Незалежна громадсько-політична газета

Вакцинація – поки що єдиний дієвий захист від коронавірусу

1...

У цьому переконує головний лікар Камінь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей.

Щойно з’явилася надія, що захворюваність на Covid-19 пішла на спад, як у світі, а тепер і в Україні, стали реєструвати новий, більш агресивний, штам коронавірусу – «Дельта плюс» (індійський варіант). Наразі він залишається недостатньо дослідженим, але, за попередніми оцінками, легше поширюється, швидше проникає до клітин легень, може бути потенційно стійкішим до антитіл і щонайменше удвічі частіше призводить до госпіталізації. Щоправда «типові» для ковіду симптоми фіксуються рідше, через що його легше сплутати із звичною застудою. Водночас Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко нещодавно заявив, що на початку осені цей штам ризикує стати домінуючим в Україні. Тож фахівці закликають населення заздалегідь вжити заходів та швидше імунізуватися, позаяк щеплення наразі є найефективнішим механізмом захисту від коронавірусу й ускладненого перебігу захворювання.
Про специфіку вакцинації на Камінь-Каширщині і те, як краяни готуються до нового періоду сезонних захворювань, ми дізнавалися у Центрі первинної медико-санітарної допомоги.

 

Вакцину можна обрати

За словами головного лікаря Камінь-Каширського ЦПМСД Ігоря Солов’я, сьогодні жителі району мають змогу щепитися вакцинами CoronaVac (Китай), Comirnaty / Pfizer (Німеччина-Америка) та АstraZeneca / Covishield (Індія). Також місцеві медики починають працювати із американською вакциною Moderna, яка вже надійшла на Волинь. Усі препарати зареєстровані в Україні, визнані Всесвітньою організацією охорони здоров’я і виробляють захист від коронавірусної інфекції. Єдине, що їх відрізняє, – це виробник, кількість доз і механізм дії, що визначає специфіку проведення вакцинальної кампанії. Так, найлегше працювати із 1-дозною вакциною CoronaVac: щеплення роблять для однієї людини. Натомість для введення Pfizer та АstraZeneca необхідно формувати групи з 6 і 10 осіб відповідно. Проте, зауважує Ігор Петрович, при активності охочих цей нюанс оперативно вирішується і не становить жодних проблем. Записатися на вакцинацію можна досить просто: безпосередньо через сімейного лікаря або зателефонувавши до місцевого контакт-центру: 067 61 76 509; 095 61 76 509. Відповідальні особи сформують графік і повідомлять про час та місце проведення щеплення, а пізніше нагадають про введення другої дози. Щеплення другою дозою вакцини Comirnaty/Pfizer бажано зробити через 21–28 днів, вакциною CoronaVac/Sinovac та Moderna – через 28 днів, AstraZeneca (Covishield/SKBio) – через 12 тижнів після отримання першої ін’єкції.
Імунізуватися можна в тимчасових пунктах вакцинації, створених на базі амбулаторій загальної практики сімейної медицини у місті Камені-Каширському та селах Великий Обзир, Видерта, Велика Глуша, Черче, Хотешів, Пнівне, Сошичне, Карасин та Нуйно. Тут охочих щеплюють вакциною AstraZeneca. Крім того, у Центрі працює мобільна бригада, навчена працювати із вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Зазвичай її фахівці проводять вакцинацію в організованих колективах, однак за потреби можуть виїжджати в села, де є охочі імунізуватися, але відсутні тимчасові спеціальні пункти.

Протипокази, побічні ефекти і вакцинація вагітних

Вакцинація від коронавірусу не вимагає спеціальної підготовки чи обстеження, достатньо лікарського огляду. Не потрібно також тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення від COVID-19. Відсутні і протипокази для введення препарату, єдиний абсолютний – наявність алергічної реакції на компоненти вакцини. Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C.
Довгий час велася полеміка щодо доречності імунізації жінок при надії. Попри усі міфи, продуковані провокаторами, їм таки радять вакцинуватися. Так, стверджують у Міністерстві охорони здоров’я, наявні антиковідні вакцини не містять живого мікроорганізму та в дослідженні на тваринах не було виявлено негативного впливу на перебіг вагітності. Вагітні можуть важче переносити COVID-19, тому, якщо на думку лікаря користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною (наразі це вакцина Pfizer). Щоправда інструкція до вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech передбачає заборону введення нею ін’єкції вагітним та жінкам, які годують грудьми.
Що ж до побічних ефектів, то, зауважує Ігор Соловей, це річ звична, адже на будь-який найпростіший препарат може з’явитися реакція організму. Однак усе глибоко індивідуально. Більшість вакцинованих не відчула особливих змін у самопочутті. Найчастіше їх турбували підвищена температура, втомлюваність, головний біль або біль в місці ін’єкції. Також, підкреслює лікар, не варто відмовлятися від щеплень, якщо перехворів на COVID-19, адже поки що немає точних досліджень чи достатньо в організмі людини виробляється антитіл для захисту від повторного інфікування та на скільки часу їх вистачає.

Чому варто вакцинуватися

Згідно з графіком вакцинації, в Україні уже перейшли на 5-ий етап, на якому можна щеплювати всіх охочих віком від 18 років. Однак поки що темпи імунізації бажають кращого – люди не налаштовані на вакцинацію. Так, наприклад, повідомляють у первинці, на Камінь-Каширщині протикоронавірусні ін’єкції отримали близько 2,5 тисячі людей. У порівнянні – це невисокі показники, особливо якщо зважати на серйозність ситуації і те, що місцеві жителі завжди відповідально ставилися до щеплень. На сьогодні лідерами є місто Камінь-Каширський, а також Хотешівський, Черченський та Великоглушанський старостинські округи Камінь-Каширської міської ТГ. Натомість найнижчі темпи вакцинації у Сошичненській громаді, Пнівненському та Піщанському старостинських округах Камінь-Каширської ТГ.
– Найактивніше наразі вакцинуються у великих містах. Однак вірус однаково забирає життя і в місті, і в селі. Було б добре імунізувати максимум населення, доки є можливість і немає сезонних вірусних захворювань. Якщо держава створила всі умови, щоб захистити громадян, – треба ними скористатися. Все ж людство пережило багато інфекцій і лише завдяки вакцинації побороло складні хвороби. Звичайно, навколо цієї теми нині шириться багато пліток і суперечливої інформації, але потрібно зберігати здоровий глузд і оцінювати речі реально: на даному етапі не знайшли ефективнішого захисту від коронавірусної хвороби, аніж вакцинація. Тому закликаю камінь-каширців щеплюватися, щоб вберегти себе і своїх рідних. Тим паче, що у світі вибудовується такий сценарій подій, за якого нещеплені особи можуть бути значно обмеженими у своїх можливостях, – підкреслив Ігор Соловей.
Додамо тільки, що на сьогодні усі профільні фахівці та світові організації вважають вакцинацію найважливішим способом виходу з пандемії, який зупинить поширення коронавірусу та створить колективний імунітет. Для цього ж потрібно щепити близько 70% населення. Варто враховувати і той факт, що імунізація допомагає організму перенести захворювання без ускладнень. Тим часом у МОЗ повідомили, що вакциновані українці під час карантину матимуть певні привілеї. Про це в одному з інтерв’ю заявив головний санлікар Ігор Кузін. До слова, імунізованим особам уже видають паперове свідоцтво про вакцинацію міжнародного зразка для перетину кордону, також у розробці перебуває «ковідний паспорт», який дозволить українцям вільно мандрувати країнами Євросоюзу під час пандемії.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *