Незалежна громадсько-політична газета

Породіллі народжуватимуть у комфортних умовах

Упродовж чверті століття серцем акушерства на Камінь-Каширщині є акушерсько-гінекологічне відділення районної лікарні, де останнім роками приділяється увага зі створення відповідних умов для пацієнтів: приміщення адаптують для зручних пологів, забезпечують сучасним медичним обладнанням тощо.

unnamed (7)Відділення розраховане більш як на 20 ліжко-місць, тут працює 11 лікарів, двадцятеро медсестер, санітарки. Окрім місцевих породіль на Камінь-Каширщині виявляють бажання народжувати жительки сусідніх районів та областей. Більше десяти таких пологів реєструються щомісяця.
unnamed (2)Коштом лікарні подбали про матеріально-технічну базу закладу. Зокрема, у пологовому відділенні є обладнання для палати реанімації новонароджених: реанімаційний стіл, кардіомонітор для немовлят, апарат для підтримки дихання дитини. Тобто, якщо дитина потребуватиме надання інтенсивної терапії, то до моменту її транспортування в обласне відділення первинну допомогу нададуть на місці. Упродовж останніх років, закуплено, крім того, новітні пульсометри, монітори для пацієнтів, де висвітлюються показники серцебиття, пульсу, артеріального тиску. У палаті інтенсивної терапії встановлено кювез закордонного виробництва, інфузомат для дозування ліків, є лампа для фототерапії, стерелізатор для медінструментів.
unnamed (4)Втім не менш важливу роль у перебуванні матері та дитинки відіграє наявність комфортних умов, затишок у післяпологових палатах сумісного перебування. У кожній із них планується обладнати душові кабіни та санвузли.
На разі, розповідає головна лікарка КНП “Камінь-Каширська ЦРЛ” Людмила Потягайло, поки що відремонтовані лише дві палати покращеного комфорту з вигодами. У такій кімнатці є ліжко й для тата, сучасний пеленальний столик, холодильник, електрочайник. Однак у близькому майбутньому крок за кроком, сподівається очільниця медустанови, вдасться навести лад в межах усіх приміщень профільного закладу.
unnamed (1)— У будівлі акушерсько-гінекологічного корпусу раніше проводились лише поточні ремонти. Та з кожним роком, розраховуючи лише на власний кошторис лікарні, ми намагаємось впроваджувати такі собі мініпроєкти із благоустрою. Налагоджуємо, закуповуємо певне обладнання, тощо. Провели заміну каналізаційних труб, електричної проводки поки в оновлених палатах. Раніше батареї опалення взагалі були чомусь вмонтованими у стіни, відтак зовсім не гріли приміщення. Натомість зараз усе потроху змінюється на краще. Є гярача вода в операційній, буде і в пологовому залі, в тому, де нині проходять ремонтні роботи. Зрештою, давно існує вимога часу, що передбачає отримання послуги в медзакладі з усіма пристосованими для того умовами. А тим паче для мам та новонароджених, — наголосила Людмила Адамівна.
unnamed (6)— Затишок для майбутньої мами має розпочинатися уже з приймальної кімнати, для якої також плануємо відвести окрему зону та облаштувати за сучасними вимогами, — ділиться задуманим завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Оксана Мартинюк. Лікарка демонструє вже відремонтовані санітарні кімнати на першому поверсі відділення. Тим часом відновлювальні роботи тривають в одному із залів для пологів, де обов’язковою умовою буде здійснено заміну електропроводки на більш потужну, “начинемо” необхідним обладнанням, також в оновленому пологовому залі встановлюватимуть душ.
— Наразі очікуємо доставку м’яких меблів, якими облаштуємо палати для партнерських пологів. Одним словом, є все необхідне, аби майбутня мама під час найвідповідальнішого процесу в житті могла максимально комфортно почуватися, — підсумувала завідувачка.
unnamed (8)До речі, думками про комфорт поділилася сорокарічна Любов Карпук із села Воєгоща, котра на момент візиту журналістів народила у пологовому вже втринадцяте. Цього разу у щасливої матусі з’явилася на світ дівчинка вагою 5 кілограмів. Жінка каже, що повністю задоволена наданими послугами. Під час перебування у медзакладі її забезпечили необхідними медикаментами, витратними матеріалами, надали навіть одноразові пелюшки.
Щоб зробити подію виписки із пологового більш урочистою, в одній із кімнат відділення буде оформлена святкова фотозона із логотипом лікарні та інші атрибути, що супроводжуватимуть найщасливішу мить в житті батьків.

Леся МІНІБАЄВА,
фото автора.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *