Незалежна громадсько-політична газета

Камінь теж потребує “соціального таксі”

Для прикладу, Любешівська та Прилісненська громади спеціальні автомобілі, призначені для перевезення людей з інвалідністю, отримали ще у 2019 році

Uman-2-970x647

20Тема створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю у Камінь-Каширській громаді уже порушувалася перед теперішнім її керівництвом. Зокрема, нещодавно питання про це ставили і журналісти, і читачі газети «Полісся» під час зустрічі із міським головою Віктором Пасем. Віктор Іванович дав зрозуміти, що оскільки забезпечення інклюзивної доступності в громаді потребує чималих фінансових вкладень, вирішити його швидко не вдасться, бо ж раніше в цьому напрямку майже нічого не робилося. 

Однак наші читачі бачать ситуацію глибше і запитують тепер про можливість придбання для громади спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату. Мовляв, у цьому держава обіцяє свою підтримку, чому б міській раді нею не скористатися.
І дійсно ще з 2018 року в Україні почала діяти програма, спрямована на підтримку людей з інвалідністю, яка дає можливість виконавчим органам об’єнаних територіальних громад отримати спеціальні автомобілі для обслуговування таких жителів. Відповідно до постанови КМУ від 14.03.2018 №189 придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, можливе за кошти державного бюджету, якщо на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проживає не менше ніж 25 таких осіб, котрі не мають в особистому користуванні та в користуванні законних представників автомобілів. Окрім того в громаді має функціонувати служба з перевезення осіб зазначеної категорії або наявність рішення про утворення її в поточному році. Звичайно, громада повинна підтвердити забезпечення видатків на поточний рік для фінансування служби з перевезення.
Є ряд й інших вимог, але, якби було бажання отримати такий автомобіль, то вони не стали б на заваді. Тим більше, що у цьому випадку на придбання транспорту співфінансування від громади не потребується. Але, на жаль, у міській раді дане питання ще не встигли вивчити, тож відповідних документів на отримання спецавто не подавали у Міністрество соцполітики. А можна це робити щороку до 1 квітня.
Зауважимо, за даними управління соціального захисту населення райдержадміністрації, загальна кількість осіб, які мають інвалідність, пов’язану із опорно-руховим апаратом, лише в межах колишнього Камінь-Кширського району сягає майже трьох тисяч. А якщо виокремити тих, що пересуваються на інвалідних візках, то їх було близько двох сотень. Статистистичних даних про те, скільки таких осіб на території Камінь-Каширської об’єднаної громади, нині ще немає. Але, як зауважують в управлінні соціального захисту населення, останнім часом помітно збільшилася кількість звернень щодо отримання в користування візків. А отже, спеціальне авто може і справді бути затребуваним.
Разом з тим зазначимо, що такі автомобілі отримали ще у 2019 році Любешівська та Прилісненська громади. Відтоді у них діє «соціальне таксі», котре надає послугу перевезення для жителів громади, які мають проблеми із пересуванням. Як зауважили в територіальному центрі Любешівської селищної ради, користуються послугою не лише особи з І та ІІ групою інвалідності (діти з інвалідністю) із захворюванням опорно-рухового апарату, які пересуваються на інвалідних візках, а й особи, які перебувають у відділенні стаціонарного догляду для постійного проживання в селі Бучин.
— Від початку року ми вже отримали 11 звернень від людей про потребу скористатися «соціальним таксі». Зазвичай його викликають для того, щоб дістатися до лікарні чи в пенсійний фонд, соцзахист. Поміщається у спецавтомобіль два інвалідних візки, є місце і для трьох супроводжуючих. До речі, обладнаний транспорт відповідним підйомником, — зазначає представниця Територіального центру соціального обслуговування Любешівської селищної ради Наталія Матюк.
За її словами, скористатися «Соціальним таксі» безкоштовно можуть всі, хто надасть підтверджуючі документи про потребу в його послузі. Така можливість надається кожному 4 рази протягом місяця.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЗДОРОВ'Я

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *