З його слів, станом на 2-ге листопада наші поліцейські в рамках профілактичних заходів не склали жодного адмінпротоколу на перевізників чи пасажирів, конфліктних ситуацій не виникало, з рейсів нікого не знімали.
Про відсутність таких ситуацій розповідають і самі перевізники. Поряд з цим вони зауважують помітне зменшення пасажирів на міжобласних рейсах. Наприклад, Ростислав Кот зазначив таке:
«Оскільки не всі водії вакциновані (я не можу змушувати їх це робити), а також тому що стало менше пасажирів, на Рівне їде транспорт тільки за одним із моїх маршрутів. Зокрема той, що вирушає з Каменя-Каширського о 5-ій годині. Інший міжобласний маршрут зазнав коригувань: на період таких карантинних обмежень стане міжміським – транспорт їхатиме лише до Луцька (раніше відправлявся о 9-ій годині також на Рівне)».
У ще одного місцевого перевізника Володимира Ніщика один із рейсів прямує до Львова. Каже, що курсують й надалі без змін. Правда, як тільки-но вступили в дію нові вправила пасажирських перевезень, то виникали деякі курйози.
«Спочатку сам їздив за кермом, бо був єдиний з водіїв вакцинований. Якось зі Львова зі мною не змогли виїхати на Волинь 8 пасажирів, бо не мали документів про ковід-безпечність. Був змушений їх не взяти, адже на той час відповідальність за людей у маршрутці несли перевізники. Навіщо мені штрафи через когось? Тоді виїхав із суттєвим запізненням. Пасажири залишились на платформі скандалити із правоохоронцями, яким чином їм добиратися в таких умовах. Наразі всі мої водії мають необхідні ковідні довідки. Пасажирів суттєво поменшало, бо мало хто має відповідні документи й тепер вже сам нестиме за себе відповідальність», — поділився досвідом перевізник.
На автостанції у Камені-Каширському зазначають, що про відміну якогось рейсу їм поки що не повідомляли. Були раніше якісь нюанси із маршрутками, які прямували на Київ, але їх вже вирішили. Тож працюють у звичному режимі. Однак, зауважують, із Ковеля, наприклад, багато міжобласних автобусів не вийдуть на маршрути. Через суттєве зменшення кількості пасажирів їх оптимізують.
«Якщо раніше хтось маршруткою Ковель-Львів міг їхати до Володимира чи Нововолинська, то тепер ці пасажири автоматично перейшли на міжміські автобуси, аби не мати додаткової мороки із документами. Адже немає значення, куди їде людина – до Львова чи до Нововолинська – якщо вона сіла на рейс міжобласного сполучення, то у кожному разі повинна мати довідку, яка підтверджуватиме COVID-безпечність особи», — довела до відома касирка.
До слова, згідно із постановою Кабміну від 9 грудня 2020 р. №1236 ( зі змінами від 25.10. 2021 р.), відсутність документа про щеплення або негативного тесту у особи, яка мандрує міжрегіональним громадським транспортом, тягне за собою відповідальність згідно із статтею 44-3 КпАП. Йдеться про штраф від 17 000 до 34 000 гривень.

Іванна Гайдучик.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *