Незалежна громадсько-політична газета

Любешівська лікарня на межі виживання

12

Її керівник Богдан Іванів головні причини проблем вбачає у занижених тарифах на медичні послуги, встановлені Національною службою здоров’я України. Натомість у Любешівській селищній раді переконані, що лікарня опинилася у критичній ситуації передусім через безгосподарність її менеджера.

 

Прогнозована незабезпеченість підприємства фінансами на кінець року може становити 10,6 мільйона гривень. Враховуючи загрозу, керівництво медустанови намітило заходи щодо її оптимізації, так би мовити «на чорний день», однак такий розвиток подій аж ніяк не заспокоює любешівців. І коли частина людей схильна вбачати причини кризи в недосконалості медреформи, інші переконані – до занепаду донедавна ще районну лікарню довела недалекоглядність та інертність керівництва.
До кінця поточного року ще 5 місяців, а підприємство уже змушене затягувати паски. Так, нещодавно довелося покривати нагальні витрати і виплати заробітної плати працівникам, частково задіявши резерви, – залишок коштів за пакетами про надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19 та доплати медичним працівникам. Проте в подальшому на такі «заощадження» годі й сподіватися, позаяк НСЗУ не продовжила із лікарнею «ковідний» договір. Все ж тут планують покращити власні доходи, аби отримувати не менше, аніж у попередні роки (а це близько мільйона гривень щомісяця). Заодно ж надіються, що НСЗУ проведе перерахунок укладених договорів і збільшить фінансування. В іншому разі доведеться вживати непопулярних заходів і реалізовувати намічений «песимістичний сценарій» оптимізації структурної будови лікарні, а також скорочення штатної чисельності працівників. Це в свою чергу тягне за собою скорочення педіатричного, пологового, гінекологічного та інфекційного відділень, терапевтичного відділення №2 у селі Ветли (про ліквідацію якого, до слова, мова ведеться уже не перший рік), а також пів поста медичних сестер у хірургічному відділенні. Крім того, передбачається скоротити посади лікарів – онколога, кардіолога – поліклініки та медичних сестер кабінетів нарколога, отоларинголога, офтальмолога; залишити лише одну медичну сестру на два неврологічні кабінети. У процесі оптимізації планують також перевести на госпрозрахунок масажистів, а також усіх працівників стоматологічного відділення. Однак, видається, фінансовий результат змін себе не виправдовує – лишень 1 мільйон 300 тисяч гривень. Водночас керівник лікарні Богдан Іванів переконаний, що будь-які намагання адміністрації даремні при занижених НСЗУ тарифах. Мовляв, «вторинку» спеціально ставлять у такі умови, аби заборгованість була неминучою і структура сама себе знищила.
Натомість у селищній раді переконані, що лікарня, яка може самостійно заробляти за підписаними 9 пакетами, опинилася в такій ситуації найперше через безгосподарність її менеджера. Аби не бути голослівним, Любешівський селищний голова Олег Кух наводить промовисті факти: згідно з даними НСЗУ, за пів року роботи у Любешівській багатопрофільній лікарні надали лише 102 послуги УЗД, 246 – ендоскопії і 1 – гістероскопії. І це при тому, що за останні роки на ці потреби було придбано дороговартісне обладнання, та й чисельність жителів громади немала. З іншого боку, викликає подив той факт, що в літній період на підприємстві працює 5 кочегарів. Тож з огляду на ці та інші реалії в селищній раді визнали роботу Богдана Іваніва вкрай незадовільною і запропонували йому добровільно розірвати контракт, від чого останній відмовився. Тож поки ситуація незмінна. Чи ж справді любешівцям з усіх куточків громади доведеться шукати медичної допомоги у територіально віддалених лікарнях Каменя-Каширського, Маневич та Луцька — покаже час.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *