Незалежна громадсько-політична газета

Чому вода кольору «світлого чаю»? Настав час встановлювати лічильники

У спекотні літні дні камінь-каширців традиційно тривожить каламутна вода з кранів. Вони зауважують: цьогоріч вона не тільки змінила колір, але й має запах і смак металу. Більше того, декому зі споживачів з міського водогону попадав навіть пісок. Але найбільше містян обурює те, що, подейкують, комунальники підключили до водогону, аби збільшити в ньому тиск, вежу у районі ПМК-70, вода з якої є технічною, непридатною для пиття. Тож людей цікавить, чи відповідає ця інформація дійсності, чому вони мають платити немалі кошти за неякісне водопостачання і коли нарешті у місті вирішать задавнену проблему нестачі води у жаркий літній період.

IMG-c75ef2401a67437edd6ad1ad310a4b3c-V

– Щомісяця я сплачую комунгоспу 1064 гривні за водопостачання і водовідведення. За що?! Вода з крана – світлий чай. Тогоріч зробили ремонт, а ванна уже вся жовта. Світлий одяг втрачає колір, а митися в такій воді взагалі неприємно – у ній навіть мило не розчиняється! Буває, що вода зовсім зникає і з’являється хіба серед ночі. Це при тому, що в квартирі встановлено спеціальний насос. Щоби приготувати їжу – фільтруємо, для пиття – купуємо у магазині. Невже не можна встановити якесь нове обладнання на водогоні, щоб не мучити людей? – не стримує емоцій камінь-каширка Ольга Корніяшик. Жінка наголошує, що їй, матері 5 дітей, постійно потрібна якісна вода.
Запитання наших читачів ми адресували керівництву Камінь-Каширського виробничого управління житлово-комунального господарства. Його директор Ігор Каденчук запевнив, що міська вода не втратила своєї якості, про що свідчать результати досліджень санітарно-епідеміологічної станції, що проводяться регулярно. Проблема – в системі. Водопровідній мережі міста близько 40 років і за цей час труби зносилися. Поступово їх замінюють, але цього наразі недостатньо – мережа все ж може не витримати підвищення тиску. Крім того, в трубах накопичилося достатньо осаду, який вимивається при перепаді навантаження. Наприклад, під час частого забору води, як це трапляється влітку. Дається взнаки спека і посуха.
– Необхідно почекати, бо це реалії сьогодення: літо, великий забір води, тиск в мережі знижується. На водозаборі діє 5 резервуарів, закачують достатньо – до 500 кубів за добу. Водозабір за 4 км до вулиці Коніщука і, зрозуміло, на дистанції тиск спадає. Наразі даємо 2,9 атмосфери, але збільшити не можемо, бо не уникнути проривів водопроводу – стане все місто. Є ділянки, які не витримують навіть 1,5 атмосфери. Щоб надавати якісну воду – потрібно оновити систему, замінювати металеві труби на полімер. На це потрібні колосальні кошти, яких допоки у підприємства немає, – коментує ситуацію Ігор Миколайович.
На проблеми з водопостачанням останнім часом найчастіше нарікали споживачі з Олексіївки, вулиць Воля та Коніщука. Очільник ВУЖКГ визнає: коли термометри перевищили позначку 34 градуси, вежу ПМК-70 дійсно підключали, але максимум на годину-півтори, аби хоч якось збільшити тиск у водомережі. Вежа сертифікована і воду з неї дозволили використовувати. До того ж зробили повторні аналізи, очікують результатів. Тож, переконує Ігор Каденчук, ця вода не могла завдати користувачам шкоди, бо ж якби не були впевнені у її якості – свідомо не пішли б на порушення, позаяк роботу ВУЖКГ і склад води зокрема регулярно контролюють санітарні служби. З іншого боку, ситуацію «підживлює» не тільки незадовільний стан мережі, але й поведінка самих користувачів міського водогону. Адже, не маючи лічильників і при тому добре знаючи проблему, яка виникає уже не перший рік, камінь-каширці свідомо продовжують використовувати воду для поливу городів та наповнення приватних ставків. Тож, очевидно, назріла потреба не лише в модернізації системи, але й налагодженні жорсткого контролю за використанням води та фактичною оплатою за надані послуги. Іншими словами, абонентам час встановлювати лічильники обліку спожитої води. З цим погоджується і міська рада.

Міський голова Віктор Пась вважає, що використання лічильників навело б лад у сфері водопостачання: люди сплачували би за фактичне використання води і реально оцінювали б свої потреби та можливості. Одні б зекономили (в чому переконують бувальці), інші – привчилися б до порядку. Тож протягом найближчого року в Камені-Каширському хочуть зобов’язати усіх споживачів води платити відповідно до лічильника. Крім того, в міськраді планують у 2022 році встановити по місту кілька установок, які поступово підвищуватимуть тиск у мережі і дадуть жителям багатоповерхівок можливість безперебійно користуватися водою. Інший аспект вирішення проблеми – реконструкція міського водоканалу. Для цього найперше необхідно прийняти комплексну програму розвитку централізованого водопостачання, яка не оминатиме увагою і села громади, де теж є водонапірні вежі, та поступово виділяти під неї кошти. В принципі, вирішенням цих проблем має займатися відповідальна структура – Камінь-Каширське ВУЖКГ, яке заробляє на водопостачанні та водовідведенні кошти і має самостійно забезпечувати свою роботу. Однак, розуміючи, що комунальники фінансово не осилять серйозної реконструкції системи, місцеве самоврядування готове допомагати.
– У подальшому плануємо проводити заміну труб в місцях ремонту доріг, аби за нагальної потреби знову не розкопувати у тих місцях. Так, нещодавно проклали нову полімерну трубу на вулиці 1 Травня, де, стверджують, було найбільше проривів. Щоб повністю оновити систему, потрібно мати висновки спеціалістів, програму та фінансування. Міська рада буде підтримувати ці роботи, але, нагадаю, комунгосп має розвиватися і жити за гроші, які заробляє – так влаштоване будь-яке підприємство. Натомість поки що ми виділяємо комунальникам кошти на кожній сесії, – додав Віктор Іванович.
Слід зауважити, що погіршення якості водопостачання торкнулося не всіх містян. Однак ті, котрі відчули на собі наслідки спеки, зношення труб і хитрощі інших абонентів, просять комунальників нарешті вжити заходів стосовно забезпечення модернізації водогону і не використовувати для подачі води славнозвісну вежу ПМК-70, довкола якої «наросло» стільки пересторог і негативних відгуків. Принагідно нагадують: на першому місці має бути здоров’я людей і якість надання послуг, за які люди сплачують регулярно. Пора б уже показати і результат.
***
Доки публікацію готували до друку, колір води, за словами містян, дещо покращився. Попри це разом із водою з крана й далі“біжить” пісок. Навряд чи це лікувальний бонус для користувачів…

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *