Незалежна громадсько-політична газета

Медпункти зберегли, правда, назву змінили

Замість ФАПів, які були виведені зі структури Камінь-Каширського центру ПМСД через відсутність інклюзивної доступності, Камінь-Каширська міська рада утворила медичні пункти тимчасового базування.

медпунктТаке рішення було прийняте на черговій сесії міськради. Депутати підтримали його одноголосно, адже, як і міський голова, переконані – не можна сільських жителів залишати без доступної медичної допомоги.«Можливо, задум медичної реформи був і хороший, але на практиці ми сьогодні бачимо не те, що мало би бути. Замість того, щоб до людей наблизити медичні послуги, їх віддаляють», — зауважив депутат Володимир Сорока.
Міський голова Віктор Пась констатував, що протягом останніх кількох тижнів до нього чи не щодня приходили люди зі зверненнями з приводу ліквідації ФАПів. Селяни спантеличені, адже для багатьох з них дійсно важлива наявність в населеному пункті медика.
«Тому замість фельдшерсько-акушерських пунктів ми вирішили створити медичні пункти тимчасового базування. Але я вважаю, що нема різниці, яка вивіска буде на приміщенні. Головне, що в ньому буде людина, котра надаватиме медичну допомогу. Всі пункти будуть працювати 5 днів на тиждень. Всі медичні працівники, які працювали у ФАПах, значитимуться у штатному розписі в амбулаторіях, але працюватимуть там, де і працювали, і надаватимуть медичну допомогу щодня. За тими оцінками, що ми обговорювали із народним депутатом Іриною Констанкевич, нам потрібно, можливо, навіть більше, ніж по мільйону гривень, щоб довести приміщення тепер уже МПТБ у відповідність з державними будівельними нормами. Зрозуміло, що навіть, якби почали це робити у 2018 році, навряд чи змогли б до цього часу всюди все зробити відповідно до вимог. Тепер ми розроблятимемо програму, і з року в рік почнемо над цим працювати. Свою підтримку нам обіцяють і люди. А тому, думаю, поступово будемо вводити медпункти вже з повною інклюзивною доступністю назад у мережу ЦПМСД», — зазначив міський голова.
Таким чином відповідно до прийнятого рішення представницького органу громади з 1 квітня почнуть діяти медичні пункти тимчасово базування у 29 населених пунктах, зокрема, у селах Підбороччя, Видричі, Мельники-Мостище, Мостище, Соснівка, Волиця, Боровне, Житнівка, Добре, Острівок, Грудки, Гута-Боровенська, Дубровиця, Залазько, Іваномисль, Оленине, Малі Голоби, Осівці, Підріччя, Раків Ліс, Теклине, Верхи, Краснилівка, Котуш, Мала Глуша, Невір, Погулянка, Щитинь.
До речі, заклади утримуватимуться за рахунок коштів міського бюджету. Тож депутати внесли відповідні зміни до Програми розвитку та підтримки КНП «Камінь-Каширський центр первинної медико-санітарної допомоги» Камінь-Каширської міської ради на 2021 рік».
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *