Незалежна громадсько-політична газета

Що одному важко — те громаді до снаги!

Четвертий рік поспіль на Любешівщині діє програма громадських ініціатив “Бюджет участі”, учасниками якої вже стали тисячі жителів тергромади.

Одні з них творять проєкти, другі підтримують ідеї односельчан голосами, натомість селищна рада надає гроші для реалізації кращих ідей, обраних за результатами голосування. Частину коштів, згідно умов програми, співфінансує сама громадськість. У такий спосіб вдалося реалізувати 3 великі проєкти і 7 малих. Зокрема, у ліцеї села Залізниця встановили камери відеонагляду, відремонтували санітарні кімнати. Залізницький садочок має тепер інтерактивний простір для проведення цікавих занять із дошкільнятами. На території Седлищенського ліцею нещодавно з’явився географічний майданчик, покликаний сприяти поглибленню знань учнів із природничих предметів. Спорудили дитячий майданчик у садочку №3 селища Любешів. І це лише невелика частина зробленого спільними зусиллями місцевих органів влади та людей. Бо авторами проєктів, орієнтовна вартість яких становить близько пів мільйона гривень, виступили не якісь дядьки з Києва, а ті, хто тут народився, працює, кому болить доля громади: вчителі, громадські активісти, підприємці, представники сфери культури, молодь.

Любешів

На переконання голови селищної ради Олега Куха, програма “Бюджет участі” продемонструвала свою дієвість і є тим інструментом, що допомагає Любешівській громаді успішно розвиватися, дає змогу людям реально впливати на процеси, які у ній відбуваються.
– Приємно, що кожного року кількість проєктів зростає. Якщо спочатку їх не набиралося й десятка, то цьогоріч на участь у програмі громадських ініціатив “Бюджет участі” було подано 16 заявок. Хочу відмітити, що разом із тим підвищується якість підготовки проєктів. Вони набувають ознак повноцінних документів, стають зразком, яким можна користуватися при просуванні ініціативних ідей задля отримання фінансування і з інших джерел, навіть міжнародних, а не тільки місцевих, селищного бюджету. Наразі ми удосконалили систему голосування, відбору проєктів, які надалі реалізовуватимуться. До слова, раніше існувало два варіанти голосування: через особисту електронну скриньку, або, надіславши звичайний паперовий лист. Тепер же, окрім як у зазначений спосіб, віддати голос можна через створені чатботи у вайбері, телеграмі та навіть скориставшись чатботом, що діє у терміналі Приватбанку. Дуже часто нам складно розставити пріоритети відносно того, який об’єкт, напрям є першочерговим, куди насамперед направити бюджетне фінансування. І от тут програма “Бюджет участі” націлює нас, куди потрібно рухатися, люди самі вирішують, що для них важливіше.
Слід зазначити, що усі проєкти-переможці, які були подані у період 2018-2020 років, вже практично реалізовано.
Разом з тим, ми слідкуємо за проєктами, які не стали переможцями у конкурсі. Усі ці ідеї були почуті та отримали вектор на реалізацію. Наразі серед них лише два проєкти не реалізовано, проте Любешівська селищна рада у пошуках шляхів їх фінансування з різних джерел.
Переважна частка ініціатив надходить із села Залізниця, зокрема директора ліцею Сергія Кутинця. Він має величезний досвід у впровадженні подібного роду проєктів, зосібна, співпраці з донорами країн Європейського союзу, грантонадавачами в Україні. Я розглядаю можливість налагодження у майбутньому відносин, комунікації та отримання фінансової підтримки від великих донорів, як Світовий банк, через підписання угод про міжмуніципальне співробітництво. Як мінімум на рівні громад Камінь-Каширського району ми спільно можемо реалізовувати проєкти, брати позики, розраховувати на донорські кошти, де необхідне велике співфінасування, які були би корисні для всіх громад. Але щоб це відбулося, треба об’єднувати сили, працювати єдиною командою. Цього поки, на жаль, не відбувається. Відсутня координація на рівні районної влади. Не створені дорадчі органи, які би сприяли комунікації між громадами, – розповідає Олег Кух.
За словами Олега Івановича, програма, яку запровадили та просувають на рівні ОТГ, знайшла схвалення серед любешівців. Щоразу за той чи інший проєкт голосують близько 7-8 тисяч тутешніх жителів. А це, вважає очільник громади, є дуже високим показником, додає упевненості, що люди обрали вірний шлях.

Олександр ПРИЙМАК.

Inoltre, tieni presente che l’ingrediente di Levitra Generico è venduto con marchi come Cialis o dei muscoli , dei tendini e si trassero del numero de grandi e cromo picolinato, zinco, vitamina B5. Quando inizia limpotenza il nostro servizio accetti l’impiego di cookie in accordo con la nostra cookie policy.

НОВИНИ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *