Незалежна громадсько-політична газета

Любов до мистецтва живе і квітне

Не одне десятиліття у будинку дитячої та юнацької творчості Камінь-Каширської міської ради виховують таланти, плекають мистецтво, навчають вихованців бачити красу світу довкола, розвивають у них естетичні смаки. Тут завше кожен знаходить щось цікаве для себе і ніхто ніколи не покидає затишну домівку творчості без сонячної посмішки. Засяяла вона також і на вустах журналістів “Полісся”, коли ми днями завітали сюди, аби познайомитися зі здобутками вихованців зразкової студії “Кольоровий водограй”, що діє при закладі.

20210526_170805Живописні полотна, графіка, вироби з природних матеріалів, акварелі, ліпнина, багато інших прикладів образотворчої виразності привертають увагу. Всі вони справляють приємне враження.
Своєрідну екскурсію кабінетом, де відбуваються заняття гуртківців, ми поєднали із гарною бесідою з творцями частинки цієї краси, обдарованими краянками Богданою Кузьмич, Мариною Рудчик і людиною, котра допомагає дівчатам розвиватися, викладачем Людмилою Бірук. Обидві школярки – переможниці та призерки низки мистецьких конкурсів, серед яких кілька міжнародних, проявили себе в живописі, декоративно-прикладному мистецтві. Богдана вподобала давнє народне мистецтво витинанки і за допомогою гострого канцелярського ножа вирізає на папері неповторні картини. Тим часом Марина більше захоплюється малюванням.
IMG-6e5af0c22cf079c29cd493de52edc68e-VIMG-d3085b35b029090b71af67b3a1fc6960-VВипала нагода Богдані з Мариною розмальовувати приміщення шкіл, де здобувають освіту. Стіни рідного для Богдани Піщанівського ліцею тепер вкриває петриківський розпис. Натомість на стінах Мельники-Мостищенської гімназії розквітли волошки, соняхи, маки. Мальована композиція доповнила куточок, присвячений загиблим за Україну героям. А на підлозі початкових класів з’явилися персонажі відомих мультфільмів.
Богданчина ж любов сьогодні – витинанка. У цьому вона теж досягла великого успіху. За два роки навчання в закладі позашкілля, відвідування зразкової студії “Кольоровий водограй” дівчина “доросла” до того, що з легкістю може відтворити цією технікою майже будь-яке зображення, зокрема, на релігійну тематику, грою тіні та світла, тонких і товстих ліній, підбиранням кольорового фону, передає об’єми, атмосферу твору.
Безперечно наші співрозмовниці наділені Божою іскрою, талановиті. Але всякому таланту потрібен добрий вчитель, який знає, як спрямувати його в потрібне русло. Марині та Богдані пощастило з таким педагогом. Людмила Бірук зуміла навчити їх не просто гарно користуватися пензлем чи канцелярським ножем, накладати мазки на полотно або вирізувати лінії, а показала шлях до вершин творчості, надихнула повірити у себе, не боятися крокувати до мрії. За двадцять років педагогічного стажу з-під її крила вилетіло десятки художників, митців.
– Багато моїх учнів нині стали мені колегами, працюють у школах, викладають. Приємно, як вчителю, що твої вихованці продовжують займатися тим, чому ти їх навчав. Щиро горджуся щоразу їхніми успіхами, підтримую починання. Так само пишаюся здобутками нинішніх моїх учнів. Стараюся навчити кожного розкритися, не боятися, сміливо експериментувати. Ми охоплюємо безліч технік, видів живопису, декоративно-прикладного мистецтва, часто новаторських, робимо персональні виставки, готуємо каталоги, відео про них і дітям це подобається. Постійно беремо участь у конкурсах. Часто ризикуємо випробувати сили навіть у міжнародних змаганнях і перемагаємо чи потрапляємо до числа призерів. До прикладу, нещодавно Богдана стала призеркою міжнародного конкурсу “Золоті таланти Мадриду”, організатором якого виступила Іспанія. У номінації мистецтво виборола третє місце. Досвід участі та перемог у конкурсах такого високого рівня є і в Марини. Тому хочеться не зупинятися, боротися, досягати нових Олімпів, – мовить професійний педагог і художниця, керівниця студії Людмила Бірук.
Олександр ПРИЙМАК.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *