Незалежна громадсько-політична газета

Найкращий борщ – у Шлапані

Рецептура улюбленої страви і відео її приготування у печі, колоритно представлені любешівцями, вибороли перемогу на Всеукраїнському конкурсі учнівської молоді «Український борщ – національний бренд кулінарної культури». Здобувач спеціалізації кухар-кондитер Любешівського технічного коледжу ЛНТУ Вадим Корець став першим з 255 учасників з усіх куточків нашої держави. Співавторами презентації унікального рецепту борщу стали майстри коледжу Олена Блеянюк, Тетяна Кравченко та фотомитець Ольга Корець. 

203350479_971084113708127_5200022456563725838_nБез зайвих перебільшень скажемо, що в цій роботі було прекрасно все: старенька білобока поліська хатина з синіми вікнами, глиняний посуд, плетені коші, старовинні вишиванки зі скрині, лляні рушники, чорно-білі фото і бабусині пісні, місцева говірка…

Рецепт цього борщу в родині Олени Блеянюк передавався з покоління в покоління від матері до доньки. Сягає він 18 століття. І хоча це доки ніде не документувалося, а таки червоний борщ з кислинкою споконвіків варили у Шлапані. Особливо після Великодня, коли лишалися квашені буряки, соком яких до свята заливали хрін. Ексклюзивний інгредієнт заправки – журавлина. Оскільки використовується ще й кислий буряк з соком, то для увиразнення смаку додають і гречаний мед. Картоплю ж варять цілою, а потім дістають і товчуть. Також у «шлапанський» борщ дають цілі моркву й цибулю, сушені гриби, м’ясо, сало й зелень. А наостанок – сметану. І не забути посолити, поперчити, бо, звикли казати старші люди, «де з перцем, там з чистим серцем». Але найголовніша складова страви, зі слів Олени Олексіївни, – настрій і хороша енергетика. «Без душі до борщу не приступай!» – наказує у відеороботі тітка своєму племіннику Вадиму, передаючи йому свої кулінарні знання.

203462982_202580941620534_4253577231761177685_n… Доки в печі готувалася ароматна українська страва, перед полум’ям на смальці напекли дріжджових паляничок – по-місцевому «передполум’яників». І присмачили їх затовкою із часнику та сала. А між тим – співали й говорили про життя. По-поліськи. Не помітили як і відео зняли. Кожен був сам собою, тож, розповідають, зробили усе без сценарію і на одному подиху.

– Важливо знімати серденьком душу, а не рецепт! Душу хати і тих крутих людей, які готували. А тоді оцінить навіть Євген Клопотенко, – підсумувала авторка переможного відео Ольга Корець, зазначивши, що борщ вийшов дуже духмяним і смачним, а атмосфера – максимально автентичною. Тож не дивно, що журі надало перевагу цій колоритній роботі. До слова, конкурс було організовано на підтримку номінації української страви до списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Іванна ВЕЛИЧКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *