Незалежна громадсько-політична газета

Берегине моя, українська хустко

Працівниці Камінь-Каширської центральної районної бібліотеки з нагоди дня українського символу підтримали міжнародний флеш-моб “Зроби фото з хусткою”

unnamed (2)

Здавна квітчата хустка вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Головний убір — символ прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберіг і важливий ритуальний предмет. Це — невід’ємна частина української культурної спадщини. Тож давно вже б мала відзначати свято на свою честь, як то вшановуємо ми вишиванку. У соціальних мережах жінки розміщують фото з національним атрибутом, а для цього обрали день — 7 грудня.
unnamed (1)— На представленій виставці-інсталяції серед експонатів у місцевій книгозбірні значаться хустки з пів віковою історією. Є й такі, що їх 50 років по тому надіслали сюди з Америки, — розповідає їхня власниця бібліотекарка Надія Бєзлєпкіна. Відтак близько десятка з них жінка принесла продемонструвати своїм колегам та відвідувачам. Колись, пригадує Надія Іванівна, у сімдесятих роках минулого століття, будівельниці, котра оштукатурила господарям хату, заплатили хусткою. “Уявіть, яку високу ціну вона мала на той час”, — із гордістю констатує бібліотекарка. А за польської влади на Західній Україні чоловік повинен був десять днів працювати, аби купити своїй дружині цей предмет гардеробу.
Леся Мінібаєва.

ПУБЛІКАЦІЇ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *