Незалежна громадсько-політична газета

«Ай.Ем.Ті.Ді.-ІНТЕРНЕШНЛ» запрошує підприємливих людей до співпраці

 У  Хотешові відбулася презентація проєкту «IMTD» (США) «Оздоровлення економіки України», розробленого інтернаціональною командою проєктного стратега–аналітика Давіда Картозії. Реалізовується він в Україні споживчим товариством «Ай.Ем.Ті.Ді.-ІНТЕРНЕШНЛ» під егідою Інституту багатовекторної дипломатії. Місцеві жителі завітали на цю зустріч задля того, щоб спробувати заручитися підтримкою у розвитку картоплярства в регіоні. До речі, присутні на ній були також представники бізнесу та районної влади.

ІМТД 1

Хотешів – одне із сіл Камінь-Каширського району, для жителів якого картопляний бізнес є одним з пріоритетних, котрий дає певні доходи. Проте місцеві селяни називають його ще й ризикованим: неврожай, низькі закупівельні ціни, відсутність збуту не дозволяють людям його стабільно розвивати. Тим більше, що гарантій та підтримки від держави немає абсолютно ніяких.
— Сьогодні ми садимо картоплю, витрачаємо на її догляд чималі кошти, бо ж і розпушування, підживлення, боротьба зі шкідниками, бур’янами є затратними етапами у вирощуванні другого хліба. А завтра – копаємо, перебираємо і не знаємо, чи вдасться її десь вигідно реалізувати, чи ж взагалі реалізувати, — розповідають про реалії картопляного бізнесу люди.
Вони вже давно підказують місцевим чиновникам, що пора б подбати про відкриття поблизу якогось переробного заводу, щоб господарі, які займаються овочівництвом, могли бути впевнені у завтрашньому дні. За таких умов, мовляв, і у місцеву казну посиплються надходження, і значно покращиться добробут населення. А, можливо, навіть вдасться зупинити відтік робочої сили за кордон.
Проте наразі до таких ідей ніхто не дослухався: мовляв, то масштабний проєкт, для якого потрібні серйозні інвестиції, а залучити їх не так то просто. Тепер же, почувши на презентації проєкту «Оздоровлення економіки України», що «Ай.Ем.Ті.Ді.-ІНТЕРНЕШНЛ» можуть підтримати картоплярів, що сам Давід Картозія, який був на прямому з’язку із хотешівцями, підтримує активність людей, селяни почали обмірковувати можливість співпраці із цим споживчим товариством.
Не виключає можливості майбутньої співпраці із «IMTD» і новообраний голова Камінь-Каширської ОТГ Віктор Пась. До нього представники організації на чолі із генеральним директором споживчого товариства «Ай.Ем.Ті.Ді. – ІНТЕРНЕШНЛ» Романом Бендасом та його першим заступником, директором ТОВ «Ресурс» Романом Казимірцем завітали також.
Зі слів Віктора Пася, організація має намір відкрити при ОТГ своє представництво для того, щоб можна було розвивати бізнесові проєкти на території нашої громади.
Зауважимо, що «Ай.Ем.Ті.Ді.-ІНТЕРНЕШНЛ» заявляє про себе уже не один рік. Створене воно ще в грудні 2018-го. На Волині ж проєкт по залученню грантових коштів для розвитку малого бізнесу був презентований в органах обласної влади ще у вересні минулого року. Наразі, за словами представників товариства, відбувається розбудова великої структурної організації та відкриваються територіальні філії. Із серпня 2020 року споживче товариство «Ай.Ем.Ті.Ді. – ІНТЕРНЕШНЛ» перейшло до активної фази практичних дій у реалізації Програми «Оздоровлення економіки України» по всій території Волинської області.
Представник «Ай.Ем.Ті.Ді.-ІНТЕРНЕШНЛ» на Волині камінь-каширка Вероніка Романович, яка, по суті, була від самого початку розбудови організації, переконана, що ця міжнародна програма сприятиме успішній стратегії децентралізації державного управління та зміцненню територіальних громад.
— Безумовно, участь громад у проєкті сприятиме наповненню місцевих бюджетів через створення нових робочих місць, підтримку місцевого підприємництва та розвиток інфраструктурного комунального бізнесу. Адже вона дає передусім вихід на міжнародне ресурсне забезпечення, представляє нові принципи і філософію побудови суспільних взаємовідносин, а ще спонукає до ведення чесного бізнесу в системі міжнародної кооперації, — зазначає Вероніка Іванівна.
А спонукало автора Програми Давіда Картозію та саму організацію «IMTD» (USA) розпочати реалізацію проєкту Програми «Оздоровлення економіки України» саме у Волинській області, за словами Вероніки Романович, виявлене свідоме бажання активу місцевої громади досягнути ефективних змін у розвитку громадянського суспільства, покращенні економіки та соціальної інфраструктури краю. До речі, як розповів журналістам «Полісся» сам Давід Картозія, курирує та надає масштабну, багатогранну допомогу в реалізації проєкту відомий і шанований у всьому світі Інститут багатовекторної дипломатії (IMTD), заснований Джоном В. Макдональдом у 1992 році (Арлінгтон, США). Діяльність «IMTD» сприяє досягненню спільної мети – миру на планеті, зміцненню взаємозв’язку окремих особистостей, установ і спільнот для поліпшення життя людей.
Як же може працювати їхній задум безпосередньо в Україні і в даному випадку у Хотешові? Генеральний директор споживчого товариства «Ай.Ем.Ті.Ді. – ІНТЕРНЕШНЛ» розповідає наступне:
ІМТД

— Наприклад, у когось виникла думка зайнятися бджолярством. Людина про це нам каже. А ми знаємо, що на такий бізнес орієнтовно потрібно десь до 20 тисяч умовних одиниць. Ми перевіряємо, чи зможе ця людина займатися обраною справою. Беремо від неї інформацію і на певному етапі, коли ми вже об’єднаємо таких же, як ця людина, можливо купимо ці вулики і дамо їй для бізнесу. Не гроші, а вулики. На певний час вони будуть під забороною. Їх не можна буде продати. Але їх можна використовувати у роботі. Потім ми навіть допоможемо реалізувати мед. Бо для нас важливо забезпечити господареві умови для отримання прибутку. Як тільки він і ми побачимо, що бізнес може працювати без нас і господарство дає стабільний дохід, ми знімаємо всі заборони. І ця людина працює далі з нами, укладаємо всі контракти і так далі, — наводить приклад роботи системи Роман Бендас.
На його переконання, таким чином можна запустити будь-який бізнес — перукарню, тепличне господарство, фермерське господарство, ательє… «І бізнес-план не потрібен, потрібна просто ця інформація, ваша чесність, правда і далі ми разом з вами ідемо до кінця», — апелював генеральний директор до примутніх на презентації проекту у селі Хотешів.
Люди ж “фільтрували” отриману інформацію та робили висновки. Бо ж для них важливо не лише зрушити з мертвої точки картопляний бізнес, а й заручитися підтримкою передусім чесних партнерів. Адже аферистів на цьому «дикому» ринку і без того вистачає.
У той же час, як свідчить практика, у багатьох випадках реалізація задумів та намірів залежить великою мірою і від наполегливості їх ініціаторів.
Тетяна ПРИХОДЬКО.

ПУБЛІКАЦІЇ, ЦІКАВО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *