Незалежна громадсько-політична газета

Камінь-каширці заколядують на всю Україну

133439925_433518558020858_4079576194225451660_n

Важко знайти людину, яка б не любила Різдва. У ці дні повітря неначе переповнене духом свята і добра, ароматом мандаринів і кориці. Радісна звістка про народження Ісуса збирає всю родину, страви смакують по-особливому і з усіх усюд лунають колядки та щедрівки. Власне дотримання традицій предків і робить Різдво на теренах України особливо колоритним. Бо так співати вміють тільки у нас. Зовсім скоро ви зможете у цьому вкотре переконатися: 7-8 січня на 112 каналі вийде святкова програма «Українське Різдво» за участі камінь-каширських соловейків – народного аматорського вокального ансамблю районного будинку культури «Поліські веретена».

Ансамбль був створений з ініціативи Олени Козік (нині – директор Камінь-Каширської дитячої школи мистецтв) у 2011 році і став малим колективом-супутником славнозвісного «Родоводу». Об’єднані любов’ю до народного, його учасники різносторонньо використовують пісні краю і дають давнім текстам нове життя і… популярність. Тож можна впевнено стверджувати: назва промовиста і зовсім невипадкова. «Поліські» прив’язує виконавців до рідного краю, коренів роду, а «веретена» засвідчує їхню невтомну роботу, адже мистецьке життя – це вічний пошук. Так, розповідають, на час об’єднання працівники будинку культури перебували в невпинному творчому коловороті: багато їздили по конкурсах, готували концертні програми, працювали над розширенням репертуару. І навіть цьогоріч попри всі перепони, створені пандемією коронавірусу, ці хлопці і дівчата добряче «вертяться». Наприклад, восени здобули впевнену перемогу на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі повстанської пісні «За Україну! За її волю». А тепер їх почує вся Україна.
Поїздки до столиці і співпраця з народною артисткою України Оксаною Пекун — не новинка для камінь-каширців, але остання київська гостина стала по-справжньому живильною і чарівною. Бо ж, з одного боку, за тривалий карантин вокалісти неначе вдихнули ковток свіжого повітря, знову відчувши себе частинкою великої української мистецької родини, а з іншого – зарядилися енергією різдвяних свят. Кажуть, було пізнавально та надзвичайно колоритно. Виступали на одній сцені з українськими зірками Миколою Гнатюком, Катериною Бужинською, Іво Бобулом, гуртом «Джерела» та іншими. За сценарієм, гості колядували для ведучих Оксани Пекун та Петра Маги. Як годиться справжнім віншувальникам, прийшли до господарів не з порожніми руками – пиріжками з квасолею нагодували чи не всю студію. Камінь-каширські смаколики, без перебільшення, стали для киян істинним відкриттям і делікатесом. Та не тільки цим запам’ятаються «Поліські веретена» столиці. Краяни вразили учасників концертної програми автентичними костюмами – усі з цікавістю розглядали вбрання і щиро дивувалися його красі. Ясна річ, майстерне виконання колядки «Що у нашого хазяїна» теж не лишило байдужих. Та й самі виконавці були на хвилі піднесення від пережитого за день.
Через щільний графік важко нині назвати точну кількість учасників телепередачі «Українське Різдво», однак, очевидно, семеро камінь-каширців – Дмитро Смолярчук, Федір Пащук, Світлана Сотник, Лідія Сацик, Катерина Пікун, Валентин Козік і керівник колективу Олена Комар – представляли не тільки район, але й усю Волинь. Проте, як і всі українці, новорічно-різдвяну програму вони побачать тільки в ефірі. Тож усім гуртом з нетерпінням чекають різдвяних свят. А доки шлють вітання і промінчики добра у кожен дім.
– З прийдешніми святами, любі жителі Камінь-Каширщини. Бажаємо, аби усі негаразди лишалися у році, що минає. Щиро зичимо здоров’я, щастя, сімейного затишку, злагоди, щоб колядки і щедрівки, які будуть лунати, наповнювали душі теплом і любов’ю, аби настав мир на землі, аби жили в щасті. На многії, благії літа, – віншують «Поліські веретена», а в пам’яті зринає їхнє багатоголосе «Рай розвивсь. Рай розвився, Христос народився. Увесь світ звеселився»…
Іванна ВЕЛИЧКО.

НОВИНИ, ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *