Незалежна громадсько-політична газета

Щоб озеро не «зацвіло», його зарибнили

IMG_20200912_123930-1024x768Минулого року через значне збільшення синьо-зелених водоростей озеро Озюрко було повністю вкрите плівкою яскравого зеленого кольору. Через це явище водойма стала зовсім непривабливою для купання та відпочинку на її берегах. 

t_1_zaryblenie

Тоді екологи пояснювали, що такий бурхливий розвиток фітопланктону стався, найпевніше, внаслідок спекотної погоди, а також потрапляння у воду фосфатів, які містяться у миючих засобах, що використовують відпочиваючі, «кислотних дощів» та через відсутність природного стоку. А серед того, що могло б завадити перетворенню цієї облюбованої краянами водойми у смердючу токсичну яму, називали зарибнення її відповідними видами риби. Бо ж насправді значна концентрація водоростей біля поверхні може призвести до виникнення неприємного запаху води, до зниження вмісту у ній розчиненого кисню, до заморів риби. Разом з тим, спеціалісти зауважували, що поки водорості живуть, вони нейтралізують шкідливі домішки, збагачують воду киснем, вітамінами і біологічно активними речовинами. Але при відмиранні вони розкладаються з утворенням токсичних речовин. А за токсичністю отруйні речовини синьо-зелених водоростей близькі до токсинів блідої поганки.
Тож небайдужі камінь-каширці цієї весни почали активно діяти та рятувати озеро.
— Зібравши кілька десятків тисяч гривень, природолюби закупили малька товстолоба. Минулого тижня його запустили в Озюрко. Загалом було заселено близько 700 кілограмів. Є намір докупити ще 300 кілограмів і також запустити у водойму, — розповідає екологічний інспектор Павло Дмитрук.
Таким чином тепер головне завдання — дати можливість прижитися рибі в озері та захистити її від передчасного знищення псевдо рибалками.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *