Незалежна громадсько-політична газета

“…А мені нічого не добавили до пенсії після індексації. Чому так?”

До редакції газети «Полісся» звернувся наш читач із Великої Глуші Іван Якусик. Пенсіонер, як і всі, чекав розрекламованої індексації пенсій з 1 березня на 11 відсотків. Сподівався хоч на якусь добавку, але свою виплату отримав без змін. «Кому 300, кому 100, а кому нічого. Так от, мені нічого не добавили. І стаж маю 35 років. А ціни ростуть, як гриби після дощу. То як пенсіонеру виживати?», — написав Іван Якусик у листі до редакції. 

пенсії

Таку ж несправедливість відчули й інші пенсіонери, у яких якщо і збільшилася пенсія після індексації, то просто на смішну суму, ба навіть на копійки.
Люди, обнадіяні підвищенням пенсії, не розуміють, чому не мають того, на що сподівалися. Відтак журналісти «Полісся» звернулися до заступника начальника управління начальника відділу обслуговування громадян №4 (сервісний центр) управліня обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Валерія Должка з проханням пояснити, кого ж торкнулася індексація і чому вона оминула нашого дописувача Івана Якусика.
— Справа в тому, що з 1 березня проводилася індексація не всієї пенсії, а лише складових заробітної плати індивідуально кожного пенсіонера. Бо загальний розмір пенсії включає в себе розмір пенсії за віком, якщо є стаж більший від норми та надбавка за стаж, доплати за те, що ми проживаємо в чорнобильській зоні, доплати за особливі заслуги, донорство, як дитині війни, учасникові війни. У даному випадку індексували лише складові заробітної плати. Все інше залишилося без змін. Разом з тим індексація торкнулася не всіх. Так, без перегляду виплат залишилися такі категорії, як одержувачі «соціальних пенсій», тобто ті, у кого немає достатньо страхового стажу, одержувачі пенсій, яким виплати призначили в 2019 і 2020 році, держслужбовці, наукові працівники, помічники народних депутатів, одержувачі максимальних пенсій (сьогодні– 17 690 грн), одержувачі спеціальних пенсій або довічного утримання (зокрема, судді і прокурори), — пояснив Валерій Должко.
Валерій Юрійович також зауважив, що деяким категоріям пенсіонерів пенсія автоматично перераховувалася ще на початку цього року. У зв’язку з підвищенням з 1 січня мінімальної заробітної плати до 6000 грн проведено відповідні перерахунки пенсій 65-річним особам, які мають страховий стаж (чоловіки —35 років, жінки — 30 років) — їм встановлено мінімальну пенсійну виплату в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, тобто 2400 грн, а також учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з числа військовослужбовців та військовозобов’язаних, призваних на військові збори, із застосуванням відповідного коефіцієнту підвищення заробітної плати. Саме з цієї причини, наголосив Валерій Должко, пенсія автора листа Івана Якусика не змінилася. Для нього при індексації, що була проведена 1 березня, хоч і зросли складові його заробітної плати, але пропорційно (на ту ж суму) зменшилася доплата встановлена при перерахунку здійсненому в січні.
— Знову ж таки автоматичний перерахунок пенсій відбувся 1 квітня. Цього разу — для працюючих пенсіонерів, але за умови, що вони пропрацювали офіційно не менше двох років після призначення пенсії і за цей період було сплачено єдиний соціальний внесок в розмірі, визначеному законодавством, від мінімальної заробітної плати тобто 6000 грн. Такий перерахунок робимо і за зверненнями громадян. Якщо повних 24 місяці стажу досягнуто у наступних місяцях, наприклад, у травні, людина, щоб не втрачати доплату за 11 місяців до наступного 1 квітня, може сама звернутися у відділення пенсійного фонду для проведення перерахунку, — зазначає Валерій Должко.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, Влада

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *