Незалежна громадсько-політична газета

На Камінь-Каширщині виявили американського білого метелика

Цей шкідник об’їдає листки дерев та дуже активно розмножується, а близько шести гнізд на одній рослині здатні повністю її знищити. З огляду на це на території Камінь-Каширського району з 16 вересня запровадили карантинний режим. Обмеження діятимуть в межах міста Каменя-Каширського (на площі 1473 га) та селища Маневичі (площі 1334 га).

222-36

Американський білий метелик – це регульований карантинний шкідник, який до цього часу не зустрічався на Камінь-Каширщині. Щоправда два роки тому сильний спалах АБМ зафіксували у Рожищенському районі, а нещодавно карантин оголосили у Горохівському та Луцькому районах. На початку вересня його ознаки зафіксували і на території Камінь-Каширської міської ради. Шкідник проявив себе у місті на ясенах поблизу офісу центру зайнятості та пенсійного фонду, по вулиці Коніщука та біля прокуратури.
– Основні обов’язки зі знищення гусені покладають на власників господарств. Головне – вчасно локалізувати вогнище зараження, аби уникнути масового ураження. АБМ з’їдає покривні частини листочка, залишаючи скелетні смужки. Листок засихає, що призводить до захворювання рослини. Якщо плодові дерева уражені на 20 відсотків – це означає втрату 20-30 відсотків урожаю, якщо вражена третина дерева – це рівнозначно фактичній відсутності врожаю, – застеріг фітосанітарний інспектор Камінь-Каширського пункту фітоконтролю, провідний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Юрій Наумик.
Тож громадськість повинна бути пильною та обізнаною. Фахівці рекомендують регулярно обстежувати свої насадження (особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді травня, коли з’являються перші павутинні гнізда) і за наявності шкідника зрізувати та спалювати уражені гілки, очищати дерева від нашарування кори та перекопувати пристовбурові круги. Можна також встановлювати феромонні пастки або ловчі пояси, а гусінь обробляти дозволеними до використання в Україні інсектицидами. Або ж біопрепаратами, що є безпечнішим для навколишнього середовища. Зауважимо, що обрізування і спалювання хворих частин рослин рекомендують проводити, коли гусениці знаходяться в павутинному гнізді.

Довідково
Американський білий метелик (Hyphantria cunea) – надзвичайно шкодочинний вид, який вражає щонайменше 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Найбільше ушкоджує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню та черешню і несе особливу небезпеку для дерев, які ростуть окремо. АБМ достатньо швидко поширюється: кожна самка відкладає від 300 до 2000 яєць. Найбільшу небезпеку несе фаза гусені, коли дорослі особини спускаються на землю і розповзаються в пошуку місця для залялькування (тріщини під корою дерев, сухе листя, рослинні рештки, тріщини будівель, парканів, ґрунт на глибині 1,5-3 см). Це створює загрозу розповсюдження шкідника з різноманітною рослинною продукцією чи тарою при перевезенні з заражених зон у вільні від шкідника райони. Водночас із карантинної зони забороняється вивезення рослин, продуктів рослинного походження, ґрунту, садивного та насіннєвого матеріалу без проведення фітосанітарних заходів.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *