Незалежна громадсько-політична газета

Камінь матиме добротний ЦНАП

Реконструкція приміщення готелю «Турія» під ЦНАП відповідно до проєкту, розробленого міською радою, триває. Тут вже замінили покрівлю і приступили до внутрішніх робіт: зробили утеплення підлоги, змонтували систему опалення, провели електропроводку, поштукатурили стіни. Поступово беруться за оздоблювальні роботи.

IMG_20210413_144251

— Маємо на меті завершити основні внутрішні роботи до Пасхи. Наразі вже майже освоїли закладені міською радою 1 мільйон 600 тисяч гривень. Будемо чекати наступного фінансування і тоді візьмемося за фасад, — розповідає депутат міської ради Костянтин Марчук.
Нагадаємо, його приватне підприємство реконструює приміщення для ЦНАПу (за результатами тендеру) дешевше більше ніж на два мільйони гривень від очікуваної вартості. Але, як запевняє підрядник, таке здешевлення ніяк не вплине на якість виконаних робіт.
— Ми вирішили зменшити розмір очікуваного прибутку. А ще економемо за рахунок придбання будівельних матеріалів безпосередньо у виробників, а не в магазинах, — зазначив для журналістів «Полісся» Костянтин Марчук.
Підрядник запевняє, що в результаті торгів довелося зменшувати пропозицію, аби «не допустити в район конкурентів». Мовляв, є прикрий досвід того, як «чужі» підрядники недобросовісно виконували роботи. Зокрема, при зведенні соціально-культурного центру у селі Карпилівка.
— Нам тоді не вдалося відстояти своє право на будівництво, а з тим підрядником в результаті лише клопоту набралися: по суті нове приміщення, а вже розвалюється. Зауважу, що тоді майже одночасно відбувалося будівництво школи у селі Мостище. Ним займалося ПП «Константа-М». Ми в грудні 2009 року отримали фінансування, а в січні 2010 там вже вчилися діти. У Карпилівці ж дотепер проблеми, — каже Костянтин Володимирович.
Разом з тим підрядник дещо критикує проєкт, за яким йому тепер доводиться проводити реконструкцію приміщення. Адже у ньому передбачені роботи лише на першому поверсі.
— Приміщення двоповерхове. Якщо електропроводку, опалення, водопостачання, водовідведення зробимо відповідно до проєкту лише на першому поверсі, то зверху все буде без цього. А кімнати ж там використовуються. Виходить якось нерозумно, — каже Костянтин Марчук.
У міській раді також вважають, що так робити не годиться. Адже, за словами міського голови Віктора Пася, з часом і на другому поверсі мають намір зробити лад. Відтак наразі внесли деякі корективи до проєкту, аби все було зроблене належним чином.
так вигляддатиме— Так, проєкт не досконалий. Але ми змушені були починати працювати з ним, бо не встигали зробити новий, — каже Віктор Іванович.
Зауважимо, що Камінь-Каширська громада мало не втратила підтримку за Програмою «U-LEAD з Європою» у забезпеченні функціонування центру надання адміністративних послуг. А це більше трьох мільйонів гривень. І все тому, що попереднє керівництво міської ради спочатку зволікало зі створенням ЦНАПу, а потім непрофесійно бралося за виконання взятих на себе зобов’язань щодо забезпечення підготовки приміщення.
Принаймні такий висновок випливає з того, що можливістю створити в громаді належний центр надання послуг можна було скористатися ще з 2016 року. Втім лише з літа 2019 року у нас над цим замислилися. У Камені-Каширському побували уповноважені спеціалісти європейської програми, які детально оцінили реальні потреби та визначили заходи щодо створення центру. Обговорили питання співфінансування місцевими радами і міська рада наче взялася до роботи. Вирішили в якому приміщенні розмістити структуру, зобов’язалися до травня 2020 року провести реконструкцію будівлі, заклали на це кошти, але чомусь навіть до кінця 2020-го не спромоглися навіть тендер провести. Відтак раді у новому складі довелося поспішати доробляти почате.
таким має убти— Ми розуміли, що ЦНАП громаді потрібен. Розуміли, що, аби за Програмою «U-LEAD з Європою» отримати допомогу, маємо зробити все до кінця березня цього року. Оголосили заново тендер і ось впевнено ідемо до завершення справи, — зазначає Віктор Пась.
Міський голова каже, що громада вже отримала за Програмою «U-LEAD з Європою» обіцяну допомогу – оргтехніку та меблі. Встановлювати їх будуть уже самостійно після завершення реконструкції приміщення. А на це ще потрібно знайти більше двох мільйонів гривень. Проте сумнівів у тому, що в цьому році ЦНАП у Камінь-Каширській громаді обов’язково запрацює на повну потужність, керівництво громади не має. Мовляв, для цього докладуть максимум зусиль.
До речі, матиме ЦНАП ще й віддалені робочі місця, для яких за Програмою «U-LEAD з Європою» також отримали все необхідне обладнання. Розміщуватимуться вони у Ріків Лісі, Осівцях, Ворокомле, Видерті, в Грудках та в Гуті-Боровенській. Але оскільки міська рада затвердила старостинські округи тепер інакше, віддалені робочі місця ЦНАПу, очевидно, доведеться підлаштувати під них. Надаватимуться ж у Центрі всі можливі послуги з реєстрації (місця проживання, нерухомості, бізнесу, тощо), паспортні послуги, послуги щодо земельних питань, соціального характеру та ін.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *